"O sută de ani - o minunăție"
Scriitorul englez Gilbert Keith Chesterton spunea: "Minunății sunt pretutindeni în jurul nostru, trebuie doar să ne minunăm". O sută de ani ai unei reviste catolice în România este, într-adevăr, o minunăție. Să ne minunăm!
La începutul preoției mele, la Valea Seacă, în ultima decadă a lunii august au venit copii să ajute la culesul prunelor. Erau micuți, dar învățați cu munca. Apucam câte un copăcel, îl scuturam bine, iar copiii culegeau de pe jos prunele dulci, râzând cu gura până la urechi, atunci când vreo prună îi lovea în cap.
Revista "Lumina creștinului" mi se pare un astfel de copac pe care mulți îl scutură, unii sunt loviți de vreun articol, cei mai mulți se bucură de roadele-i dulci.
Din păcate, sloganurile publicitare, vorbăria fără rost, banalitatea bârfelor, vulgaritatea au devenit hrana de fiecare zi a ochilor, a urechilor și a minții noastre. Să trecem dincolo de cuvinte, să dăm la o parte frunzele acestui copac și-i vom descoperi roadele. Vă spun eu: ni se va aprinde inima.
Cât despre mine, nu m-am considerat niciodată un redactor autentic al revistei. Am fost mai mult cu numele. Nu m-am gândit că fac o altă "muncă", mă gândeam că este un mod de a predica, un mic instrument al meu de apostolat.
Aveam un exemplu viu în pr. Ioan Ciuraru care ajungea de la Buzău la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău (unde eram vicar), la orele cele mai inoportune ale serii, cu mașina plină de publicații religioase, cu mâinile înnegrite de cerneala tipografică, cu zâmbetul larg pe buze și cu gura cât ale câtorva precupețe vorbind despre importanța tipăriturilor creștine catolice. Dimineața la prima oră era deja de mult plecat.
Este un apostolat care se realizează cu mijloace specifice: a-l vesti pe Cristos mort și înviat precum și speranța sa, scriind. Un apostolat înspre lumea aceasta de azi.
Ce să-i urez Centenarei?
Sfântul Grigore cel Mare, vorbind despre Sfânta Scriptură, spunea că "ea crește împreună cu cel care o citește". Dar lectura este o artă dificilă, nu este o simplă privire peste pagină, este pătrunderea în secretele sale, ca și cum ar fi o cetate.
Fie ca și revista să crească împreună cu cei care o citesc.
Pr. Cristinel Fodor
(redactor al revistei în perioada septembrie 1994 - octombrie 2000)
lecturi: 2.