Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Predica Preasfințitului Petru Gherghel la întâlnirea cu ministranții

Dragi ministranți,

Veniți și vă umpleți de lumină și bucurie,

apropiați-vă de altarul lui Cristos, prietenul vostru!

Inima noastră este plină de bucurie, pentru că astăzi, în ajunul duminicii a patra din timpul pascal, numită a Bunului Păstor, și a celei de a 50-a Zile Mondială de Rugăciuni pentru Vocații, ne este dat să ascultăm glasul celor mai fideli slujitori ai preoților de la altar, corul unit al ministranților din Dieceza noastră de Iași și să vă admirăm curajul slujirii voastre.

Cu vie emoție pentru gestul vostru, dragi ministranți, și pentru grija însoțitorilor voștri, coordonați de pr. Andrei, motorul acestei inițiative, împreună cu Preasfințitul nostru Aurel și cu ceilalți preoți colaboratori ai noștri de la catedrală și de la Seminar, vă spun din inimă: "Bine ați venit!" să vă aprindeți candela sufletului vostru cu lumina și bucuria lui Cristos, bunul păstor, înviat din morți și prezent mereu între noi, mai ales, acum când celebrăm cu credință sfânta Liturghie.

Bine ați venit ca să auziți de la noi cât de mult vă iubește Isus, pe voi, dragi copii, și, într-un chip deosebit, pe voi, dragi ministranți, făclii aprinse și flori frumoase ce împodobiți bisericile și altarele noastre.

Cristos, bunul păstor, care și-a dat viața pentru toți oamenii, pe care i-a iubit și îi iubește, are o predilecție pentru copii și ministranți, pe care îi vrea mereu alături de el.

"Lăsați copiii să vină la mine, căci a unora ca aceștia este împărăția cerurilor" (Lc 18,16). Lăsați copiii să urce la altar, căci lor le este dat să fie cel mai aproape de preoții mei și de inima mea.

Lăsați ca ei să fie primii ce se umplu de lumină și să fie cei dintâi care să poarte lumina la ceilalți colegi și la toți cei dragi din familie.

Iată bucuria acestei zile, când voi, din toate colțurile diecezei, din cele mai multe parohii, ați venit să vă apropiați de Isus împreună cu noi și cu preoții voștri.

Ne aducem aminte cum papa Paul al VI-lea, cu 50 de ani în urmă, chiar în timpul sfânt al Conciliului Vatican II, adresa un mesaj tuturor creștinilor catolici pentru a implora de la Dumnezeu să binecuvânteze Biserica cu noi preoți, apostoli și păstori, care să asigure necontenit strălucirea luminii credinței și farmecul iubirii divine.

De cei care urcă la altar depinde viitorul credinței, de cei care aleg să îmbrățișeze chemarea la Preoție atârnă evanghelizarea și speranța unei lumi mai bune.

Suntem fericiți să ne amintim de unul dintre cei mai mari prieteni ai voștri, dragi copii și tineri, care v-a oferit sufletul și bucuria sa, chemându-vă să fiți ei cei dintâi vestitori ai evangheliei și ai credinței, invitându-vă la marile evenimente ale Bisericii, la întâlnirile mondiale sau anuale, văzând și descoperind în voi o adevărată speranță a lumii și a Bisericii.

Având mereu o grijă și prețuire pentru preoți, păstorii sufletelor, papa Ioan Paul al II-lea, despre el e vorba, scria, cel puțin o dată pe an, un mesaj în care le arăta misiunea lor și datoria pentru Biserică și noi vocații.

Sunt fericit să vă amintesc una dintre ultimele sale scrisori adresate preoților, cea din 2004 (știm că a murit în 2005, la 2 aprilie) care a avut un apel deosebit de important și emoționant.

După ce le arătă prețuirea și faptul că ei sunt cei de care depinde Euharistia, sfânta Liturghie, le spune că ei depind de Euharistie, de Isus de pe altar și că numai lor le-a fost încredințat acest dar, care nu poate continua fără ei. Îi invită apoi pe toți să nu uite să se îngrijească de noi vocații, de noii apostoli.

"Isus, marele preot, continuă să invite personal lucrătorii pentru via sa, dar a voit să aibă nevoie încă de la început și de cooperarea noastră activă. Preoții îndrăgostiți de Euharistie sunt în stare să comunice copiilor și tinerilor uimirea euharistică și frumusețea darului ceresc al sfintei Împărtășanii (cf. EDE nr. 6). În general ei, preoții, sunt cei care îi atrag în felul acesta pe calea preoției pe noii apostoli, așa cum ar putea s-o demonstreze cu ușurință istoria vocației noastre.

Tocmai în această lumină, iubiți frați preoți, să privilegiați, alături de alte inițiative, grija față de ministranți, care se constituie ca o "pepinieră" de vocații sacerdotale! Grupul de ministranți îngrijit de voi în cadrul comunității parohiale poate să parcurgă un drum valid de creștere creștină, formând aproape un fel de preseminar. Educați parohia, care este familie de familii, să vadă în ministranți pe copiii lor, "vlăstare în jurul mesei" lui Cristos, pâinea vieții (cf. Ps 128[127],3)!

...Nu uitați că primii "apostoli" ai marelui preot sunteți voi, dragi preoți: mărturia voastră contează mai mult decât orice alt mijloc și ajutor. În obișnuitele celebrări din duminici și sărbători, ministranții, întâlnindu-vă pe voi, în mâinile voastre văd "cum se face" Euharistia, pe chipul vostru citesc reflexia misterului, în inima voastră intuiesc chemarea unei iubiri mai mari. Fiți pentru ei părinți, învățători și martori ai evlaviei euharistice și ai sfințeniei vieții!".

Ce frumoase cuvinte pentru noi, slujitorii altarelor, și ce mare prețuire arată Sfântul Părinte pentru cei care slujesc la altar la sfitele Liturghii.

Sfințiile voastre, dragi ministranți,

Papa emerit Benedict al XVI-lea a avut și el mai multe întâlniri cu copiii și ministranții și le-a dresat cuvinte care nu se pot uita.

Cea mai importantă și mișcătoare întâlnire specială cu ministranții a fost ce de acum trei ani, la începutul lunii august 2010, când peste 53.000 de ministranți au venit din diferite părți ale lumii, cei mai mulți din Germania, pentru a celebra la Roma un pelerinaj special, la împlinirea celor 50 de ani de la întemeierea Asociației Internaționale a Ministranților.

Printre cei prezenți în piața au fost și câțiva ministranți din România, 105 la număr.

Sfântul Părinte le-a vorbit despre marea lor demnitate și despre datoria de a-l purta oamenilor pe Cristos, pe cel care coboară pe altar la Sfânta Liturghie: "Faceți-l tot mai prezent pe Isus în lume, așa cum a făcut-o sfântul Tarciziu, patronul acoliților și ministranților".

Era în anul 257, în ziua de 15 august, când preotul, după ce celebrase sfânta Liturghie, a întrebat: "Cine vrea să facă bucurie celor din închisoare, care îl așteptau pe Isus euharisticul și să meargă repede până acolo?"

"Trimite-mă pe mine!", a spus Tarciziu și a plecat să împlinească această slujire. Pe drum i-au ieșit în cale câțiva tineri dedați la rele, care voiau să-i smulgă comoara (sfânta Euharistie) ce o purta la piept. Tarciziu s-a opus, apărând cu mâinile și cu pieptul său fraged sfânta Împărtășanie, iar tinerii nu s-au oprit: l-au chinuit și l-au ucis. Așa a fost găsit. Cu mâinile ținea strâns la piept pânza de in în care fusese pusă pâinea consacrată pentru cei închiși.

Trupul lui a fost înmormântat în catacombele "Sfântul Calist" de pe via Appia Antica.

Făcând referință la acest moment din viața tânărului ministrant, Tarciziu, papa Benedict spunea tinerilor prezenți la marele pelerinaj:

"Dragi ministranți, mărturia sfântului Tarciziu și această frumoasă tradiție ne învață iubirea profundă și marea venerație pe care trebuie să le avem față de Euharistie". Este un "bun prețios", o "comoară a cărei valoare nu poate fi măsurată, este pâinea vieții, este Isus care se face hrană, sprijin și tărie pe drumul nostru de fiecare zi, calea deschisă către viața veșnică. Este darul cel mai mare pe care ni l-a lăsat Isus". "Să creșteți ca adevărați prieteni ai săi... Păstrați cu mare atenție această prietenie, asemenea sfântului Tarciziu, gata să-și dea viața pentru ca Isus să poată ajunge la toți oamenii... Împărțiți cu cei de o vârstă cu voi darul acestei prietenii, cu bucurie, entuziasm și fără teamă!".

Ce îndemn minunat valabil și pentru voi astăzi, dragi ministranți!

Același Isus ne încredințează și nouă trupul și sângele său la fiecare sfântă Liturghie.

Ne umple mereu sufletul cu darul său și, într-un chip deosebit, cu lumina sa.

Nu uitați! Astăzi primiți într-un mod cu totul special de la episcop și de la preoți trupul și sângele lui Cristos ca cel mai mare dar pe care ni-l poate face Dumnezeu, un dar la fel ca cel primit de patronul vostru ceresc, sfântul Tarciziu, care coboară în inima voastră și pe care trebuie să-l apărați așa cum a știut s-o facă el, purtându-l la prietenii voștri.

Și încă un lucru, la sfânta Înviere am aprins și ați aprins cu toți o luminare de la lumânarea pascală, adică de la lumina adusă de Cristos ca să ne însoțească toată viața. Acum, la această întâlnire specială, la acest pelerinaj al vostru, dragi ministranți, vrem s-o aprindem din nou ca un simbol că Isus a venit și vine din nou la voi odată cu trupul și sângele său. Vă rog s-o luați în mâini, ajutați de frații voștri mai mari, seminariștii noștri, și să priviți la ea. Este lumina sa, este lumina evangheliei, este simbolul credinței voastre ce ați primit-o la Botez și de la părinții voștri. Vă rog să priviți la flacăra lumânării. Ea se îndreaptă mereu în sus, ea se împarte și nu se termină și cu ea putem aprinde mii și milioane de alte luminări, iar așezate unele lângă altele fac ca lumina să crească. Este simbolul iubirii și luminii divine care a venit în lume, și numai în lumina ei vom putea merge în siguranță și vom putea învinge întunericul acestei lumi. Ținând-o în mâini vom recita cu toții crezul, exprimând credința pe care voi sunteți datori să-o iubiți, să-o mărturisiți și să dați dovadă în viața voastră că o iubiți și o împărtășiți și altora.

Vă chem să păstrați cu grijă acest dar, aceasta lumină, simbolul darului iubirii lui Isus și al credinței și să nu vă rușinați să-o purtați în mâini și inimi în mijlocul lumii de azi.

De aceea mereu Isus vă invită la altar, de aceea se bucură să vă vadă preoții cât mai aproape de ei.

De aceea ne bucurăm noi să vă spunem: primiți darul lui Cristos, primiți-l pe Isus în sfânta Euharistie și primiți lumina sa în inima și viața voastră. Amin.

Să ne mărturisim credința.

Ep. Petru Gherghel

* * *

Iași: Întâlnirea copiilor și adolescenților ministranți din Dieceza de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat