Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare apostolică în formă de motu proprio "Latina lingua" cu care este instituită Academia Pontificală de Latinitate

1. Limba latină s-a bucurat mereu de considerație foarte mare de către Biserica catolică și de către Pontifii Romani, care i-au promovat cu asiduitate cunoașterea și răspândirea, făcând din ea propria limbă, capabilă să transmită universal mesajul Evangheliei, așa cum a fost afirmat deja cu autoritate de Constituția apostolică Veterum sapientia a Predecesorului meu, Fericitul Ioan al XXIII-lea.

În realitate, încă de la Rusalii, Biserica a vorbit și s-a rugat în toate limbile oamenilor. Totuși, Comunitățile creștine din primele secole au folosit pe larg greaca și latina, limbi de comunicare universală din lumea în care trăiau, grație cărora noutatea Cuvântului lui Cristos întâlnea moștenirea culturii elenistico-romane.

După dispariția Imperiului roman de Occident, Biserica din Roma nu numai că a continuat să se folosească de limba latină, ci a devenit într-un fel păstrătoare și promotoare a ei, fie în domeniul teologic și liturgic, fie în cel al formării și transmiterii științei.

2. Și în timpurile noastre, cunoașterea limbii și culturii latine este deosebit de necesară pentru studierea izvoarelor din care se inspiră, printre altele, numeroase discipline ecleziastice cum ar fi, de exemplu, teologia, liturgia, patristica și dreptul canonic, așa cum învață Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican (cf. Decretul Optatam totius, 13).

În afară de asta, în această limbă au fost redactate, în forma lor tipică, tocmai pentru a evidenția natura universală a Bisericii, cărțile liturgice din Ritul roman, cele mai importante documente ale Magisteriului pontifical și Actele oficiale cele mai solemne ale Pontifilor Romani.

3. În cultura contemporană se observă totuși, în contextul unei slăbiri generalizate a studiilor umaniste, pericolul unei cunoașteri tot mai superficiale a limbii latine, care se poate întâlni și în domeniul studiilor filozofice și teologice ale viitorilor preoți. Pe de altă parte, chiar în lumea noastră, în care o mare parte au știința și tehnologia, se întâlnește un interes reînnoit față de cultura și limba latină, nu numai în acele continente care-și au propriile rădăcini culturale în moștenirea greco-romană. Această atenție apare cu atât mai semnificativă deoarece nu implică numai locuri academice și instituționale, ci se referă și la tineri și studioși care provin din națiuni și tradiții destul de diferite.

4. De aceea apare urgent să se susțină angajarea pentru o cunoaștere mai mare și o folosire mai competentă a limbii latine, atât în domeniul eclezial, cât și în lumea vastă a culturii. Pentru a da importanță și rezonanță acestui efort, sunt deosebit de oportune adoptarea de metode didactice adecvate noilor condiții și promovarea unei rețele de raporturi între Instituții academice și între studioși, cu scopul de a valoriza patrimoniul bogat și multiform al civilizației latine.

Pentru a contribui la obținerea acestor scopuri, mergând pe urmele veneraților mei Predecesori, cu acest Motu Proprio institui astăzi Academia Pontificală de Latinitate, dependentă de Consiliul Pontifical al Culturii. Ea este condusă de un Președinte, ajutat de un Secretar, numiți de mine, și de un Consiliu Academic.

Fundația Latinitas, constituită de Papa Paul al VI-lea, cu Scrisoarea Romani Sermonis, din 30 iunie 1976, este desființată.

Această Scrisoare apostolică în formă de Motu Proprio, cu care aprob ad experimentum, pentru cinci ani, Statutul adăugat, poruncesc să fie publicată în L'Osservatore Romano.

Dată la Roma, la Sfântul Petru, în ziua de 10 noiembrie 2012, comemorarea sfântului Leon cel Mare, în al optulea an de pontificat.

BENEDICTUS PP. XVI

* * *

Statutul Academiei Pontificale de Latinitate

Articolul 1

Este instituită Academia Pontificală de Latinitate, cu sediul în Statul Vatican, pentru promovarea și valorizarea limbii și a culturii latine. Academia este legată cu Consiliul Pontifical al Culturii, de care depinde.

Articolul 2

§ 1. Scopurile Academiei sunt:

a) să favorizeze cunoașterea și studierea limbii și a literaturii latine, fie clasice fie patristice, medievale și umaniste, îndeosebi în Instituțiile formative catolice, în care atât seminariștii cât și preoții sunt formați și instruiți;

b) să promoveze în diferite locuri folosirea limbii latine, fie ca limbă scrisă, fie ca limbă vorbită.

§ 2. Pentru a obține aceste scopuri, Academia își propune:

a) să se îngrijească de publicații, întâlniri, ședințe de studiu și reprezentații artistice;

b) să dea naștere și să susțină cursuri, seminarii și alte inițiative formative și în legătură cu Institutul Pontifical Superior de Latinitate;

c) să educe generațiile tinere la cunoașterea limbii latine, și prin mijloacele moderne de comunicare.

d) să organizeze activități de expunere, expoziții și concursuri;

e) să dezvolte alte activități și inițiative necesare pentru atingerea scopurilor instituționale.

Articolul 3

Academia Pontificală de Latinitate se compune din Președinte, din Secretar, din Consiliul Academic și din Membri, numiți și Academicieni.

Articolul 4

§ 1. Președintele Academiei este numit de Suveranul Pontif, pentru cinci ani. Președintele poate fi reconfirmat pentru alți cinci ani.

§ 2. Revine Președintelui:

a) să reprezinte din punct de vedere legal Academia, și în fața oricărei autorități judiciare și administrative, atât canonice cât și civile;

b) să convoace și să prezideze Consiliul Academic și Adunarea Membrilor;

c) să participe, în calitate de Membru, la reuniunile Consiliului de Coordonarea a Academiilor pontificale și să mențină raporturile cu Consiliul Pontifical al Culturii;

d) să supravegheze activitatea Academiei;

e) să se îngrijească în materie de administrație obișnuită, cu colaborarea Secretarului, și în materie de administrație extraordinară, în acord cu Consiliul Academic și cu Consiliul Pontifical al Culturii.

Articolul 5

§ 1. Secretarul este numit de Suveranul Pontif, pentru cinci ani. Poate să fie reconfirmat pentru alți cinci ani.

§ 2. Președintele, în caz de absență sau împiedicare, îl delegă pe Secretar ca să-l înlocuiască.

Articolul 6

§ 1. Consiliul Academic este compus din Președinte, din Secretar și din cinci Consilieri. Consilierii sunt aleși de Adunarea Academicienilor, pentru cinci ani, și pot fi reconfirmați.

§ 2. Consiliul Academic, care este prezidat de Președintele Academiei, deliberează cu privire la problemele de importanță mai mare care se referă la Academie. El aprobă ordinea de zi în vederea Adunării Membrilor, care trebuie să se țină o dată pe an. Consiliul este convocat de Președinte cel puțin o dată pe an și, în afară de asta, ori de câte ori cer asta cel puțin trei Consilieri.

Articolul 7

Președintele, cu părerea favorabilă a Consiliului, poate să numească un Arhivar, cu funcții de bibliotecar, și un Trezorier.

Articolul 8

§ 1. Academia constă din Membri Obișnuiți, în număr nu mai mare de cincizeci, numiți Academicieni, studioși și cultivatori ai limbii și literaturii latine. Ei sunt numiți de Secretarul de Stat. Când au ajuns la vârsta de optzeci de ani, Membrii Obișnuiți devin Emeriți.

§ 2. Academicienii Obișnuiți participă la Adunarea Academiei convocată de Președinte. Academicienii Emeriți pot să participe la Adunare, fără drept de vot.

§ 3. În afară de Academicienii Obișnuiți, Președintele Academiei, după ce a ascultat părerea Consiliului, poate să numească alți Membri, numiți corespondenți.

Articolul 9

Patrimoniul Fundației Latinitas desființate și activitățile sale, inclusiv redactarea și publicarea Revistei Latinitas, sunt transferate la Academia Pontificală de Latinitate.

Articolul 10

În privința a ceea ce nu este prevăzut în mod expres, se face referință la normele din actualul Cod de Drept Canonic și la legile Statului Vatican.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat