Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Situația libertății religioase la nivel mondial

Două noi raporturi arată cele două fețe ale aceleiași medalii

De John Flynn

Luni, 20 mai 2013, Departamentul de Stat SUA a publicat raportul său anual despre libertatea religioasă, care acoperă întregul an 2012.

În timpul conferinței de presă de prezentare a raportului, Suzan J. Cook, ambasador american pentru Libertatea Religioasă Internațională, a solicitat guvernele să condamne intoleranța religioasă și să întreprindă acțiuni concrete împotriva celui care comite crime motivate de fanatismul religios.

Din nefericire, a afirmat Cook, într-un anumit număr de țări intoleranța împotriva minorităților religioase este în creștere și este vorba despre o intoleranță care prea des se transformă în violență.

"Dreptul la libertatea religioasă se referă la orice ființă umană", se citește în raport. Un drept care, totuși, în 2012 încă nu este respectat de numeroase națiuni.

În raport nu se întâlnesc schimbări cu privire la cele opt țări etichetate deja de Departamentul de Stat ca țări care trezesc "îngrijorare deosebită": Birmania, China, Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudită, Sudan și Uzbekistan.

Cu excepția câtorva țări specifice, raportul observă o constantă legată de legile împotriva blasfemiei și apostaziei, care sunt frecvent folosite într-o manieră discriminatoare.

Raportul denunță și o creștere continuă a antisemitismului, îndeosebi în Venezuela, Egipt și Iran.

Cu ocazia ieșirii raportului, secretarul de stat american, John Kerry, a anunțat că Ira Forman, ex-lider al Consiliului Democratic Național Ebraic, va fi operativă ca trimis special pentru monitorizarea și lupta împotriva antisemitismului.

Cu privire la rapoartele despre cei mai răi adversari ai libertății religioase, se afirmă că, în pofida câtorva știri pozitive din Birmania, cum ar fi eliberarea câtorva monahi arestați ca urmare a protestelor pro-democratice din 2007, respectarea libertății religioase din partea guvernului nu a variat în mod semnificativ în cursul anului 2012.

Organizațiile religioase continuă să fie supuse supravegherii guvernului, în timp ce continuă restricțiile la adresa libertății de a se reuni și a exprima propriile opinii. Și interzicerea construirii sau restructurării de noi edificii pentru cult este încă în vigoare.

Și în China rămâne controlul statal asupra religiei. Autoritățile locale adesea fac presiuni asupra cetățenilor pentru ca să adere la asociații patriotice aprobate în mod oficial, în timp ce sunt sancționate persoanele care aparțin la grupuri religioase neînregistrate.

Aceste înscrieri în seminarii sau instituții relative la asociații patriotice sunt cerute de guvern pentru a demonstra "credibilitatea politică".

În general, raportul observă că respectarea libertății religioase din partea guvernului este cu mult sub standardele internaționale.

Printre măsurile folosite pentru a face presiune asupra membrilor din grupuri religioase neînregistrate sunt lagărele de muncă și spitalele psihiatrice.

Minoritățile religioase, cum ar fi budiștii tibetani sau uighuri musulmani, continuă să sufere discriminarea, datorată atât crezului religios cât și statusului lor de minoritate etnică.

O altă țară unde în 2012 libertatea religioasă este în mod dureros absentă este Iranul. Raportul prezintă de fapt că respectarea libertății religioase din partea guvernului s-a redus în timpul anului trecut. Condițiile din închisori s-au înrăutățit pentru cel care este deținut pentru activități religioase, în timp ce arestarea și chinuirea minorităților religioase sunt în creștere.

Retorica guvernamentală și mass-media controlate de regim continuă să amenințe minoritățile religioase și să ducă înainte campanii denigratoare împotriva lor. A avut loc și o discriminare împotriva minorităților în domenii precum ocupația, educația și găzduirea.

Dincolo de politica guvernamentală, raportul evidențiază că constituția iraniană și legile obișnuite sunt în mod sever restrictive față de libertatea religioasă. Constituția nu le permite musulmanilor să-și schimbe religia și apostazia de la islam este pedepsită cu moartea. Și prozelitismul din partea non-musulmanilor este supus pedepsei cu moartea.

Al doilea raport publicat săptămâna trecută - și el luni, 20 mai - se referă la Cazurile de intoleranță și discriminare împotriva creștinilor referitor la anul 2012 și realizat de Observatorul despre Intoleranța și Discriminarea împotriva Creștinilor din Europa, cu sediul în Austria.

Documentul se referă la teme cum ar fi obiecția de conștiință despre materii ca avortul, eutanasia și cercetarea pe celulele staminale. Este în curs - afirmă raportul - o campanie virulentă din partea unor grupuri de presiune pentru a sabota dreptul la obiecție de conștiință.

Multe legi împotriva incitării la ură sunt adesea folosite împotriva creștinilor, îndeosebi în două domenii: islamul și homosexualitatea.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a demonstrat un sprijin crescând dat cenzurii temelor", se citește în raport.

Ocrotirea libertății de cuvânt nu este scutită de riscuri, afirmă raportul, totuși, dacă acceptăm ideea că statul trebuie să cenzureze dezbaterea publică, atunci riscă să nu existe limite pentru ideile care trebuie sufocate.

A invoca principiul de egalitate a condus și la restricții făcute libertății religioase, explică raportul. Principiul de egalitate în fața legii a fost acum extins la arena alegerilor morale și la modul în care persoanele ar trebui să se trateze reciproc.

Acest lucru a dus la o aspră legislație antidiscriminatoare în diferite țări. Aceste legi se referă la persoane care închiriază camere sau localuri pentru celebrări. Au incidență și asupra organizațiilor în momentul angajării de nou personal. Și agențiile matrimoniale creștine sunt în vizorul autorităților.

Deși discriminarea îndurată de creștinii din Europa Occidentală are conotații diferite față de cea descrisă de Departamentul de Stat, este vorba oricum de o reală amenințare la adresa libertății religioase, până la urmă în creștere constantă.

(După Zenit, 27 mai 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat