Vatican (Sinodul Episcopilor): A început Sinodul Episcopilor dedicat noii evanghelizări
"Noua evanghelizare și transmiterea credinței creștine" este tema celei de-a XIII-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, ce s-a întrunit în Vatican, duminică, 7 octombrie 2012, și se va încheia la 28 octombrie. La acest sinod participă aproximativ 300 de părinți sinodali. În acest sens a fost elaborat și prezentat un "Instrumentum laboris" (Instrumentul de lucru), de către arhiepiscopul Nikola Eterović și episcopul Fortunato Frezza, secretarul general și subsecretarul Sinodului Episcopilor.
În preajma Anului Credinței, care va începe la 11 octombrie 2012, părinții sinodali, auditori, experți și reprezentanți ai celorlalte Biserici și comunități ecleziale, se adună pentru a discuta despre tema transmiterii credinței creștine în timpurile actuale, caracterizate de o criză a credinței și a transmiterii ei.
Din România, participă PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, și PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași. Pe lista "delegaților fraterni" sunt alte două prezențe românești: din partea Patriarhiei Române, PS Siluan Ciprian Șpam, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Italia, și, din partea Consiliului Ecumenic al Bisericilor, IPS Mihăiță Nifon, mitropolit și arhiepiscop de Târgoviște. De asemenea, tot din Biserica Catolică din România, au fost numiți "asistenți" în cadrul Secretariatului General al Sinodului Episcopilor, preoții studenți greco-catolici Alin Ciprian Cîndea și Christian Crișan.
În prezența a peste 400 de concelebranți, la Liturghia de deschidere a Sinodului, celebrată pe esplanada bazilicii "Sfântul Petru", Sfântul Părinte a procedat la proclamarea ca "învățători ai Bisericii" a doi sfinți, unul din Germania și unul din Spania, exemplari prin viața și învățătura lor: sfânta Hildegarda von Bingen, călugăriță benedictină, și sfântul Ioan din Avila, preot diecezan. Astfel, lista de "doctori" sau "învățători" ai Bisericii Catolice a ajuns la 35 de sfinți. În predica sa, Benedict al XVI-lea a reamintit importanța căsătoriei, aflată astăzi într-o profundă criză, și a sfințeniei, ca protagonistă a evanghelizării. Predica poate fi citită integral pe site-ul ercis.ro: Omilia papei cu ocazia deschiderii Adunării Generale Obișnuite a Sinodului Episcopilor.
După sfânta Liturghie, PS Petru Gherghel a dat un interviu redacției Radio Vatican pentru a împărtăși ascultătorilor din România și din întreaga lume speranțele care susțin participarea sa la lucrările sinodale. Interviul poate fi ascultat mai jos.
Radio Vatican: Interviu cu PS Petru Gherghel despre Sinodul Episcopilor