Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Pelerinaj de încredere pe pământ

Întâlnirea Taizé din perioada 28 decembrie 2012 - 2 ianuarie 2013 a fost denumită "Pelerinaj de încredere pe pământ, la Roma", având ca scop căutarea unor modalități de "descoperire a izvoarelor de încredere în Dumnezeu". "Anul Credinței" lansat de papa Benedict al XVI-lea ne stimulează în acest sens.

Prima seară de rugăciune Taizé a avut loc în diferite biserici, iar noi, tinerii români, ne-am recules în bazilica "Santa Maria Maggiore". Cea de-a doua parte a rugăciunii a cuprins o reflecție a fratelui Alois, ce includea descoperirea izvoarelor credinței în Dumnezeu. El a menționat faptul că pentru creștinii de toate confesiunile este important să răspundă la întrebarea "De ce să credem în Dumnezeu?" Nimeni nu poate să creadă de unul singur, iar credința trebuie împărtășită, de aceea este necesar să deschidem inimile la mesajul pe care el ni-l transmite. Viața noastră este un dar, nu suntem niciodată singuri; din păcate, în același timp, relația cu ceilalți se schimbă, iar instabilitatea ne face să ne temem. Această nesiguranță din relațiile interumane ne conduce la Cristos. Nimeni nu poate trăi fără să creadă în ceva: căutăm succesul, căutăm iubirea; Dumnezeu se oferă ca sprijin pentru noi; de nenumărate ori în viața noastră există o luptă interioară ce îmbină credința, suferința, durerea. În urma acestor experiențe putem ajunge să trăim cu mai mare intensitate, iar Dumnezeu chiar asta vrea pentru noi : "Eu am venit ca voi să aveți viață și să o aveți din abundență".

Reuniunea de duminică seara a fost deosebită: după cântecele și rugăciunile specifice Taizé a urmat cuvântul de bun-venit al cardinalului vicar general al Romei, arhiepiscopul Vallini, și o reflecție a fratelui Alois, urmată de rugăciunea în jurul crucii. Cardinalul Vallini a pus accent pe credința care își are rădăcinile din cele mai vechi timpuri, iar o parte din dovezile care pot atesta acest fapt sunt chiar catedralele în care ne întâlnim la rugăciuni și catacombele care sunt încă deschise pentru vizitare. Credința care s-a păstrat de-a lungul secolelor și care rezistă până în zilele noastre este regăsită în siguranța pe care ne-o oferă Isus Cristos. "Fiecare dintre voi este o modalitate de a transmite mai departe viața, iar toate adevărurile stau în existența umană", a mai adăugat arhiepiscopul Romei. Aceasta este credința pe care vrem să o mărturisim, să ne întoarcem așadar în țările din care provenim cu o mare bucurie în inimi. Dreptatea și pacea pot fi împărtășite între toate popoarele, iar aceasta este o ocazie benefică de a ne apropia. Este important să transmitem speranță în lume iar încrederea în Dumnezeu, bine fondată, ne ajută să facem acest lucru. "Nu încetați să vă rugați așa cum și noi vom continua să ne rugăm pentru voi; împreună cu tine sperăm că nu vom fi niciodată singuri", încheie cardinalul Vallini. Reușim toate acestea doar păstrând o continuă comunicare cu Dumnezeu.

Luni, 31 decembrie, ne-am adunat din nou pentru a ne ruga împreună în bazilica "Santa Maria in Aracoeli". Reflecția fratelui Alois a fost urmată, la fel ca în serile precedente, de rugăciunea în jurul crucii. El a făcut o comparație între a avea încredere în Dumnezeu și a avea încredere în oameni. În lumea de azi avem senzația de multe ori că motivele profunde de a crede în el au aproape mereu și o parte care se opune, și totuși în cine altcineva ne-am putea bizui? A crede într-un om este cu totul diferit; a lua ca exemplu un om este cu totul altceva. Suntem înconjurați de o multitudine de mărturii, sunt atâtea motive personale. E adevărat că eu cred pentru că alții au crezut. Isus este mărturia credinței: mulți îl admiră, îl stimează, dar rădăcinile sunt tocmai în el, Cristos. Pelerinajul va continua în viața noastră cotidiană, lucru necesar pentru toți: avem nevoie unul de celălalt pentru că suntem cu toții în anumite aspecte săraci. Dezvoltarea și progresul tehnologiei nu ne fac mai bogați, majoritatea populației rămâne cu toate acestea săracă, într-un mod sau altul. Solidaritatea și bucuria de a trăi ne încurajează să mergem mai departe. Să creăm o unitate între popoare și continente, să nu lăsăm să se piardă focul iubirii transmis de însuși Cristos care a venit pentru noi pe pământ și s-a făcut asemenea nouă. Pentru dreptate și pace, un creștin adevărat nu impune nimic: este doar sare și lumină pentru pământ, de aceea este important să rămânem împreună. Să nu uităm să participăm la sacramentul Reconcilierii, pentru că altfel mesajul evanghelic își pierde sensul. Cu toții aparținem lui Isus Cristos, prin Botez avem această identitate confesională; să ne vizităm unii pe alții, să observăm tradițiile creștine diferite. Să căutăm chipul său așa cum facem în aceste zile. Împreună să răspundem la chemarea lui ca martori până la capătul pământului.

"O, Doamne, te rugăm pentru toate femeile, pentru bărbații, tinerii și copiii, care, asemenea sfintei Fecioare Maria, caută să fie martori ai păcii și credinței pe pământ. Umple-ne de Duhul tău Sfânt, al milostivirii și al iertării, pentru a aduce reconcilierea întregii familii umane. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin" (Rugăciune din broșura Taizé a întâlnirii cu papa Benedict al XVI-lea, 29 decembrie 2012)

Amalia-Maria Diac


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat