Vatican: Sfânta Liturghie în biserica parohială "Sfânta Ana" din Vatican
Duminică, 17 martie 2013, a cincea duminică din Postul Mare, Sfântul Părinte Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială "Sfânta Ana" din Vatican. Publicăm în continuare omilia pe care Papa a rostit-o în timpul celebrării euharistice:
Este frumos lucrul acesta: mai întâi, Isus singur pe munte, rugându-se. Se ruga singur (cf. In 8,1). După aceea, a mers din nou în templu și tot poporul mergea la el (cf. v. 2). Isus în mijlocul poporului. Și apoi, la sfârșit, l-au lăsat singur cu femeia (cf. v. 9). Acea singurătate a lui Isus! Dar o singurătate rodnică: aceea a rugăciunii cu Tatăl și aceea, atât de frumoasă, care este tocmai mesajul de astăzi al Bisericii, aceea a milostivirii sale față de această femeie.
Și există o diferență în rândul poporului: tot poporul mergea la el; el s-a așezat și a început să-i învețe: poporul care voia să audă cuvintele lui Isus, poporul cu inimă deschisă, care are nevoie de Cuvântul lui Dumnezeu. Erau alții, care nu auzeau nimic, nu puteau să audă; și sunt aceia care au mers cu femeia aceea: Ascultă, Învățătorule, asta este una așa, este una așa... Trebuie să facem ceea ce Moise ne-a poruncit să facem cu aceste femei (cf. v. 4-5).
Cred că și noi suntem acest popor care, pe de o parte vrea să-l audă pe Isus, dar pe de altă parte, uneori, ne place să-i batem pe alții, să-i condamnăm pe alții. Și mesajul lui Isus este acela: milostivirea. Pentru mine, o spun cu umilință, este mesajul cel mai puternic al Domnului: milostivirea. Însă El însuși a spus-o: Eu n-am venit pentru cei drepți; drepții se justifică singuri. Du-te, Doamne binecuvântat, dacă tu poți să faci asta, eu nu pot să fac asta! Dar ei cred că pot face asta. Eu am venit pentru cei păcătoși (cf. Mc 2,17).
Gândiți-vă la vorbăria care a urmat după chemarea lui Matei: Dar acesta merge cu păcătoșii! (cf. Mc 2,16). Și El a venit pentru noi, atunci când noi recunoaștem că suntem păcătoși. Dar dacă noi suntem ca fariseul acela, în fața altarului: Îți mulțumesc, Doamne, pentru că nu sunt ca toți ceilalți oameni, și nici măcar ca acela care este la ușă, ca vameșul acela (cf. Lc 18,11-12), nu cunoaștem inima Domnului și nu vom avea niciodată bucuria de a simți această milostivire! Nu este ușor a ne încredința milostivirii lui Dumnezeu, pentru că acela este un abis incomprehensibil. Dar trebuie să facem asta! "Oh, părinte, dacă dumneavoastră ați cunoaște viața mea, nu mi-ați vorbi așa!". "De ce? Ce ai făcut?". "Oh, am făcut niște grozăvii!". "Mai bine! Du-te la Isus: Lui îi place dacă îi povestești aceste lucruri!". El uită, El are o capacitate de a uita, specială. Uită, te sărută, te îmbrățișează și îți spune numai: "Nici eu nu te condamn; mergi și de acum să nu mai păcătuiești" (In 8,11). Numai acel sfat ți-l dă. După o lună, suntem în aceleași condiții... Ne întoarcem la Domnul. Domnul nu încetează niciodată să ierte: niciodată! Noi suntem cei care încetăm să-i cerem iertare. Și să cerem harul de a nu înceta să cerem iertare, pentru că El niciodată nu încetează să ierte. Să cerem acest har.
* * *
La sfârșitul celebrării euharistice, parohul de la "Sfânta Ana" din Vatican, părintele Bruno Silvestrini, O.S.A., și vicarul general al Sanctității Sale pentru Cetatea Vaticanului, cardinalul Angelo Comastri, au adresat salutul lor Papei Francisc. După aceea, Sfântul Părinte a încheiat cu aceste cuvinte:
Sunt unii dintre cei prezenți care nu-s enoriași: acești preoți argentinieni, unul este episcopul meu auxiliar, dar astăzi sunt enoriași. Dar vreau să vă fac cunoscut un preot care vine de departe, care a venit, un preot care de mult timp lucrează cu copiii străzii, cu drogații. Pentru ei a deschis o școală, a făcut multe lucruri pentru a-l face cunoscut pe Isus, și toți acești băieți și fete de pe stradă astăzi lucrează cu studiul pe care l-au făcut, au capacitate de lucru, cred și îl iubesc pe Isus. Eu îți cer, Gonzalo, vino ca să saluți lumea: rugați-vă pentru el. El lucrează în Uruguay, este fondatorul școlii Liceo Jubila Juan Pablo II: el face această muncă. Nu știu cum a ajuns astăzi aici: voi afla! Mulțumesc. Rugați-vă pentru el.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 6.