Republica Moldova: Momente catolice în cadrul vizitei președintelui Poloniei
Pe durata vizitei oficiale pe care Bronislaw Komorowski, președintele Poloniei, a desfășurat-o în Republica Moldova, luni, 3 decembrie 2012, au fost două momente în care realitățile Bisericii Catolice din Moldova au figurat în programul delegației polone.
Astfel, dimineața la ora 9.30, la Centrul European de Educație "Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea" a fost dezvelită o placă comemorativă cu scopul de "a cinsti și înveșnici pe aceste meleaguri memoria fericitului papă Ioan Paul al II-lea, fiu iubit al Poloniei, artizan al Europei unite, fondator al diecezei noastre, protectorul și mijlocitorul nostru la Domnul", așa cum începea cuvântul de salut Mons. Anton Coșa, episcop romano-catolic de Chișinău.
Prezentând proiectele desfășurate în cadrul centrului și rolul său scolastic și caritativ în cadrul societății moldovenești, episcopul Coșa a mai adăugat că s-a dorit ca acest centru să poarte numele fericitului papă Ioan Paul al II-lea, nu numai pentru a sublinia legătura noastră spirituală cu cel care a fost fondatorul Diecezei de Chișinău, căreia se subordonează canonic toți catolicii din Republica Moldova, sau pentru a arăta apropierea etnică a majorității creștinilor catolici din țară, care se recunosc polonezi, ci și pentru a chema la valorile propuse și promovate constant de acest mare papă, atât cu privire la unitatea Europei, care trebuie să respire cu ambii plămâni, cu referință la necesitatea unificării Europei, sau la antropologia sa, care vizează omul ce se poate realiza pe deplin numai prin credință în Dumnezeu și prin acceptarea planului său de mântuire.
La eveniment au participat Jacek Michalowski, șeful Cabinetului Președintelui Republicii Polonia, și Eva Michalski, soția ambasadorului Republicii Polonia în Moldova, și Ana-Maria Luft, soția fostului ambasador al Poloniei în Republica Moldova. Din partea autorităților moldovene au fost prezenți Vladimir Șarban, secretar general adjunct al Cabinetului Președintelui Republicii Moldova, și Mihail Șleahtițchi, fost ministru al educației, consilier prezidențial în domeniul culturii, învățământului și științei.
Conducătorii celor două delegații, Michalowscki și Șarban, au reliefat în discursurile proprii rolul definitoriu pe care Biserica Catolică îl are în societatea moldovenească contemporană prin programul său social-caritativ, oaspetele polonez reamintind și contribuția decisivă pe care fericitul papă Wojtila a avut-o la construirea unei Europe unite și solidare.
La sfârșit, Preasfințitul Anton a mulțumit celor care au inițiat acest proiect, directorilor Centrului Educațional și al Centrului Social-Pastoral, Elena Ajder și diacon Edgar Vulpe, precum și Ambasadei Poloniei în Republica Moldova.
În după-amiaza aceleiași zile, episcopul de Chișinău împreună cu preoții și credincioșii din Chișinău a primit vizita președintelui Poloniei, Bronislaw Komorowski, însoțit de delegația oficială poloneză. Președintele a vizitat catedrala "Providența Divină" unde s-a recules în rugăciune câteva momente, apoi în capela "Maica Bunului Sfat" a admirat icoana Matka Boska Ostrobramska, copie a celei din Vilnius, icoană pe care dânsul o poartă în inima sa, explicând că rădăcinile familiei sale se trag din acea regiune. Totodată, președintele Poloniei a schimbat câteva cuvinte cu credincioșii prezenți în catedrală, împărtășindu-le crezul său ca a fi catolic în lumea de azi, este un factor de unitate și speranță.
Adaptare după www.catolicmold.md
lecturi: 18.