Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam. Frederic Ozanam - Trăirea suferinței

Anul 2013 reprezintă un an jubiliar pentru Conferințele "Sfântul Vincențiu de Paul" din întreaga lume. La 23 aprilie 1813, la Milano, se naște fericitul Frederic Ozanam, inițiatorul mișcării laice vincențiene din Franța secolului XIX. Aș dori să-l prezint pe fericitul Frederic Ozanam din punctul de vedere al unui vincențian din zilele noastre, în fiecare zi, de 23, timp de patru luni.

Am început la 23 ianuarie 2013 cu Frederic Ozanam - omul, am continuat cu Frederic Ozanam - Trăirea în credință. An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam. Frederic Ozanam - Gânduri politice și sociale.

Încheiem prezentarea fericitului Frederic cu:

Frederic Ozanam - Trăirea suferinței

În suferința sa, Frederic Ozanam își găsește consolare în citirea Bibliei. Iată ce povestește Amelia, soția lui Frederic, cu privire la faptul că citirea Sfintei Scripturi a devenit principala activitate zilnică a lui Ozanam:

"Încă din copilărie s-a consacrat să apere adevărul și a început să învețe ebraica pentru a citi în textele originale adevărurile fundamentale ale credinței. Deși era foarte ocupat, în fiecare dimineață citea un fragment din Sfânta Scriptură" (Cartea bolnavului, pag. 34).

Cu patru luni înainte de a muri, Frederic scrie o scrisoare unui iudeu convertit la creștinism, scrisoare în care își exprimă admirația față de Psalmi și făcea legătura cu anumite texte din Vechiul Testament care îi dădeau mângâiere:

"Domnul și-a întins mâna asupra mea și m-a atins. Așa cum a făcut cu Iob, cu Ezechiel, cu Tobia; nu mi-a provocat moartea, ci m-a încercat îndelung. Din păcate, nu am răbdarea acestor drepți, adesea sunt abătut din cauza suferinței și aș rămâne nemângâiat dacă nu aș găsi în psalmi strigătele de durere pe care David le îndreaptă către Dumnezeu și la care, la sfârșit, Dumnezeu răspunde dându-i pace și iertare".

Frederic își făcea notițe în ideea că acestea vor putea ajuta și pe alții care suferă ca el. Soția lui editează aceste notițe și colecția apare la cinci ani după moarte lui, în 1858, având titlul Cartea bolnavului. Iată ce spune în prefața cărții arhiepiscopul de Paris:

"Cartea Bolnavului ne introduce într-o dimensiune particulară a istoriei vieții lui: boala. Ne face să descoperim că și boala îndelungată poate fi o cale spre sfințenie".

Hrănit din Sfânta Scriptură, Frederic ne oferă testamentul spiritual folosind cuvinte pline de gest biblic:

"Am început cântarea lui Ezechia: nu știu dacă Dumnezeu îmi va îngădui să o termin. Știu că astăzi împlinesc 40 de ani, mai mult decât jumătate din drumul vieții. Știu că am o soție tânără și foarte iubitoare, o fetiță încântătoare, frați deosebiți, o a doua mamă, mulți prieteni, o carieră cinstită, ocupații aranjate ce aș fi putut să le folosesc ca bază pentru o operă literară de mult visată. Însă, iată că sunt atacat de o boală gravă, încăpățânată și periculoasă deoarece ascunde în ea, probabil, epuizarea completă.

Trebuie, Doamne, să părăsesc toate aceste bunuri pe care mi le-ai dat? Doamne, nu te mulțumești doar cu o parte din jertfă?

Oare trebuie să te fac să suferi din cauza sentimentelor mele ce mă abat de la calea cea bună? Nu vei accepta arderea de tot a dragostei mele pentru literatură, ambițiile academice, proiectele de studiu în care se găsește mai mult orgoliu decât zelul pentru adevăr.

Dacă aș vinde jumătate din cărțile mele și aș da banii săracilor și renunțând la serviciul meu, mi-aș consacra restul vieții să vizitez săracii, să-i învăț pe muncitori și pe soldați, atunci, Doamne, ai fi mulțumit și mi-ai lăsa plăcerea să îmbătrânesc alături de soție și să termin educația copilului meu? Se poate să nu vrei deloc toate acestea?

Tu nu accepți aceste daruri condiționate; disprețuiești arderile de tot și sacrificiile mele. Tu mă vrei pe mine.

La începutul cărții este scris că trebuie să fac voința ta și am spus: Iată-mă, Doamne. Vin la tine dacă mă chemi, fără dreptul de a mă plânge. Mi-ai dat 40 de ani... dacă privesc păcatele cu care i-am întinat, sunt plin de tristețe, dacă privesc harurile cu care i-ai îmbogățit, atunci ți-i prezint plin de recunoștință. Când mă vei înlănțui la pat pentru restul zilelor, acestea nu vor fi suficiente să-ți aduc mulțumire pentru zilele trăite.

Ah! Dacă acestea vor fi ultimele pagini scrise de mine, atunci să fie un imn adus bunătății tale"

Pisa, 23 aprilie 1853

Soția sa Amelia confirmă în Cartea Bolnavului:

"Atunci când au sosit zilele rele, atunci când boala a pus stăpânire pe trupul său, sufletul atât de puternic și de mare se înalță prin cuvintele cu care l-a hrănit. În timp ce boala înainta, evlavia sa se mărea și pot să vă asigur că a trăit fără încetare în prezența lui Dumnezeu."

Astăzi, în zi aniversară, pot spune că: Frederic Ozanam s-a născut pentru a deveni fericit.

Ana Doboș


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat