Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna ianuarie 2013

În luna ianuarie 2013 se sărbătoresc o sută de ani de la apariția primului număr al revistei "Lumina creștinului", motiv pentru care primul număr al acesteia pe anul 2013, al 277-lea număr al revistei, apărut în cel de-al XXIV-lea an al seriei noi, conține mai multe articole dedicate acestui frumos jubileu.

PS Petru Gherghel publică scrisoarea pastorală intitulată "Prinos de recunoștință la centenarul revistei", care elogiază revista diecezană definită drept "o flacără aprinsă în sufletele creștinilor catolici din Moldova", "lumina lui Cristos", "făclie pentru pașii lor prin viață". "Ne bucurăm - scrie Preasfințitul - că mesajul publicației pe care o elogiem la împlinirea celor o sută de ani merge mai departe, ajungând în mâinile și în casele credincioșilor de azi aceleași raze de lumină pentru drumurile vieții".

Extrem de interesantă este și mărturia PS Aurel Percă, primul redactor coordonator al revistei "Lumina creștinului" de după prăbușirea regimului comunist ateu. Preasfințitul Percă mărturisește că după falimentul regimului opresiv comunist, "primul gând a fost să reînnodăm imediat istoria Bisericii noastre locale cu trecutul ei și să reluăm toate activitățile care au fost suprimate și întrerupte în anul 1948, fără a mai aștepta decrete de recunoaștere sau autorizații speciale. Așa ne-am gândit la o reaprindere imediată a «luminii» pe care o oferea altădată revista Lumina creștinului...".

La rândul său, părintele Alois Bulai, redactor la "Lumina creștinului" în perioada ianuarie 1991 - martie 1992, oferă o mărturie emoționantă intitulată "O credință de-a mea", în care putem citi următoarele cuvinte despre revistă: "Credeam și cred că este o lumină. Și așa-i doresc să rămână mereu: Lumina creștinului".

"Centenar" se intitulează mărturia semnată de pr. dr. Anton Despinescu dedicată aceluiași jubileu, în timp ce părintele Cornel Cadar, actualul redactor coordonator al revistei, este autorul articolului "La ceas aniversar", care se constituie într-o retrospectivă a celor o sută de ani ai publicației diecezane. "Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat peste cititori în acest timp, pentru binele pe care revista l-a adus în viața oamenilor și cerem har și binecuvântare ca revista să meargă înainte și să-și împlinească menirea", scrie părintele Cadar.

Fondatorul revistei "Lumina creștinului", Mons. Dr. Anton Gabor (1883-1936) este omagiat în cadrul rubricii "Istorie".

După cum se știe, la 13 ianuarie se va celebra Ziua Migrantului și a Refugiatului. Despre semnificația acestei sărbători și despre fenomenul migrației, care afectează și comunitățile catolice din Moldova, ne informează pe larg PS Petru Gherghel în articolul "Migranții, chemați să-și mărturisească credința".

Aflându-ne în Anul Credinței, părintele Adrian Blăjuță adresează creștinilor invitația la reînnoirea credinței prin parcurgerea textelor Conciliului Vatican II, în articolul purtând titlul "Conciliul Vatican II receptat în Dieceza de Iași".

Părintele Felix Roca continuă seria intitulată "Pașii credinței" cu articolul "Curajul credinței", publicat în cadrul rubricii "Pentru tineri". Exemplul de credință prezentat tinerilor este cel al lui Abraham, numit de sfântul Paul "părintele tuturor celor care cred".

"Credință și religie" este tema tabletei spirituale semnate de părintele Cristian Chinez, care afirmă, pornind de la un paragraf din Arhipelagul Gulag al marelui scriitor rus Alexandr Solejnițîn, că eterna problemă a opoziției dintre bine și rău poate fi soluționată în mare măsură în inima fiecăruia.

Un alt exemplu de credință este oferit de părintele Iulian Faraoanu, în articolul "Credința lui Moise" din cadrul rubricii "Anul credinței și familia". "Moise - scrie părintele - slujitorul fidel al Domnului și conducătorul lui Israel, s-a evidențiat prin credința sa puternică și statornică în Iahve eliberatorul".

Istoria recentă a Bisericii locale oferă și ea exemple de trăire a credinței, cel mai cunoscut dintre acestea fiind cel al episcopului martir dr. Anton Durcovici. Figura ilustră a acestui păstor al diecezei este evocată în articolul "Nu refuz munca" din cadrul rubricii "Mesajul sfinților".

La 8 decembrie 2012, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, doisprezece studenți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel. Acest eveniment este prezentat pe larg de studentul teolog Virgiliu Demșa-Crainicu în articolul "Au spus da pentru slujire".

Rămânând în sfera evenimentelor lunii decembrie, să îl amintim pe acela al împărțirii luminii păcii de la Betleem, petrecut la 15 decembrie 2012 la Viena, în biserica "Altlerchenfeld". Ceremonia de distribuire în Dieceza de Iași pentru tinerii scoutiști s-a desfășurat în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, la 22 decembrie.

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului" continuă și seria dedicată sanctuarelor mariane de părintele decan Iosif Dorcu, care prezintă sanctuarul de la Loreto - "unul dintre cele mai importante din Italia și din lume, care face legătura între Orient și Occident, între Țara Sfântă și Italia".

După cum se știe, a fost inițiat concursul intitulat "Citești și câștigi", desfășurat bilunar; întrebarea adresată cititorilor acestui număr fiind "În ce an a fost reluată seria curentă a revistei "Lumina creștinului"? Sunt publicate totodată și numele câștigătorilor din luna noiembrie.

Alte lecturi interesante sunt articolul "Deviza Terezei" de la rubrica "Mesaj terezian" și episodul al VII-lea al seriei intitulate "Ocrotirea familiei creștine", ambele semnate de pr. dr. Anton Despinescu; "Bicentenar Ianoș Robu, deputat", articol semnat de pr. Emil-Ioan Robu; "Micul pustnic", istorioară morală de Christophor V. Schmid; "Așa răspund copiii despre iertarea păcatelor", semnat de pr. Felician Tiba în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Pelerinajul încrederii", sub semnătura Cristinei Budău; "Pe acest Dumnezeu vreau să-l urmez", aparținând pr. Florin-Petru Sescu; "Alcoolul... închisoare pentru suflet", semnat de Ramona Ciobanu la rubrica "În apărarea sănătății".

Revista, care conține, de asemenea, rubricile consacrate - "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale" și "Rebus", ultima aparținând Magdei Coșa -, este bogat ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale și universale și prezintă pe copertă un colaj fotografic conținând paginile de titlu ale mai multor numere ale revistei din cei o sută de ani de existență.

Adresăm, la rându-ne, urarea de "La mulți ani" revistei "Lumina creștinului", felicitându-i totodată pe actualii săi redactori pentru dăruirea de care dau dovadă, coordonați cu profesionalism de părintele Cornel Cadar, care de două decenii continuă munca de apostolat inițiată de ilustrul său predecesor, Monseniorul dr. Anton Gabor.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat