O credință de-a mea
Lumina creștinului și Viața mi-au deschis ochii spre lume. Abia învățasem să citesc. Părintele Ioan Simon - Dumnezeu să-l odihnească! - a găsit la bunicul meu toată colecția lor de dinainte de comuniști. Erau numere puse în ordine și legate pe ani.
Când am venit la Seminar și superiorii au riscat și ne-au permis să încercăm, am început Drumuri deschise. A fost o senzație unică. O mobilizare și o coparticipare cum numai rar se pot atinge. Care scria, care desena, care dactilografia, care trăgea la cocârlă, care lega... Într-un fel de tăcere sacră. Nici nu ne vorbeam. Ghiceam ce-i de făcut. Dar nu a durat mult...
M-am întors de la Roma în toamna lui 1990 și am intrat în frenezia acelui timp de speranțe neîngrădite. Nu aveam un program de împaginare. Scriam materialele, le scoteam la imprimantă și apoi le decupam ca să le putem așeza în macheta paginii. Dacă era cazul, mai adăugam un rând sau mai scoteam. Aveam însă convingerea că ceea ce reprezenta revista era oglinda unei Biserici, că era un pupitru de evanghelizare și de cateheză, că este o formă de a proclama minunățiile Domnului și o modalitate de a anihila uitarea. Credeam și cred că este o lumină. Și așa-i doresc să rămână mereu: Lumina creștinului!
Pr. Alois Bulai
(Redactor la "Lumina creștinului" în perioada ianuarie 1991 - martie 1992)
* * *
Din Lumina creștinului, serie nouă, anul XXIV, nr. 1 (277), ianuarie 2013, p. 5.
Mai multe detalii în Secțiunea specială "Centenarul revistei Lumina creștinului"
lecturi: 2.