Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Simpozion internațional despre transmiterea credinței

Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași a fost gazda unui simpozion internațional cu tema: "Transmiterea credinței". Simpozionul s-a desfășurat în "Aula magna" a institutului, vineri, 26 octombrie 2012, având ca invitați speciali pe pr. prof. dr. Gilfredo Marengo, pr. prof. dr. Nicola Reali, ambii din Italia, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Simpozionul a început la ora 9.00. În deschidere, pr. Benone Lucaci, rector, a amintit faptul că acest simpozion este primul dintre evenimentele speciale care vor marca desfășurarea Anului Credinței, inaugurat la 11 octombrie de către Sfântul Părinte. Pr. Benone Lucaci a mai precizat că titlul simpozionului nu este unul generalizant, așa cum la o primă vedere lasă să pară. Transmiterea credinței este o datorie a tuturor credincioșilor, însă, datorită faptului că acest simpozion s-a desfășurat în cadrul unui institut de formare al preoților, acest lucru vrea să reamintească faptul că teologul are datoria de a incultura în cultura actuală conținuturile credinței care au fost transmise odată pentru totdeauna. S-a dorit ca acest simpozion să fie o candelă spre "Porta fidei" și spre întâlnirea cu Dumnezeu.

PS Aurel Percă a salutat inițiativa desfășurării acestui simpozion, care se înscrie în seria inițiativelor ce răspund invitației Suveranului Pontif, alături de celebrările de deschidere a Anului credinței ce au avut loc în cadrul Diecezei de Iași. Preasfințitul a menționat că lumea actuală cunoaște o deșertificare spirituală. Acest an al credinței este tocmai un pelerinaj în pustiul lumii, în care Biserica, prin oamenii săi de credință, poartă cu sine ceea ce este esențial: evanghelia și documentele Bisericii.

Desfășurarea simpozionului s-a făcut în două mari părți: prima parte, desfășurată în cursul dimineții, fiind moderată de pr. lect. dr. Iulian Faraoanu. Acesta i-a avut ca invitați pe pr. prof. dr. Gilfredo Marengo care a prezentat conferința cu tema: Annuncio della fede e pastorale: l'eredità del Vaticano II (Vestirea credinței și pastorația: moștenirea Conciliului Vatican II), evidențiind faptul că în Conciliul Vatican II din avem un exemplu de metodă a transmiterii credinței și legătura ei cu pastorația. Chiar și după 50 de ani se poate citi același lucru în documentele conciliare.

A urmat apoi pr. prof. dr. Nicola Reali ce a prezentat conferința cu titlul: Raccogliere l'eredità del Concilio a 50 anii dalla sua celebrațione: un caso particolare il sacramento del matrimonie. Lettura teologico-pastorale (A sintetiza moștenirea Conciliului Vatican II la 50 de ani de la celebrarea sa: un caz deosebit - sacramentul căsătoriei. Lectură teologico-pastorală). Pr. Nicola a căutat să evidențieze faptul că Conciliul Vatican II, marchează punctul de reîntoarcere al întregii teologii și pastorații de atunci încoace. Acest lucru din două motive: 1. Indicațiile Conciliului au permis să se iasă dintr-o viziune exclusiv naturalistă și juridică; 2. Atât punctul de vedere din care Conciliul privește căsătoria, cât și conținutul doctrinal pe care îl prezintă, își au propria fundamentare și legitimare în teologia imediat precedentă Conciliului.

Pr. conf. dr. Ștefan Lupu a evidențiat, așa cum se poate observa din titlul conferinței sale: Saltul credinței: de la credința naturală șa credința supranaturală, un salt ce trebuie realizat de la credința prezentă la o credință supranaturală care ne conduce și ne îndreaptă privirea spre transcendent.

După o scurtă pauză, pr. asist. dr. Iulian Ianuș a evidențiat raportul dintre credință și rațiune într-o viziune personală în prisma enciclicii Fides et ratio a fericitului Ioan Paul al II-lea. Părintele a precizat că este necesar ca noi să fim deschiși pentru a primi și a înțelege prin credință cu ajutorul rațiunii planul lui Dumnezeu.

Pr. lect. dr. Iulian Faraoanu a prezentat figura lui Abraham "părintele nostru în credință". În contextul actual, a subliniat părintele, ni se cere să fim pelerini asemenea lui Abraham. Este necesară o reînnoire permanentă a credinței. De aceea, trebuie să-l punem pe Dumnezeu mai presus de toate, să-l imităm pe Abraham, exemplul de încredere.

În concluzia primei părți, PS Aurel Percă a menționat că aspectele subliniate sunt pentru noi criterii de a căuta să intrăm mai mult în profunzimea credinței și a lăsa la o parte acele aspecte care îngreunează exprimarea autentică a credinței.

După prânz a urmat partea a doua a simpozionului. Aceasta a fost moderată de pr. lect. dr. Lucian Farcaș. Prima conferință a fost prezentată de pr. lect. dr. Șerban Tarciziu-Hristofor cu tema: Mărturisirea creștină sau Evenimentul din discurs. Părintele a căutat să evidențieze legătura dintre ceea ce înseamnă a fi martor și mărturie, precizând că mărturia vie a credinței este realizată doar atunci când martorul (eu) experimentează în propria viață misterul lui Cristos revelat. Este necesar ca mărturia de viață a celor care cred să crească în credibilitate.

A urmat prof. dr. Constantin Cucoș care a reliefat importanța formării pedagogice a celui care vrea să fie învățătorul celorlalți. Pentru a avea credibilitate, dar și autoritate trebuie să cunoști mediul în care activezi și să fii capabil să te folosești de toate elementele disponibile, fără a impune, dar a trezi curiozitatea celorlalți.

Pr. lect. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu a prezentat răspunsul ferm al lui Dostoievski cu privire la problema ridicată de credință: În ce și în cine se crede? Fără Dumnezeu, a menționat părintele, conștiința este înfricoșătoare. Legea existenței umane este ca omul să se închine în fața celui infinit mai mare, căci dacă nu ar fi așa, omul ar trăi în disperare.

Pr. prof. dr. Emil Dumea a făcut o scurtă prezentare a modului în care este transmisă teologia în cadrul învățământului în Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași.

Pr. conf. dr. Iosif Enășoae a încheiat seria conferințelor prin expunerea temei: Credința creștină, fundamentul și viața familiei creștine, arătând că în acest An al Credinței familia creștină trebuie să-și aducă propriul aport și că patrimoniul credinței trebuie înțeles în manieră nouă.

În încheierea simpozionului, pr. Lucian Farcaș a transmis salutul PS Petru Gherghel, precum și mulțumirile sale pentru toți cei care s-au ocupat ca acest simpozion să se desfășoare în cele mai bune condiții. Pr. Lucian a mulțumit tuturor celor care au prezentat conferințele, studenților prezenți, cât și laicilor.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 octombrie: Iași (ITRC): Simpozion internațional despre transmiterea credinței


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat