Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Vorbește-mi despre iubire și Construirea omului. Testamentul spiritual al lui Michel Quoist

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Vorbește-mi despre iubire, scrisă de Michel Quoist și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția Creștinism în contemporaneitate, formatul 14x21 cm, are 258 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro) și de la orice librărie catolică din țară, la prețul de 20 lei.

"În lumea de azi iubirea s-a devalorizat îngrozitor de mult. În general, unii nici nu mai cred în iubire, cu atât mai mult în iubirea dintre soți. Căsătoria, consideră ei, nu mai este necesară. Fidelitatea? - imposibilă; experiența de probă? - indispensabilă; dragostea? - o plăcere fizică, o «tehnică» ce se învață și care trebuie să reușească cu orice preț...", spune Michel Quoist în introducerea de la începutul cărții adresate cititorilor săi. Insistă, totodată, pe faptul că trebuie redat iubirii adevăratul său loc și adevărata sa dimensiune.

Cartea Vorbește-mi despre iubire, tradusă din limba franceză (Parlez-moi d'amour) de Andrei Adam-Motyka, nu este o expunere sistematică care are ca temă iubirea, și nici o culegere de "rețete" pentru a reuși în dragoste. De asemenea, nu se vrea a fi nici o "poveste de dragoste" prezentată drept model. Este mai degrabă o culegere de reflecții și meditații despre iubire, cu scopul de a-i ajuta pe cititori să descopere sau să redescopere frumusețea, măreția, dar și exigențele iubirii.

Cartea are două părți, A trăi înseamnă a iubi și Chipul iubirii, care prezintă, sub forma meditațiilor, istoria unui tânăr care vizitează periodic un Înțelept cu scopul de a-i călăuzii pașii în dorința lui de a descoperi iubirea. Însă, după cum afirmă și autorul, această istorioară constituie un mijloc convențional, un pretext pentru a conduce cititorul la meditație. Autorul, prin faptul că prezintă o istorie imaginară, cu personaje ale căror portrete sunt abia schițate, lasă libertatea imaginației cititorului de a se regăsi dincolo de circumstanțele particulare comune și de a descoperi aspirațiile proprii ale inimii sale. Totodată, folosind această metodă aparent ruptă de viața reală, Michel Quoist încearcă să redea iubirii poezia, să întrezărească profunzimea infinită a acestui mare mister.

Având în vedere că aventura iubirii cuprinde întreaga viață, această carte se limitează doar la unele aspecte ale iubirii, îndeosebi în cea de-a doua parte, unde autorul are în vedere iubirea dintre soți și dragostea copilului, punând în același timp un foarte mare accent pe dificultățile întâmpinate în iubire. Prezintă aceste dificultăți, pe de o parte, ca reacție la atitudinea atâtor tineri și tinere care rezumă iubirea la o simplă atracție reciprocă și la satisfacerea unei nevoi personale, și, pe de altă parte, pentru numeroasele persoane decepționate din cauza iubirii mult prea idealizate (în momentul în care s-au ciocnit de multiplele obstacole din viața lor, rănite fiind în profunzime, au pierdut orice speranță, ajungând să spună: "Nu așa îmi imaginam iubirea"). Lucrarea se încheie cu un index care conține mai multe fragmente ce pot fi folosite la adorație, adunări sau diferite alte celebrări.

Recomandăm citirea acestei cărți, însă nu ca pe un roman, ci mai degrabă ca pe o carte care suscită la reflecție și meditație. Cartea se adresează tuturor, dar îndeosebi tinerilor care sunt la început de drum și vor să descopere în iubire o aventură superbă, dar anevoioasă, care durează o viață întreagă.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Construirea omului. Testamentul spiritual al lui Michel Quoist. Cartea, tradusă din limba franceză de Andrei Adam-Motyka, apare în colecția Creștinism în contemporaneitate, formatul 14x21 cm, are 226 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro) și de la orice librărie catolică din țară la prețul de 17 lei.

Cartea Construirea omului, tradusă din limba franceză de Andrei Adam-Motyka, în parte este o reluare a cărții A reuși, fiind îmbogățită cu reflecțiile autorului ajutat de diferiți specialiști (educatori, psihologi), dar, mai ales de persoanele cărora acesta se adresase. Michel Quoist scrie această carte în timpul unei boli, fiind lovit de cancer (este ultima carte pe care a scris-o). Această situație l-a determinat, din păcate, să scurteze foarte serios această operă, pe care o gândise, depunând un efort colosal pentru a o termina înainte de a trece la Tatăl, în forma în care ni se prezintă astăzi. El intenționase ca în ultima parte să dezvolte într-un mod aprofundat tema Cristos-Total, ghidându-se după cuvintele lui Ioan din Evanghelie: "Toate au luat ființă prin el și fără el nu a luat ființă nimic din ceea ce există" (In 1,3), însă, după cum am mai spus, nu a reușit să realizeze acest lucru.

În slujirea lui ca preot, dar mai ales în cursul audiențelor sale, îndeosebi în fața tinerilor, Michel Quoist s-a confruntat cu o întrebare fundamentală, căreia a încercat tot timpul să-i dea un răspuns ținând cont de vârsta, de cultura, de situația persoanelor, de angajamentul lor în viața personală și colectivă, umană și creștină (tineri, părinți, profesori, preoți etc.): care este modul cel mai bun al fiecăruia de a crește ca persoane, de a reuși în viață ca om? În această carte autorul ne prezintă testamentul său spiritual, încercând să traseze bazele acestei construiri a omului.

Cartea este împărțită în trei mari părți, în care autorul lasă la o parte aparatul științific, optând pentru o formă simplă și bogată în imagini, care se adresează direct persoanelor. În prima parte, Omul și dimensiunea sa interioară, tratează despre relația omului în interiorul ființei sale, evidențiind în mod armonios alcătuirea lui dintr-un trup, o inimă, un spirit, în unitatea unei singure persoane. Aceste niveluri în om (trup, inimă, spirit) nu numai că interacționează și comunică între ele, dar se și găsesc unele în altele, perfecționându-se mereu. Acest efort perseverent dă grandoare omului, el fiind singura ființă capabilă să dirijeze în mod liber propria creație, încercând să o ducă la înflorire și la deplina sa maturitate.

În a doua parte, Omul și dimensiunea sa orizontală, după ce a reflectat asupra dimensiunii interioare a omului, autorul trece la prezentarea deschiderii omului față de Univers. El trăiește într-o strânsă legătura cu pământul și Cosmosul din care a ieșit și în care trăiește zi de zi. Însă aceasta nu este totul; a guverna Universul nu înseamnă doar a-l respecta și a munci împreună cu el pentru a-și produce roadele, ci înseamnă a-i găsi mai întâi sau a-i regăsi sensul, orientând întreaga sa dezvoltare în slujba tuturor.

În ultima parte, Omul și dimensiunea sa verticală, Michel Quoist prezintă o altă deschidere naturală a omului, dar care, de această dată, trece dincolo de întreaga umanitate și întregul Univers: deschiderea lui față de Infinit, față de Dumnezeu. Întâlnirea cu acest Izvor și credința în el nu se dobândesc în urma unei concentrări îndelungate a omului sau a reflecțiilor sale profunde, ci, dimpotrivă, se găsesc într-o atitudine de dezgolire, de înfățișare în fața acestuia, asemenea unui copil dezarmat, dar disponibil și încrezător. Însă, în acest drum al omului, Dumnezeu nu constrânge pe nimeni; el se revelează, dar așteaptă și da-ul sincer și personal al fiecăruia.

Cartea se încheie cu o rugăciune (publicată pentru prima dată în cartea Iată-mă, Doamne), pe care autorul o scrisese în anii lui de tinerețe și pe care el personal o avea la inimă.

Cartea este de un mare folos tuturor acelora care caută și doresc să-și construiască și să-și dezvolte în mod armonios propria personalitate, în conformitate cu structura ființei umane.

Laurențiu Turbuc

* * *

Vorbește-mi despre iubire,
Michel Quoist, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-076-7, 14x21 cm, 258 p., 20 lei

Construirea omului,
Michel Quoist, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-077-4, 14x21 cm, 226 p., 17 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat