Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Emigranții în "pelerinaj de credință și de speranță"

Duminică, 20 ianuarie 2013, credincioșii romano-catolici de naționalitate română, din Dieceza de Porto Santa Rufina, s-au adunat cu toți emigranții din această dieceză, în Ladispoli (Italia), pentru a celebra împreună cu episcopul Gino Reali, cea de a 99-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului.

A fost dorința papei Benedict al XVI-lea ca, în acest An dedicat Credinței, să adreseze acestora mesajul intitulat: "Emigrația - pelerinaj de credință și speranță", propunând această minunată temă ca o provocare pentru noua evanghelizare de care se vorbește așa de mult astăzi.

Biserica, atunci când vestește, celebrează și lucrează în caritate, dorește să promoveze dezvoltarea integrală a omului, gândindu-se și la milioanele de bărbați și femei, care din diferite motive, trăiesc experiența migrației. De fapt, fluxurile migratoare sunt "un fenomen care impresionează prin cantitatea de persoane implicate, prin problemele sociale, economice, politice, culturale și religioase pe care le ridică, prin provocările dramatice pe care le pune comunităților naționale și celei internaționale" (din mesajul papei Benedict al XVI-lea). Sfântul Părinte subliniază în acest mesaj că fiecare persoană emigrată este o persoană umană care are drepturi fundamentale ce trebuie respectate de toți, în orice situație.

Ziua emigranților a început la ora 16.00, în aula polivalentă a Parohiei "Sacro Cuore di Gesù", cu salutul de bun venit adresat de reprezentantul diecezan al emigranților, diaconul Enzo Crialesi, urmat de salutul parohului comunității italiene, pr. Giuseppe Colaci. Pentru a nu sta prea mult în așteptate, a urmat prezentarea reprezentanților spirituali (capelanilor) care însoțesc grupurile de emigranți prezenți în dieceză. Dintre minunatele bogății culturale transmise de aceste comunități, au fost: un cântec prezentat de copiii comunității poloneze, apoi altele din partea comunității nigeriene, urmat de dansuri populare românești, filipineze și bulgare; adăugându-se la toate acestea și o cântăreață română de muzică populară și internațională, Elena Danusia. La aceste momente speciale de îmbogățire culturală au participat și reprezentați ai autorităților civile, însoțiți de vice-primarul localității Ladispoli.

Momentul culminant al zilei a fost sfânta Liturghie internațională de la ora 18.30, prezidată de Mons. Gino Reali, episcopul Diecezei de Porto-Santa Rufina, la care au concelebrat și preoții responsabili de comunitățile străine din dieceză (poloneză, română, nigeriană, bulgară, slovacă, filipineză și albaneză). Comunitatea românească catolică a fost reprezentată de pr. Adrian Chili, parohul credincioșilor români catolici prezenți în această dieceză, dar și de pr. Augustin Bărbuț, parohul comunității italiene din Santa Marinella.

Pe lângă diferitele momente de la sfânta Liturghie recitate în limba italiană, engleză, poloneză, spaniolă și malailam, în limba română a fost cântat psalmul responsorial, a fost prezentată o intenție la rugăciunea credincioșilor și intonat un cântec la împărtășanie.

"Suntem frați și surori în aceiași credință a lui Cristos care ne dorește binele tuturor, indiferent de naționalitate" a fost una din ideile principale ale cuvântului de învățătură prezentat de ep. Gino. Totodată acesta a dorit să evidențieze importanța spirituală pe care o au preoții responsabili de comunitățile străine din dieceză. A subliniat apoi că își amintește mereu de noi, știe că nu ne este ușor în țară străină, mai ales acum pe timp de criză.

Întreaga celebrare a fost una cu totul specială, deoarece am avut ocazia să ne îmbogățim cu frumoasele cântări liturgice și mai ales de minunatul "dans" de la ofertoriu, prezentat de surorile augustiniene, de proveniență indiană.

Un sincer mulțumesc a fost adresat de ep. Gino parohului acestei comunități care ne-a primit cu bucurie, reprezentantului emigranților, preoților responsabili de diferitele comunități străine și tuturor credincioșilor, pentru că știu mereu să dea mărturie despre credința lor, trăită cu bucurie și entuziasm, chiar și departe de țara lor de origine.

După binecuvântarea finală a urmat o specială agapă frățească pregătită de membrii tuturor comunităților prezente, astfel încât am putut să ne bucurăm de o cină copioasă, cu nenumărate feluri de mâncare (pasta italiană, cus-cus, specialități bulgărești și nigeriene și dulciuri de diferite feluri), de la care nu au lipsit sarmalele, cozonacul și prăjiturile românești; acestea din urmă fiind făcute cu multă iubire și dăruire de mâinile credincioaselor din comunitatea românească.

Îi mulțumim Domnului pentru că și în acest an am avut parte de o zi cu adevărat specială, o zi de îmbogățire și creștere spirituală, cum numai o singură dată pe an am putea avea parte.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Ladispoli: Emigranții în "pelerinaj de credință și de speranță"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat