Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bisericile din Europa

Universitarii în inimă

Ei îi însoțesc pe tineri de-a lungul crestei probabil celei mai importante și delicate a vieții lor. Aceea a trecerii de la lumea tineretului la lumea adultă a muncii. Sunt capelanii universitari. Prezenți în cea mai mare majoritate din universitățile europene, animatori de inițiative, cum ar fi pauzele de cafea, întâlniri, săli de studiu, îi însoțesc pe studenți în acest moment special și pasionant al vieții lor oferind prietenie dar și spații de reflecție și aprofundare. Pariul este mare: societățile europene cer o generație de cetățeni în măsură să deschidă breșe în condiția în care Europa pare să fi căzut. Și ei, tinerii universitari, au făcut alegeri angajante de studiu, dispuși să joace totul pentru a-și câștiga viitorul. "Credință și Știință: perspective pentru îngrijirea pastorală universitară în Europa". Despre aceasta au vorbit la Paris între 4 și 7 aprilie circa patruzeci de delegați naționali ai pastorației universitare la invitația Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa. Trei zile de confruntare și dezbatere care au lăsat spațiu și pentru cunoașterea realității franceze a pastorației universitare și unei întâlniri cu studenții universitari. Maria Chiara Biagioni a vorbit despre asta cu unul dintre participanți, monseniorul Gianni Ambrosio, episcop al diecezei de Piacenza-Bobbio, vice-președinte al COMECE. A fost timp de 7 ani asistent general la Universitatea Catolică între 2001-2007. Pornim de aici.

• Ce experiență ați avut cu tinerii universitari?

Întrebarea este angajantă pentru că vorbim despre o lume diversificată. Cei care într-un mod sau altul ajung la universitate, într-un prim moment se simt dezorientați: modul de a studia este diferit, au pierdut prietenii de la școala superioară. Deci a reuși încă de la început să se ofere universitatea drept casă ospitalieră și primitoare, cred că este una din primele și cele mai importante abordări, și din punctul de vedere al capelaniei universitare. Pentru că numai pornind de la prietenie se pot deschide căile pentru un drum de împărtășire și de reflecție.

• Papa a lansat recent tinerilor invitația de a nu lăsa să li se fure speranța. Cât apasă frica de viitor, șomajul, asupra speranței tinerilor?

Eu am impresia că astăzi asupra tinerilor această frică de viitor apasă mai puțin decât credem noi. Adică ei știu să se adapteze chiar mai mult decât adulții ca să trăiască într-o lume destul de nesigură și provizorie și să perceapă noile posibilități. După părerea mea, au coborât și instanțele lor ideale. Și tocmai pentru că le-au coborât, știu să conviețuiască bine cu ceea ce este precar și provizoriu. Deci nu cred că a dispărut speranța. Nu cred că viitorul lipsește complet la orizontul tinerilor. Însă incertitudinea nu este o perspectivă pozitivă. Adică ar fi deosebit de important să fie doborâtă, precum și să se înfrunte dificultățile șomajului. Însă această provocare i se prezintă tânărului într-o fază succesivă parcursului universitar. Adică atunci când, odată terminate studiile universitare, intră în lumea muncii.

• Să rămânem deci în universitate. Cine este capelanul universitar?

Este înainte de toate acela care știe să se pună în prietenie și în relație. Împreună cu această șină există alta care este aceea a de ști să arate că studiul unei discipline speciale influențează asupra vieții. Și acesta este nivelul de dialog între credință și rațiune, necesar pentru a avea o viziune unitară, globală, sapiențială a existenței și a omului. Și omul este format din minte și inimă.

• Însă cum se discreditează mitul conform căruia știința este inovație iar știința este conservare?

Înainte de toate cu experiența personală și mărturia capelanului. Dacă un capelan a reușit să facă sinteză în viața sa între credință și gândire, atunci această sinteză o poate pune și la dispoziția studenților. În al doilea rând, se poate spune și că nu există cu adevărat posibilitate de inovație serioasă, chiar și față de uman, dacă se neglijează tot ceea ce tradiția ne încredințează. Ca artă, ca frumusețe, ca cercetare filozofică, științifică: trebuie deci să știm să prețuim tot ceea ce ne-a fost oferit pentru a privi la viitor. A nu crede că suntem noi la începutul lumii, nici că o disciplină specială poate fi în măsură să spună totul despre viață și despre existența umană. Dar nu cred totuși că în tinerii universitari există o contrapoziție așa de marcată între discursul religios și discursul științific. Mai degrabă cred că această contrapoziție este rod al unei formări reductive a unei anumite gândiri care este vehiculată în manieră simplificată de mass media. Tinerii știu să facă convergență.

• De ce tip de cetățeni are nevoie astăzi Europa?

Ar avea nevoie de cetățeni care să fie într-adevăr cetățeni, adică să fie capabili să ia în mâini realitatea, s-o primească împreună cu toate problemele dar capabili să meargă dincolo de dificultăți. Una din cauzele cele mai importante care sunt la originea condiției în care ne aflăm este viziunea reductivă a realității umane. Ne-am gândit, în Europa, să examinăm realitatea numai după un anumit punct de vedere și la un anumit nivel. Și am pierdut capacitatea de a fi pasionați de viața și de istoria umană. Nu avem numai pasiuni triste. Avem și o gândire tristă și este tristă pentru că este mică, reductivă. Deci avem nevoie de oameni capabili de acel mare elan care a făcut mare Europa noastră. Dar dacă în ei dispare dinamismul spiritual, dispare și însuși dinamismul istoriei oamenilor. Cu oameni mici cu gândire mică nu se merge nicăieri.

(După agenția SIR, duminică, 7 aprilie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat