Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican (Sinodul Episcopilor): A început Sinodul Episcopilor dedicat noii evanghelizări

"Noua evanghelizare și transmiterea credinței creștine" este tema celei de-a XIII-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, ce s-a întrunit în Vatican, duminică, 7 octombrie 2012, și se va încheia la 28 octombrie. La acest sinod participă aproximativ 300 de părinți sinodali. În acest sens a fost elaborat și prezentat un "Instrumentum laboris" (Instrumentul de lucru), de către arhiepiscopul Nikola Eterović și episcopul Fortunato Frezza, secretarul general și subsecretarul Sinodului Episcopilor.

În preajma Anului Credinței, care va începe la 11 octombrie 2012, părinții sinodali, auditori, experți și reprezentanți ai celorlalte Biserici și comunități ecleziale, se adună pentru a discuta despre tema transmiterii credinței creștine în timpurile actuale, caracterizate de o criză a credinței și a transmiterii ei.

Din România, participă PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, și PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași. Pe lista "delegaților fraterni" sunt alte două prezențe românești: din partea Patriarhiei Române, PS Siluan Ciprian Șpam, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Italia, și, din partea Consiliului Ecumenic al Bisericilor, IPS Mihăiță Nifon, mitropolit și arhiepiscop de Târgoviște. De asemenea, tot din Biserica Catolică din România, au fost numiți "asistenți" în cadrul Secretariatului General al Sinodului Episcopilor, preoții studenți greco-catolici Alin Ciprian Cîndea și Christian Crișan.

În prezența a peste 400 de concelebranți, la Liturghia de deschidere a Sinodului, celebrată pe esplanada bazilicii "Sfântul Petru", Sfântul Părinte a procedat la proclamarea ca "învățători ai Bisericii" a doi sfinți, unul din Germania și unul din Spania, exemplari prin viața și învățătura lor: sfânta Hildegarda von Bingen, călugăriță benedictină, și sfântul Ioan din Avila, preot diecezan. Astfel, lista de "doctori" sau "învățători" ai Bisericii Catolice a ajuns la 35 de sfinți. În predica sa, Benedict al XVI-lea a reamintit importanța căsătoriei, aflată astăzi într-o profundă criză, și a sfințeniei, ca protagonistă a evanghelizării. Predica poate fi citită integral pe site-ul ercis.ro: Omilia papei cu ocazia deschiderii Adunării Generale Obișnuite a Sinodului Episcopilor.

După sfânta Liturghie, PS Petru Gherghel a dat un interviu redacției Radio Vatican pentru a împărtăși ascultătorilor din România și din întreaga lume speranțele care susțin participarea sa la lucrările sinodale. Interviul poate fi ascultat mai jos.

Radio Vatican: Interviu cu PS Petru Gherghel despre Sinodul Episcopilor

* * *

În afară de acest sinod au fost celebrate 24 de sinoade: 12 adunări obișnuite, două adunări extraordinare și 10 speciale, ultima a fost cea specială pentru Orientul Mijlociu, desfășurată la Roma între 10 și 24 octombrie 2010.

Papa Paul a VI-lea a instituit sinodul episcopilor la 15 septembrie 1965, în timpul Conciliului Vatican II și a convocat cinci adunări sinodale: patru obișnuite (1967, 1971, 1974, 1977) și una extraordinară (1969).

În timpul pontificatului papei Ioan Paul al II-lea au fost 15 adunări sinodale: șase generale (1980, 1983, 1987, 1990, 1994, 2001); una extraordinară (1985), opt speciale (1980: pentru Țările de Jos; 1991: pentru Europa; 1994: pentru Africa; 1995: pentru Liban; 1997: pentru America; 1998: pentru Asia; 1998: pentru Oceania; 1999: pentru Europa).

În timpul pontificatului papei Benedict al XVI-lea au fost celebrate patru adunări sinodale: două ordinare (2005 și 2008) și două speciale (2009: pentru Africa; 2010: pentru Orientul Mijlociu).

Arhiepiscopul Nikola Eterović a afirmat că la acest Sinod părinții sinodali "vor reflecta asupra temei transmiterii credinței creștine, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Biserica, examinată în contextul noii evanghelizări [...] Munca Sinodului va fi îmbogățită de asocierea cu Anul Credinței". La 19 iunie 2012, Excelența sa a prezentat și "Instrumentum laboris" al adunării sinodale. Acesta include o prefață, o introducere, patru capitole și o concluzie. Introducerea reunește viziunile Conferințelor Episcopale, care concură "asupra nevoii de noi instrumente și de noi forme de exprimare, pentru a face cuvântul lui Dumnezeu mai ușor de înțeles în viața omului modern". Primul capitol, "Isus Cristos și vestea bună a lui Dumnezeu către umanitate", reiterează "nucleul central al credinței creștine, de care mulți oameni nu sunt conștienți, și prezintă evanghelia lui Isus Cristos ca vestea cea bună pentru omul modern".

Capitolul doi, intitulat "Timpul pentru o nouă evanghelizare", se concentrează pe identificarea provocărilor evanghelizării și pe descrierea noii evanghelizări. În capitolul trei, "Transmiterea credinței", se arată că "scopul noii evanghelizări este transmiterea credinței". Ultimul capitol al instrumentului de lucru este intitulat "Revitalizarea activității pastorale" și se concentrează pe "transmiterea credinței". La concluzii, documentul reafirmă că "noua evanghelizare înseamnă a da rațiune credinței noastre, a comunica logosul de speranță unei lumi care caută mântuirea".

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Sinod

(Din gr. sęnodos, adunare). Adunarea episcopilor și a altor credincioși în cadrul căreia sunt dezbătute probleme privind învățătura, morala și activitatea pastorală a Bisericii. Sinodul episcopilor este adunarea episcopilor care, aleși din diferite regiuni ale lumii, se întrunesc la anumite intervale de timp ca să întrețină o unire mai strânsă cu papa și colegiul episcopilor, ca să-l ajute cu sfaturile lor pe papa în menținerea și promovarea credinței și moralei, în observarea și consolidarea disciplinei ecleziastice și ca să examineze problemele privind activitatea Bisericii în lume (cf. CDC, can. 342). Sinodul se poate reuni în adunare generală, când sunt tratate probleme care privesc direct binele întregii Biserici, și în adunare specială, când sunt tratate probleme ce privesc direct una sau mai multe regiuni determinate (de ex., sinodul episcopilor europeni). Adunarea generală poate fi ordinară sau extraordinară (când sunt dezbătute probleme care necesită o rezolvare promptă). Cei mai mulți episcopi care participă la sinod sunt aleși de conferințele episcopale, alții sunt desemnați în virtutea dreptului, iar alții sunt numiți direct de papa (Ioan Tamaș, Mic dicționar creștin catolic).


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat