Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale
Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006; www.ercis.ro
Nr. 6/18.04.2013
COMUNICAT DE PRESĂ
Întâlnirea copiilor și adolescenților ministranți din Moldova
Peste 700 de ministranți din parohiile romano-catolice din Moldova vor participa sâmbătă, 20 aprilie 2013, la Ziua Ministrantului. Aceștia îl vor întâlni pe PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași. Evenimentul va avea loc în Iași, la catedrală și la Institutul Teologic "Sfântul Iosif ".
Ministranți, în Biserica Catolică, sunt acele persoane care îl ajută pe preot la Sfânta Liturghie sau la alte celebrări, îndeplinind unele slujiri care dau celebrărilor frumusețe și solemnitate, cum ar fi împodobirea altarului, purtarea cădelniței și a lumânărilor, sunatul din clopoței etc.
Întâlnirea de la Iași, cu tema: "Ministranții Diecezei de Iași, slujitorii lui Isus și ai Bisericii", dorește să scoată în evidență slujirea pe care acești copii și adolescenți o aduc la slujbele bisericești, ajutând preoții la altar. De asemenea, dorește să îi ajute pe ministranți în trăirea credinței și să-i încurajeze în slujirea lor în parohii, urmând exemplul Sfântului Tarciziu, patronul ministranților.
În centrul zilei este sfânta Liturghie, care va începe la ora 10.30, oficiată de PS Petru Gherghel. La celebrare vor fi prezenți și numeroși preoți, însoțitori ai ministranților. Toți ministranții vor purta în timpul Liturghiei hainele specifice de ministrant. Alte momente importante sunt dialogul dintre episcop și ministranți și vizita la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" (Str. Văscăuțeanu, nr. 6), unde se formează tinerii pentru a deveni preoți. Majoritatea dintre acești tineri seminariști au fost la rândul lor ministranți.
"Ministranții sunt cei mai apropiați colaboratori ai preoților, atunci când urcă la altar și celebrează tainele sfinte, mai ales sfânta Liturghie. Ei înconjoară altarul pe care coboară Isus pentru a ajunge și prin slujirea lor în sufletele și în casele oamenilor. Un preot fără ministranți, am putea spune, că rămâne singur în biserică și în mijlocul oamenilor. Ei sunt în mod firesc prietenii lui Isus..., primii vestitori ai marilor taine ce au loc pe altar, atunci când Isus coboară între oameni", a subliniat episcopul de Iași într-un mesaj trimis responsabilului cu ministranții.
Sfântul Tarciziu a fost un tânăr ministrant din timpul prigoanei împăratului Valerian, care și a jertfit viața pentru a păstra la piept Sfânta Împărtășanie pe care voia să o ducă la cei din închisoare. "Trimite mă pe mine!", a spus Tarciziu preotului care căuta pe cineva dispus la o astfel de slujire. A fost ucis de câțiva tineri care voiau să i smulgă Sfânta Împărtășanie. Era 15 august 257. Găsit, a fost dus la un preot de un pretorian convertit la creștinism. Era fără viață, dar ținea strâns la piept bucata de pânză de in în care era depusă Sfânta Împărtășanie.
Evenimentul de la Iași are loc în ajunul celei de-a IV-a duminici din timpul Paștelui, care, în Biserica Romano-Catolică, poartă numele de Duminica Bunului Păstor. În această duminică se celebrează cea de-a 50-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații la preoție sau la viața consacrată.
* * *
Program
09.30 - Primirea grupurilor de ministranți
10.30 - Sfânta Liturghie, celebrată de PS Petru Gherghel
12.00 - Întâlnire la subsolul catedralei, unde va avea loc un dialog cu păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel
12.30 - Plecarea spre Seminar
13.30 - Prânzul
14.00 - Tur de cunoaște a Seminarului; întâlnire în amfiteatrul Seminarului; rugăciunea de sfârșit și binecuvântarea finală în capela Seminarului.
Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar
Persoane de contact:
Pr. Cornel Cadar (tel. 0745/850844)
Pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853)
Pr. Andrei Cocianga (0745/648751)
lecturi: 8.