Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Codul de drept canonic, Tratat despre adevărata evlavie către Sfânta Fecioară Maria și Cu inima deschisă

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Codul de drept canonic. Textul oficial și traducerea română. Cartea apare în colecția Magisterium, formatul 14x21 cm, are 1.146 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 65 lei.

De-a lungul secolelor, Biserica, prin numeroasele concilii, sinoade, dar și prin acțiuni particulare ale unor pontifi, s-a preocupat să stabilească, să reînnoiască și să actualizeze legile disciplinei sacre, rămânând totodată fidelă revelației desăvârșite de Cristos. Astfel de colecții de legi ecleziastice, apărute sub diferite forme și numeroase ediții de-a lungul timpului (nu sub o formă unitară, de multe ori în dezacord unele cu altele), au ca scop principal facilitarea cunoașterii, aplicării și respectării lor, îndeosebi de către clerici.

Încă din perioada Conciliului I din Vatican (1869-1870) numeroși episcopi în frunte cu papa au dorit să realizeze un cod de legi nou și unic, pentru a rezolva într-un mod mai clar și sigur problemele legate de grija pastorală a Bisericii. Acest lucru s-a pus în act în anul 1917, prin grija Papei Benedict al XV-lea. Dar, ca urmare a transformărilor interne ale comunității ecleziastice, a devenit din ce în mai necesară o revizuire a legilor canonice. Acest lucru s-a realizat sub pontificatul fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, care, la 25 ianuarie 1983, a promulgat noul Cod de drept canonic, care se vrea a fi transpunerea în limbaj juridic a ecleziologiei Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965).

Prima traducere a acestui nou Cod de drept canonic (1983) a fost publicată de pr. dr. Ioan Tamaș în anul 1995, iar într-o formă bilingvă (textul original în latină și limba română) și revizuită apare în anul 2004, prin munca aceluiași pr. Ioan Tamaș.

Acest cod este alcătuit din șapte cărți, însumând, la rândul lor, un număr de 1752 de canoane. Codul, după ce prezintă normele generale ale "legislației Bisericii" (cartea I), trece la prezentarea canoanelor privind Biserica drept popor al lui Dumnezeu în toată alcătuirea sa: credincioșii creștini, structura ierarhică, institutele de viață consacrată (cartea a II-a). În continuare, sunt prezentate canoanele ce privesc cele două funcții majore ale Bisericii, aceea de a învăța și aceea de a sfinți (cărțile a III-a și a IV-a). Apoi, după prezentarea canoanelor referitoare la dreptul Bisericii de a dobândi, a poseda și a administra bunuri materiale (cartea a V-a), codul acordă o parte însemnată prezentării canoanelor referitoare la sancțiunile pe care Biserica are obligația și dreptul de ale acorda creștinilor care săvârșesc delicte (cartea a VI-a), și proceselor din cadrul Bisericii (cartea a VII-lea). La aceste cărți, traducătorul s-a îngrijit să adauge un indice analitic și un mic dicționar juridico-canonic, foarte util pentru cei care studiază dreptul canonic, dar și pentru cei ce doresc să consulte legile pe care le cuprinde.

Ediția de față, a doua ca număr, apare ca urmare a anunțului actualului Papă, Benedict al XVI-lea, prin scrisoarea apostolică Omnium in mentem, despre modificarea unor articole din Codul de drept canonic promulgat în anul 1983. E vorba de canoanele 1008, 1009, 1088, 1117 și 1124.

Fiind o comunitate de oameni adunați în unitatea Sfintei Treimi sau o societate - civitas - Biserica are nevoie de un cod legislativ care să-i reglementeze viața. De aceea, Codul de drept canonic este absolut necesar, iar, prin natura lor, aceste legi cer să fie respectate.

Recomandăm prezenta traducere tuturor celor care doresc să cunoască legile universale ale Bisericii Catolice de rit latin. Și nu numai lor, ci și celor care, prin rolul lor în viața Bisericii, clerici sau laici, au obligația de a cunoaște și de a pune în practică prevederile acestui cod.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Tratat despre adevărata evlavie către Sfânta Fecioară Maria, scrisă de sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort și tradusă din limba franceză de dl. Andrei Adam Motyka. Cartea apare în colecția Maeștrii ai spiritualității, formatul 14x20 cm, are 194 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 15 lei.

În toamna anului 1978, în momentul în care fericitul Papă Ioan Paul al II-lea urca pe tronul pontifical al Bisericii Universale, aducea cu sine un nou suflu de pietate mariană, luându-și ca deviză cuvintele Totus Tuus, adică, Cu totul al tău, cuvinte pe care sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort le pune în capul consacrării sale de slujitor al Mariei.

Devoțiunea către preasfânta Fecioară Maria a înflorit întotdeauna în istoria creștinătății, dar pare să fie o caracteristică deosebită a timpurilor noastre, devoțiune pe care Biserica nu numai că o afirmă, ci o și încurajează cu multă insistență.

Sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort s-a născut în nordul Franței în anul 1673, dedicându-și întreaga viață predicării evangheliei, dovedind, totodată, o profundă evlavie către Maica Domnului. Ca o manifestare a iubirii sale față de Maria scrie și această operă, descoperită în anul 1842 de un preot din Societatea Mariei printre unele cărți vechi, care, din cauza tulburărilor Revoluției, a fost ascunsă. Astăzi, această carte, intitulată Tratat despre adevărata evlavie către sfânta Fecioară Maria a devenit o lucrare clasică a devoțiunii către preasfânta Fecioară. Tradusă până acum în cel puțin 40 de limbi, răspândită prin numeroase ediții, a cucerit toată lumea catolică, realizându-se în acest mod marele vis al autorului, acela de a o face cunoscută pe Maria și de a inspira întregului pământ o deosebită evlavie față ea.

Cartea, în puține cuvinte (având doar opt capitole), dar foarte clare, prezintă necesitatea devoțiunii către Maica Domnului, surprinzând, încă de la început, importanța crucială a Mariei în desăvârșirea planului lui Dumnezeu cu privire la oameni (cap. I). În continuare, sfântul, după ce a prezentat unele adevăruri fundamentale ale evlaviei către Maria (cap. II), arată în ce constă această devoțiune (cap. III). Însă, cea mai mare parte a lucrării (cap IV-VIII) autorul o consacră prezentării adevăratei devoțiuni, arătând motivele, efectele și practicile proprii acesteia. Cartea se încheie cu un supliment în care este expusă forma de aplicare a acestei devoțiuni.

Cu siguranță, lucrarea sfântului Ludovic Maria Grignion de Montfort merită pe deplin denumirea care i-a fost acordată de-a lungul timpului, aceea de Suma mariană. Recomandăm cu căldură admirabilul Tratat despre adevărata evlavie către sfânta Fecioară tuturor celor care, având o devoțiune specială față de Maria, vor, asemenea sfântului Grignion de Montfort, să o transmită și altora, dar și celor care vor să afle un adevărat slujitor al Mariei în persoana acestui sfânt.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cu inima deschisă, scrisă de Michel Quoist și tradusă din limba franceză de Andrei Adam Motyka. Cartea apare în formatul 14x20 cm, are 340 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

Autorul acestei cărți este binecunoscut cititorilor tineri din Franța, din Europa, dar și din alte părți ale lumii. Înzestrat de Dumnezeu cu un talent pedagogic înnăscut, cu o fină sensibilitate și cu o intuiție psihologică deosebită, acest preot francez s-a dovedit a fi un adevărat apostol al tinerilor contemporani, ale căror frământări și întrebări se regăsesc în numeroasele sale cărți.

Ce i-a adus atâta popularitate? Ce l-a făcut atât de iubit?

Fără îndoială, inima pururi tânără care i-a luminat viața, spiritualitatea profundă izvorâtă dintr-o mare iubire pentru oamenii timpului nostru, sinceritatea simplității sale au avut mereu ecou în inimile celor pe care i-a întâlnit atât în activitățile pastorale, cât mai ales prin intermediul cărților și scrierilor sale.

Cartea de față vrea să fie o culegere de reflecții personale, adunate cu grijă pentru a provoca. Ele "pot oferi prilejul de a reflecta asupra vieții noastre, de a ne antrena în a căuta în ea urmele lui Cristos și a lăsa să țâșnească propria rugăciune". Cartea de față trebuie citită lent, cu mintea și cu inima, deoarece ea ne facilitează întâlnirea cu Cristos, care ne așteaptă întotdeauna cu inima deschisă, adică cu inima plină de iubire și de înțelegere. Firesc ar fi ca iubirii să i se răspundă cu iubire, mai ales când e vorba despre Cristos, care ne iubește mereu cel dintâi.

Volumul de față este o invitație la iubire, la a învăța ce înseamnă cu adevărat să iubești cu inima deschisă, după modelul inimii deschise a lui Isus.

Andrei Dumitrescu

* * *

Codul de drept canonic. Textul oficial și traducerea română,
Ed. "Sapientia", 20122, ISBN 973-8474-47-7, 14x21 cm, 1.146 p., 65 lei

Tratat despre adevărata evlavie către Sfânta Fecioară Maria,
Sfântul Ludovic Maria Grignion de Monfort, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-062-0, 14x20 cm, 194 p., 15 lei

Cu inima deschisă,
Michel Quoist, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN: 978-606-578-063-7, 14x20 cm, 340 p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 83.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat