Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubileu istoric: bicentenarul nașterii deputatului catolic Ianoș Robu (1812-1889) din Săbăoani

Anul acesta avem bucuria să facem amintirea și comemorarea deputatului catolic Ianoș Robu din Săbăoani, cu ocazia împlinirii jubileului de 200 de ani de la nașterea lui. Această ocazie fericită a fost scoasă la lumină de studierea și cercetarea registrelor Parohiei Săbăoani din secolul al XIX-lea și găsirea datei nașterii lui Ianoș Robu: 7 aprilie 1812.

Personalitatea deputatului

Ianoș Robu din punct de vedere al istoriei politice este un catolic care s-a implicat în viața politică a țării în acele vremuri din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și care a pledat pentru acordarea de drepturi egale tuturor locuitorilor țării și în special pentru drepturile catolicilor din Moldova.

Locuitor al satului Săbăoani și implicit membru al Bisericii Catolice, a fost ales reprezentant al țăranilor clăcași din ținutul Romanului și a promovat cu fermitate dorințelor lor, binele comun, acordarea de drepturi egale, tocmai în perioada istorică însemnată când au avut loc alcătuirea Divanurilor ad-hoc care au dus la unitatea și renașterea României ca stat de drept, când și-a avut începutul parlamentul și statul modern, când s-au constituit drepturile cetățenești, când a avut loc marea împroprietărire a țăranilor de pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Desemnat mai întâi alegător la Divanurile ad-hoc și apoi, în anul 1864, deputat, pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Ianoș Robu, ca reprezentant politic din partea țăranilor, a luat și el parte la realizarea acestor evenimente prin cuvintele și faptele sale ce ne sunt relatate de documentele istorice.

Demn de amintit este și faptul că Ianoș Robu este strămoșul a doi episcopi: Mihai Robu, primul episcop autohton al Moldovei și actualul arhiepiscop de București, Înaltpreasfințitul Ioan Robu.

Viața și faptele însemnate

Ianoș Robu s-a născut în ziua de 7 aprilie a anului 1812, din părinții Martin și Maria și a fost botezat în aceeași zi de către parohul locului, fr. Iosef Columna, OFMConv. De mic a crescut în credința catolică, dar și sub influența mișcărilor politice tensionate ale țării. Astfel, în anul 1831, când a avut loc Răscoala din Săbăoani dusă împotriva ocupației rusești și când au căzut pe locul de luptă 31 de persoane, Ianoș Robu avea 19 ani. Aceste situații l-au influențat și l-au determinat ca să apere în viața sa, drepturile ce li se cuvin oamenilor, ceea ce va face mai târziu implicându-se în viața politică a țării.

Afirmarea sa în sfera politică a început pe fondul evenimentelor premergătoare unirii celor două Principate Române, Moldova și Țara Românească, odată cu constituirea Divanurilor ad hoc din anul 1857, și mai precis, odată cu alegerile pentru constituirea Divanului ad hoc din Moldova. În cadrul acestora a fost ales mai întâi reprezentant al alegătorilor din partea țărănimii, atât la primul cât și la al doilea tur de alegeri, dar, din cauză că era catolic, nu a putut fi ulterior ales ca deputat în cadrul acestor Divanuri ad hoc.

Documentele istorice consemnează că la primele alegeri - cele ce mai apoi au fost anulate pentru că s-au constatat a fi falsificate de către caimacamul Nicolae Vogoride, cei 46 delegați din 23 de sate din Ocolul Moldovei i-au ales pe Ianoș Robu din Săbăoani și pe Ioan Vasile din Cordun, ca alegători județeni; duminică, 14 iulie 1857, în jurul orei 9.00, prefectul i-a convocat pe cei opt țărani delegați de rangul al doilea la sediul prefecturii. Țăranii au fost obligați ca pe loc să-și aleagă deputatul lor județean din ținutul Romanului. Atunci majoritatea l-a votat pe țăranul clăcaș Ianoș Robu, catolic din Săbăoani. Prefectul s-a opus alegerii, argumentând că Ianoș Robu nu avea dreptul să reprezinte pe țăranii din județ nefiind de religie ortodoxă. Astfel, l-a numit deputat pe țăranul clăcaș Ioan Vasile din Cordun fără să țină seama de protestele delegaților și nici de cele ale lui Ianoș Robu care a rostit cuvintele ce au rămas memorabile:

"Cum, cucoane, acum când toate satele m-au ales ca să le apăr drepturile în Marea Adunare, sunt catolic și nu pot fi deputat? Dar când ne puneți la beilicuri, când ne luați birul, când vă dăm feciorii la oaste, când vă facem boeresc, atunci nu suntem catolici, ci ne priviți ca pravoslavnici? Dacă este, cucoane, că nu putem fi deputați pentru că suntem papistași, apoi dați-ne pace să fim papistași și la biruri, și la beilicuri și la toate angăriile".

Atunci chiar Ioan Vasile a dat exemplu de solidaritate țărănească alăturându-se și el protestelor când a văzut că majoritatea delegaților stăruiau în alegerea lui Ianoș Robu. A mers și mai departe înaintând protestul, însoțit de semnătura a șase martori, comisiei internaționale de la Iași care avea ca sarcină supravegherea alegerilor și a alăturat protestului său scris, mandatul de deputat eliberat pe numele lui cerând comisiei să facă demersurile necesare anulării mandatului său deoarece el nu dorește să-l folosească.

Sub presiunea forțelor unioniste patriotice și intervenția marilor puteri care sprijineau unirea, sultanul Imperiului Otoman, la 12 august 1857, a anulat alegerile și a fixat un termen pentru noile alegeri. Acestea au fost finalizate pe 22 septembrie 1857, când victoria a revenit forțelor unioniste. Nici de data aceasta Ianoș Robu nu s-a aflat printre cei aleși, țăranii clăcași din ținutul Roman fiind reprezentați de Ioan Vasile Levardă din Sofrăcești; din cauză că Ianoș Robu era catolic, i s-a creat de la primele alegeri precedentul că din acest motiv el nu mai poate fi ales deputat.

După noile și marile reforme legislative și administrative, Ianoș Robu a ajuns mai apoi să fie ales deputat în ultimii trei ani ai domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), într-un timp de mari frământări politice, la alegerile generale din 24 și 25 noiembrie 1864, fiind în vârstă de 52 de ani. Noii deputați aleși la această dată s-au organizat apoi în parlamentul ce s-a numit: Adunarea Electivă a României. Ianoș Robu este înregistrat în acte ca deputat începând de la aceste alegeri și până la ultima ședință parlamentară a Adunării Elective a României de pe 18 martie 1866. În timpul acestor ani, îl găsim pe Ianoș Robu consemnat de nenumărate ori în ședințele parlamentare printre cei prezenți sau printre cei care votau legile țării.

O referință prețioasă la deputatul Ianoș Robu din cadrul dezbaterilor Adunării Elective a României o avem în ședința de pe 20 ianuarie 1865. La respectiva ședință, primul ministru Mihail Kogălniceanu, un puternic apărător al catolicilor, într-un discurs la care a pus în discuție problema libertății de cult, a spus:

"...și apoi dacă e vorba de canoane, de urmarea lor întocmai, apoi să nu ne mai fălim de libertatea cultului, de egalitatea drepturilor politice fără deosebire de rituri și să începem a face mai întâi ceea ce a făcut Adunarea mumă de la `57, să luăm pe onor. deputat de la Roman, Robu Ianoș, care la `57 s-a ales de sătenii de la Roman ca deputat al lor și pe care administrația l-a respins ca necreștin, fiindcă era catolic.

[Atunci Mihail Kogălniceanu l-a întrebat în sala adunării:] Așa e, domnule Robu?

D-ul Ianoș Robu [a răspuns]: Da, așa este, cu adevărat".

Deputatul Ianoș Robu a fost căsătorit cu Eva și împreună au avut opt fii și o fiică: Grigore, Mihai - au murit de mici, Petru - a murit la 20 de ani fără să fie căsătorit, apoi au fost următorii care s-au căsătorit și au avut fii și fiice: Giurgi, Martin, Dumitru (străbunicul actualului ÎPS Ioan Robu), Anton, Iojă (tatăl episcopului Mihai Robu) și Maria. A fost constituit și a activat pentru un anumit timp în cadrul parohiei ca fecior de biserică.

Deputatul Ianoș Robu s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, la 25 septembrie 1889, și a fost înmormântat de către parohul locului, pr. Caietan Liverotti.

Concluzie și considerații

Istoria catolicilor din Moldova prezintă multe figuri de personalități ce au avut însemnătatea lor pentru care noi trebuie să le purtăm respect și admirație și să le urmăm exemplul. Comemorând anul acesta 200 de ani de la nașterea lui Ianoș Robu, îi recunoaștem meritul de a fi avut un rol însemnat în istoria politică a catolicilor din Moldova. Implicarea sa pentru dreptate, drepturi, respect față de toți cetățenii statului a avut consecințe benefice în cele ce au urmat și este pe mai departe un lucru demn de amintit. Comemorându-l pe Ianoș Robu, împlinim un act de recunoștință atât față de personalitatea sa, cât și față de toți înaintașii noștri care au luptat pentru drepturi, libertate, credință și considerăm că pomenirea lor este o cinste și o datorie sfântă pentru noi.

Istoria lumii care se cam repetă: întotdeauna au existat oameni umiliți, asupriți și oameni care i-au umilit și i-au asuprit pe ceilalți. Iar în fața acestor nedreptăți, s-au ridicat și oameni care au apărat libertatea, adevărul, dreptatea. Unul dintre aceștia din urmă a fost Ianoș Robu.

Pr. Emil Ioan Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Jubileu istoric: bicentenarul nașterii deputatului catolic Ianoș Robu (1812-1889) din Săbăoani


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat