La ceas aniversar
Se împlinesc în această lună o sută de ani de la apariția primului număr al revistei Lumina creștinului. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat peste cititori în acest timp, pentru binele pe care revista l-a adus în viața oamenilor și cerem har și binecuvântare ca revista să meargă înainte și să-și împlinească menirea.
La ceas aniversar ne gândim cu recunoștință la cei care au trudit la înființarea revistei, la scrierea articolelor, la așezarea lor în pagină, la corectarea lor, la tipărirea publicației și la distribuirea acesteia.
Cei care lucrează astăzi la revistă sunt recunoscători Mons. Anton Gabor, cel care a inițiat această revistă, cu binecuvântarea primului episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli. Începutul a fost greu, notează fondatorul revistei. Ideea s-a născut în 1908 când un comitet în frunte cu pr. Iosif Malinovski a lansat un apel pentru publicarea unei reviste cu numele "Foaia catolică". Au fost 293 de cereri. Ideea a fost abandonată. În decembrie 1912, pr. Anton Gabor a reluat ideea și a primit doar 18 cereri din Diecezele de București și de Iași. Și-a propus să scoată revista pe cheltuiala sa. În ianuarie 1913 a scos primul număr în 2.000 de exemplare, trimițându-l părinților parohi și diferitelor persoane din Diecezele de Iași și București. Revista s-a bucurat de interes. A apărut până în august 1916, fiind reluată în 1919. În perioada 1944-1948 au apărut numere sporadice și apoi, odată cu instalarea comuniștilor la putere, nu a mai fost posibil să apară.
După evenimentele din decembrie 1989, revista își reia cursul în ianuarie 1990, mai întâi într-o formă simplă, 12 pagini, format A4 (1990), apoi în formă de ziar (ianuarie 1991 - februarie 1994) și, începând cu martie 1994, în forma de acum. În decursul ultimilor ani publicația a fost îmbogățită în conținut, în calitatea hârtiei și a tiparului.
Paginile publicației (cu articole doctrinare, pastorale ale episcopilor, cronici despre evenimentele bisericești, articole despre misionari, despre sfinți, poezii, știri, cărți, activitățile greco-catolicilor, necrologuri pentru preoții și episcopii decedați, vizite importante la Seminar sau la Episcopie, misiuni, hirotoniri de preoți, istoria Bisericii din Moldova, persecuții din lume, în special din Rusia, pilde, cântece, relatări de la vizitele canonice și sfântul Mir etc.) au căutat să împlinească scopul fixat în primul număr: luminarea oamenilor din punct de vedere religios, a le face cunoscută viața catolică din alte locuri și răspândirea evlaviei către inima lui Isus.
Gândul de recunoștință se îndreaptă, așadar, spre cei care au trudit în decursul anilor ca revista să-și urmeze cursul ei: redactori, colaboratori, studenți în anii pastorali, tehnoredactori, corectori, tipografi, preoți și laici care au răspândit revista.
Mulțumim, de asemenea, tuturor care au sprijinit publicația prin abonamente, donații sau colectele făcute în parohii.
Mulțumim cititorilor, care lună de lună primesc această publicație în casele lor și o citesc. Îi asigurăm că sugestiile și impresiile lor sunt în continuare așteptate și bine primite.
Cei care lucrează astăzi la revistă sunt onorați să poată sluji în această formă și doresc ca revista să împlinească menirea de la început, așa cum era notată în primul număr: "Lumina voiește să fie pentru toți, adică să propovăduiască pe înțelesul tuturor adevărurile aduse nouă de Isus Cristos".
Pr. Cornel Cadar
* * *
Din Lumina creștinului, serie nouă, anul XXIV, nr. 1 (277), ianuarie 2013, p. 7.
Mai multe detalii în Secțiunea specială "Centenarul revistei Lumina creștinului"
lecturi: 2.