Traian (NT): Simpozionul național "La școala credinței: familia înrădăcinată în credință"
La Casa Misionarilor Verbiți din Traian, jud. Neamț, a avut loc, sâmbătă, 25 mai 2013, simpozionul național al profesorilor de religie, cu titlul "La școala credinței: familia înrădăcinată în credință".
Manifestarea a început la ora 9.00 și a reunit peste 65 de profesori de religie catolică, studenți teologi și profesori universitari din: Iași, Bacău, Neamț, Vaslui, Satu-Mare, Sălaj și Suceava.
Scopul simpozionului a fost evidențierea rolului Bisericii, familiei și al școlii în formarea și desăvârșirea personalității elevilor, în contextul Anului Credinței și al Familiei, 2012-2013, precum și valorizarea colaborării dintre acești factori educaționali, valorificarea experienței la clasă a profesorilor, a viziunii privind locul, importanța familiei și a școlii în învățământul contemporan.
Simpozionul a fost organizat în colaborare cu următorii parteneri: Inspectoratul Școlar al Județului Neamț, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman, Episcopia Romano-Catolică Iași prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, și Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, prin Facultatea de Teologie Didactică Romano-Catolică.
Echipa implicată în realizarea proiectului a fost compusă din: pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, inspector școlar diecezan, pr. prof. univ. dr. Emil Dumea, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, pr. conf. univ. dr. Iosif Enășoae, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, prof. dr. Viorel STAN, inspector școlar general, I.S.J. Neamț, prof. dr. Giosan Mihai, inspector de religie, I.S.J. Neamț, și prof. metodist Paula-Odille Doğan, inspector zonal Neamț de religie romano-catolică în cadrul Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli din Dieceza de Iași, pr. prof. Cristinel Sociu, director al Liceului Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman.
Simpozionul s-a adresat profesorilor de religie catolică din învățământul preuniversitar și universitar, precum și studenților din cadrul Facultăților de Teologie Romano-Catolică din țară, și a avut ca obiectiv prezentarea unor comunicări științifice și metodice ce ilustrează atât experiența la clasă, cât și viziunea științifică asupra conținutului disciplinei precum și elemente de creativitate și inovare în predarea religiei, atât din perspectiva profesorilor, cât și a studenților.
Participarea profesorilor de religie din întreaga țară, dar și a studenților din facultățile de profil a oferit un câmp vast de analiză, evenimentul fiind conceput ca un veritabil schimb de experiență.
Programul zilei a fost următorul:
8.00-9.00: Primirea participanților;
9.00-9.30: Deschiderea lucrărilor simpozionului;
9.30-12.00: Prezentarea lucrărilor pe secțiuni;
12.00-13.00: Sfânta Liturghie;
13.00-13.45: Schimb de impresii.
Moderatorii simpozionului au fost pr. conf. univ. dr. Iosif Enășoae și pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv, iar profesorii înscriși la simpozion și-au prezentat lucrările la una din cele două secțiuni:
secțiunea I - comunicări științifice și/sau metodice
secțiunea a II-a - creații literare (proză, poezie, dramaturgie).
Lista celor care și-au prezentat în plen lucrările:
Conf. univ. dr. pr. Enășoae Iosif - Familia creștină transmite și maturizează credința copiilor;
Prof. Bejenaru Maricica - Familia - leagăn și temelie pentru viața spirituală;
Prof. Andrici Maria - Educarea copiilor la credinț? în familie;
Prof. Herciu Tereza - Chemarea credinței;
Prof. Ciorbă Mariana - Credința - izvor de mântuire;
Prof. Ghercă Cristina - Credința fără fapte este moartă;
Prof. Vizitiu Ana Oana - Familia - educatoare a credinței;
Ferenț Margareta - Mărturia de credință a tinerei generații;
Prof. Șarig Angelica - Credința - temelia familiei
Prof. sr. Bereșoaei Cecilia - Ambientele în care se realizează educarea și dezvoltarea copilului.
După fiecare temă au avut loc dezbateri cu privire la temele discutate, fiind prezentate și unele experiențe personale din viața și misiunea de dascăl.
Finalitatea simpozionului se va concretiza în editarea unui volum ce va cuprinde comunicările științifice și creațiile literare care au fost selectate, în funcție de cerințele stabilite de coordonatorii proiectului.
Prof. metodist Paula-Odille Doğan
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
25 mai: Traian (NT): Simpozionul național "La școala credinței: familia înrădăcinată în credință"
lecturi: 12.