Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Papa Francisc "în oglindă"

"Viitorul începe azi și nu mâine!" - spunea fericitul Ioan Paul al II-lea.

Pentru noi, cei mulți, imaginea clopotului mare al Vaticanului, cu insistentul prim-plan asupra jugului și coroanei sale, readuce în suflet, separate printr-un interval de opt ani, două momente: pe de o parte, la ora 21.37, plecarea în casa Tatălui a papei Ioan Paul al II-lea, în mâhnirea adânca a tuturor, iar pe de altă parte, la ora 19.06, fumul alb anunțând bucuria alegerii papei Francisc. Dacă papa Francisc, îngenunchind în rugăciune alături (și nu în genuflexorul aflat în fața lui) de Benedict al XVI-lea, i-a spus: "Suntem frați", cu atât mai mult i-ar fi putut spune același lucru lui Ioan Paul al II-lea.

Dar cu aceasta se ocupă oglinda istoriei.

"...Datoria Conclavului este să-l aleagă pe episcopul Romei(...), iar frații mei, cardinalii, au mers aproape până la capătul lumii să-l găsească. Așa că, iată-mă" - spunea papa Francisc de la balconul papal. Aproape cu aceleași cuvinte se adresa mulțimii, în aceleași circumstanțe, Papa Ioan Paul al II-lea: "...Eminenții cardinali au numit un nou episcop al Romei. Ei m-au chemat dintr-o țară îndepărtată".

Iar agendele de lucru se pare ca sunt chiar și mai asemănătoare decât cuvintele, fiindcă ceea ce papa Ioan Paul al II-lea a realizat împotriva comunismului, papa Francisc urmărește să împlinească împotriva spiritului umanismului secular care domină viața economică, politică și socială în Occident.

Prăbușirea comunismului a fost un fenomen complex, în care însă papa Ioan Paul al II-lea a jucat un rol cheie. Adevăratul revoluționar, după criteriile marxiste, a fost chiar el. Cardinalul Bergoglio a devenit papă aproximativ la o generație după căderea comunismului. A apărut însă acum o ideologie nouă, chiar mai seducătoare și mai destructivă decât comunismul: umanismul secular. Cele două dogme centrale sunt: autonomia personală absolută și irelevanța lui Dumnezeu, ceea ce determină prăbușirea valorilor morale și egoismul în viața economică și socială. Bergoglio a luptat împotriva aspectelor dezumanizante ale umanismului secular, devenind vârful de lance al celor săraci și denunțând inegalitatea socială din Argentina.

Michael Cook, într-un editorial din MercatorNet, făcea următoarea remarcă: "Dacă există cineva care să înceapă să dărâme dominația umanismului secular, acela este numai un om ca papa Francisc. Comunismul părea să dureze pentru totdeauna, dar la zece ani după inaugurarea pontificatului papei Ioan Paul al II-lea, dispăruse aproape complet din Europa. Acum, umanismul secular deține hegemonia - dar oare cât timp o să mai țină sub loviturile papei Francisc?

Sunt frați întru istorie.

La 4 aprilie 2005, la sfânta Liurghie celebrată în memoria papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Bergoglio - actualul papa Francisc - spunea: "El a fost un mărturisitor coerent al Domnului, fiindcă a rămas în comuniune cu poporul său tocmai pentru că a fost centrat în Dumnezeu. Coerența nu poate fi cumpărată, nu poate fi studiată și nici educată. Coerența crește din inimă" (...). În acest timp, când "avem mai multă nevoie de mărturisitori decât de învățători, Ioan Paul al II-lea a fost martorul credinței vii, până la sfârșit. El a fost neînfricat și coerent, tocmai fiindcă l-a lăsat pe Dumnezeu să-l modeleze după voia sa". Și a încheiat omilia, amintind cuvintele papei Ioan Paul al II-lea: "Nu vă fie frică"- aceleași cuvinte care sunt menționate de 365 ori în Biblie - ca să ne spunem și noi, cel puțin o dată în fiecare zi: să nu ne fie frică! Și poate că ar mai trebui să ne aducem aminte de invocația făcută de papa Ioan Paul al II-lea de Rusalii, în 1979, cu ocazia primei călătorii ca Suveran Pontif în țara sa natală: "Să coboare Duhul Sfânt să schimbe fața pământului! Fața acestui pământ". "Fără acest papă nu se poate înțelege ce s-a petrecut în Europa, fără el nu ar fi căzut Cortina de Fier" - afirma Mihail Gorbaciov, fostul conducător al Uniunii Sovietice.

Și cum nimic nu e întâmplător, formarea iezuitică a papei Francisc transpare în elogiul adus fericitului Ioan Paul al II-lea, când repeta cuvintele sfântului Ignatiu de Loyola: "Unui trunchi diform de copac nu i-ar trece prin minte ce statuie ar putea deveni lăsându-se modelat de mâinile Domnului" - dar istoria îl așezase deja pe Ioan Paul al II-lea alături de martirii iezuiți în sanctuarul din Ontario, Canada, tocmai pentru neînfricarea și coerența sa. Acolo, unde este crucea făcută din pietrele aduse de pelerini, Ioan Paul al II-lea arată peste timp ce înseamnă a fi piatră vie în lăcașul Domnului.

*

Clopotul cel mare al Vaticanului, cu insistentul prim-plan asupra jugului și coroanei, readuce în suflet pentru noi, cei mulți, seara zilei de 2 aprilie 2005, dar și seara zilei de 13 martie 2013, când, în oglinda istoriei, a apărut nu reflexul mâhnirii, ci lumina bucuriei. Cele două elemente structurale superioare ale unui clopot se numesc în limbajul meșteșugarilor "jug" și "coroană". Sunt, poate, jugul și coroana pe care fiecare dintre Suveranii Pontifi au fost aleși de Duhul Sfânt să le poarte, pentru ca vocea lor să răsune, înfăptuind schimbarea, pentru toți cei fără glas și fără putere.

Ca "să se schimbe fața pământului - fața acestui pământ!".

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat