Reflecție: Dealul îngerului
Colindasem întregul sat, dăruind și primind ouă încrestate: când am terminat, mi-am zis că numai pe dealu' îngerului nu fusese nimeni. Da' ce, copiii de căprioare nu aveau nevoie de mâncare - sau păsările sau toate viețile acelea mărunte din ierburi și flori?! Mai ales că erau binecuvântate la biserică!
Zis și făcut.
După ce am pus în tufe ouă și cozonac, mă podidi așa dorul de tata, de parcă toată jalea mea ar fi coborât din lumina blândă și dulce a soarelui. Era primul Paște fără el.
Și cum stăteam așa, mi se păru că aud un foșnet - urca lin poteca bătrânul satului. Uitat de zile, cu barba până la genunchi, totdeauna primenit de sărbătoare ("Ehei, puiule, fiecare zi e sfântă!" - zicea el), abia de atingea pământul. Oamenii spuneau că nu mănâncă decât sfânta ostie, de aceea-i înțelept și trăiește de când lumea.
Se așeză lângă mine - "Văd c-ai fost la biserică" - zise. Te-ai împărtășit?" Ce să-i mai spun, ce - nu știa singur?! "Și tata se împărtășea, da?! Păi atunci, de ce plângi?" Și numai ce-l văd că scoate din sân o cărticică așa, cât palma, și începu să citească - "Să ții minte, puiule: «Eu îl voi învia în ziua de apoi»" și citi mai departe, dar nu știu cum, cuvintele curgeau ca boabele de lumină și nu găseam firul să le leg împreună, până când zise din nou: "Eu îl voi învia în ziua de apoi".
Era seară când am coborât în sat. Nu m-a crezut nimeni. Nici mama. Umbla vorba că demult, demult trăise acolo un bătrân și lumea îi zicea "îngerul" fiindcă nu se hrănea decât cu sfânta ostie și era înțelept, fiindcă Dumnezeu îl învățase toate și trăise mult, cât lumea, iar când fu să moară, nu i s-a găsit pe locul unde zăcuse decât o pană sclipitoare, ușoară, de înger.
Cu cei mari nu trebuie să te pui. Cum spun ei, așa e.
Dar atunci, cum de am în mână, uite, chiar acum, o cărticică mică, roasă de vreme, scrisă cu litere cum n-am văzut niciodată - și numai atât e scris de pot citi și eu: "Eu îl voi învia în ziua de apoi"?!
Dr. Ecaterina Hanganu
lecturi: 8.