Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Santa Maria de Guadalupe, "Împărăteasa Americii"

Guadalupe, cuvânt magic pentru toți creștinii catolici din întreaga lume. Considerat ca fiind cel mai vechi loc de apariții mariane de pe Pământ, recunoscut de Vatican, este și cel mai vizitat, anual aici înregistrându-se cca. 16-20 milioane de pelerini. Pentru comparație, la Lourdes, în anul aniversar 2008, au fost înregistrați cca. 8 milioane de pelerini. Astăzi Guadalupe, un cartier al capitalei statului Mexic, din sudul Americii de Nord, Ciudad de Mexico, atrage ca un magnet milioanele de pelerini, în special în perioada 9-12 decembrie, perioadă care marchează aniversarea a celor cinci apariții ale Fecioarei Maria, indianului Juan Diego, în anul 1531.

Acest magnet a atras în perioada 7-15 decembrie 2012 și un grup de 44 pelerini români conduși de pr. Alois Moraru, de la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, și pr. Adrian Burca, de la parohia românească Lleida din Spania.

Acest pelerinaj a reprezentat pentru noi o experiență cu totul deosebită. Fără îndoială, principală destinație a constituit-o Guadalupe. Aici într-o "capilla" din bazilica nouă am participat la prima sfântă Liturghie în limba română. Tot aici, dar în biserica principală, care poate primi cca. 10 000 de oameni, am avut bucuria de a participa în ultima zi a pelerinajului la sfânta Liturghie concelebrată, unde protagoniști au fost cei doi preoți români alături de un preot local și un preot din Venezuela. Pelerinajul nostru a beneficiat de sfinte Liturghii celebrate în limba română și în alte locații deosebite de pe traseul nostru mexican: catedrala "Nuestra Se?ora de la Soledad" din Acapulco, catedrala "Santa Prisca" din Taxco, biserica "Nuestra Senora de los Remedios" din Cholula, biserica "San José y Nuestra Se?ora del Sagrado Corazón" din Mexico City.

Punctul culminant al pelerinajului la reprezentat manifestările din 12 decembrie, aniversarea celei de-a cincea apariție a Sfintei Fecioare Maria, atunci când a făcut să apară o mulțime de trandafiri în plină iarnă și când imaginea ei s-a imprimat pe tilma (mantia) lui Juan Diego, pentru a-l convinge pe episcopul locului de veridicitatea aparițiilor. În noaptea de 11 spre 12 decembrie la miezul nopții în prezența Eminenței sale primat al Mexicului Norberto Rivera, a început sfânta Liturghie solemnă concelebrată împreună cu un număr impresionant de preoți în bazilica nouă. De fapt în această perioadă, atât în bazilica nouă, cât și în Antigua Basílica de Santa María de Guadalupe, Parroquia de Indios, Exconvento de Capuchinas, sfintele Liturghii s-au celebrat din oră în oră începând cu ora 6.00 dimineața până la ora 24.00.

Impresionante au fost manifestările localnicilor. De fapt, întregul Mexic a fost în sărbătoare. Parohiile de pe întreg cuprinsul țării și-au trimis delegații la Guadalupe cu autocare, microbuze, autoturisme, mașini diverse, biciclete, însoțite de icoane și statui ale "Morenitei", cum îi spun cu drag mexicanii Sfintei Fecioare, împodobite cu țesături tradiționale multicolore și cu mulți trandafiri. Aceste delegații aveau în frunte torțe aprinse purtate în alergare de tineri și tinere care se schimbau din loc în loc. Orașul Mexico City a fost invadat de milioanele de pelerini care s-au adăugat celor cca. 20 milioane de locuitori. Străzile erau arhipline zi și noapte, iar la tot pasul oamenii obosiți dormeau sub cerul liber pe un timp senin cu temperaturi între 10 și 20 grade. Zona sanctuarului era neîncăpătoare. Zeci de formații de dansatori, reprezentând diverse triburi de indieni, dansau și cântau non stop în vacarmul tobelor și instrumentelor muzicale. Dar cel mai impresionant a fost fluxul neîntrerupt de pelerini care se deplasau pe jos, uneori venind de la zeci și chiar sute de kilometri purtând cu ei imagini și însemne ale Fecioarei Maria de Guadalupe, ale sfântului Juan Diego, ale locurilor de baștină. Credința lor se manifestă și prin deplasarea în genunchi pe ultimele sute de metri ale traseului. Grupuri, familii, femei, bărbați, tineri și chiar copii, însoțiți de imaginea "morenetei", înaintau pe genunchi, încet, dar ferm, spre icoana sfintei Fecioare care îi așteaptă deasupra altarului din bazilica nouă. Sute și chiar mii de pelerini pe minut defilau prin fața icoanei sfinte cu ajutorul a patru benzi transportoare. La tot pasul și în timpul Liturghiilor răsuna Guadalupana, imnul de la Guadalupe însoțit de urale și aplauze.

