Ciugheș: Vizita Icoanei Maicii Domnului de la Cacica
Acolo unde Ciugheșul se-ndoaie, acolo unde primește micuțul, dar năvalnicul pârâu al bisericii, acolo unde aerul munților și răcoarea te mângâie ca un pahar de apă rece, iar vântul îți trece prin păr ca o mână udă ce aduce miros de rășină din adâncul pădurilor de brazi, aici în sfântul lăcaș de rugăciune a poposit, în perioada 18-21 aprilie 2013, Icoana Maicii Domnului de la Cacica.
Prima zi a pelerinajului Icoanei Maicii Domnului 18 aprilie 2018 a început cu întâmpinarea miraculoasei icoane de către un număr impresionant de credincioși romano-catolici și alte confesiuni, în frunte cu preotul paroh Anton Egner și Adrian Paliștan, primarul comunei Palanca.
Sfânta icoană a fost expusă în fața altarului bisericii, unde timp de trei zile credincioșii satului catolici și ortodocși au venerat-o prin rugăciuni și cântece religioase. Pe timpul procesiunilor pe ulițele satului, a poposit la porțile caselor, a fost însoțită de credincioși cu cântece închinate Maicii Domnului purtând în mâini flori și lumânări aprinse.
Porțile caselor au fost împodobite cu covoare tradiționale locului. Un "colorit" impresionant l-a dat procesiunilor micuții ministranți cu veșmintele lor impecabile și bucuria lor de a avea prilejul să o însoțească pe Maica Fecioară pe ulița satului in care ei se joacă, învață și copilăresc.
Ziua de 21 aprilie a încheiat pelerinajul Maicii Domnului. PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al diecezei, a oficiat sfânta Liturghie și a donat credincioșilor din Ciugheș o copie fidelă a Icoanei Maicii Domnului care va rămâne pentru totdeauna în sfânta biserică de unde va veghea permanent asupra grijii și binelui credincioșilor din Ciugheș.
În predica sa, episcopul auxiliar a făcut apel credincioșilor satului să fie solidari pastorului lor, să-l asculte, să-i urmeze sfaturile și îndemnurile. După o ultimă procesiune prin sat, Madona Neagră (cum se mai numește sfânta icoană) a plecat spre Cacica în sanctuarul unde-i este locul.
Fețele credincioșilor din acea frumoasă seară de aprilie, când florile de măr și cireș stăteau să plesnească, mi-a amintit versurile poetului ardelean George Coșbuc:
Târziu de tot când ne prindea,
Pe vatra veche somnul,
Vedeam în vis tot flori de măr
Și-n fașe mic pe Domnul!
Din punct de vedere geografic Ciugheșul este situat în partea de răsărit a munților Ciuc, pe partea dreaptă a râului Trotuș, la 30 km de Comănești și 55 km de Miercurea-Ciuc. Ca parte administrativă, aparține comunei Palanca.
În statisticile catolice, parohia este semnalată pentru prima dată de Status Animarum 1840 al Parohiei Pustiana, sub forma Csuges, sat la hotarul Transilvaniei, la 12 ceasuri depărtare de Pustiana, având capela închinată Fecioarei Maria - ad nives, cu un total de 32 familii și 144 credincioși.
În prezent parohia cuprinde 130 familii cu 1300 de credincioși, buni gospodari și cu frica de Dumnezeu Atotputernicul, fiind păstorită de preotul paroh Anton Egner, născut la 5 august 1956 în vechiul burg Sighișoara și hirotonit la 29 iunie 1983. Din anul 2009 își desfășoară activitatea pastorală în această comunitate.
Nicolae și Catrina Baltă
lecturi: 11.