Într-adevăr Guadalupe merită apelativul de cel mai venerat loc de pelerinaj marian de pe glob, iar Sfânta Fecioară de Guadalupe apelativul de "Împărăteasa Americii".

Iată câteva din descoperirile legate de mantia Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe:

- Studii oftalmologice realizate pe ochii Mariei au detectat faptul că, apropiind de ei o sursă de lumină, retina se contractă, iar îndepărtând-o, se dilată din nou, exact cum se întâmplă într-un ochi viu.

- Temperatura fibrei de agavă, din care este făcută mantia, menține o temperatură constantă de 36,6 grade, asemănătoare aceleia a unui om în viață.

- Unul dintre medicii care analizau mantia și-a așezat stetoscopul sub panglica pe care o are Maria la brâu (semn că este însărcinată) și a auzit bătăi care se repetau ritmic, la 115 pulsații pe minut la fel ca un copil în sânul matern.

- Nu s-a descoperit nici o urmă de pictură în material. De fapt, la o distanță de 10 centimetri de icoană, se vede doar țesătură de agavă crudă: culorile dispar. Studiile științifice nu reușesc să descopere originea coloraturii care formează icoană, nici modul în care a fost pictată. Nu se detectează urme de penel nici de altă tehnică de pictat cunoscută. Oamenii de știință de la NASA au afirmat că materialul care formează culorile nu aparține nici unui grup de elemente cunoscute pe pământ.

- S-a trecut o rază laser lateral, peste țesătură și s-a constatat faptul că, la aceasta, coloratură nu se află nici pe față nici pe dos, ci culorile plutesc la o distanță de trei zecimi de milimetru deasupra țesăturii, fără a o atinge. Culorile plutesc în aer, pe suprafața mantiei

- Fibra de agavă, care constituie pânza icoanei, nu poate dura mai mult de 20-30 de ani. Acum câteva secole s-a pictat o replică a icoanei pe o pânză din fibră de agavă, însă aceasta s-a dezintegrat după câteva decenii. În schimb, la aproape 500 de ani de la minune, icoana Mariei este la fel de rezistentă ca în prima zi. Știința nu-și explică originea incoruptibilității pânzei.

- Stelele vizibile pe mantia Mariei reflectă configurația exactă și poziția pe care o avea cerul Mexicului în ziua în care s-a produs minunea.

- Știința a descoperit că ochii Mariei dețin cele trei efecte de refracție a imaginii a oricărui ochi omenesc.

- În ochii Mariei (de doar 7 și 8 mm) s-au descoperit minuscule imagini omenești pe care nici un artist nu le-ar putea picta. Sunt două scene și amândouă se repetă în ambii ochi. Imaginea episcopului Zumárraga din ochii Mariei a fost mărită prin intermediul tehnologiei digitale, descoperindu-se faptul că în ochii săi este reprodusă figura indianului Juan Diego, desfăcând pânza înaintea episcopului. Mărimea acestei imagini: a patra parte dintr-o milionime de milimetru.

Prof. Vicențiu Ciocan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-15 decembrie: Santa Maria de Guadalupe, „Împărăteasa Americii”. Pelerinaj la Guadalupe al unui grup de 44 pelerini români


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat