Cacica: Împlinirea a 220 de ani de la venirea primilor mineri polonezi
"Aurul alb a fost scos la suprafață cu eforturile și sacrificiile comunității poloneze, care trebuie cinstită cum se cuvine pentru acest lucru", sunt cuvintele cu care Corneliu Zup, directorul Salinei Cacica, a legat cei 220 de ani scurși de la venirea primilor mineri polonezi în această zonă cu luna octombrie 2012. Iar anul 1792 a marcat un moment de cotitură în dezvoltarea nu doar a localității Cacica, ci și a întregii zone, activitatea de minerit în extracția sării devenind o activitate de bază atât pentru etnicii polonezi aduși în Bucovina, cât și pentru alte naționalități, cum ar fi românii, ucrainenii, germanii, rutenii sau evreii.
Pentru a marca acest eveniment extrem de important, conducerea Uniunii Polonezilor din România, conducerea Asociației Polonezilor din Cacica și preotul Romuald Bulai, parohul bazilicii minor din localitate, au organizat o manifestare la care au participat sute de localnici, invitați din Polonia, dar și oficialități din partea Ambasadei Poloniei la București. Sanctuarul din Cacica a devenit neîncăpător în ziua de sâmbătă, 20 octombrie 2012, când a fost celebrată Liturghia solemnă dedicată împlinirii celor 220 de ani de la venirea primilor mineri polonezi în această zonă.
Slujba a fost celebrată de părintele Grigore Duma, iar omilia a fost rostită de preotul Iosif Păuleț, decan de Bucovina, printre invitați numărându-se și Ionuț Paul Strejac, secretarul Ambasadei Vaticanului în Peninsula Arabiei.
"Cacica a fost numită mica Austrie, este o Europă în miniatură, unde conviețuiesc pașnic mai multe naționalități și confesiuni religioase. Este un loc pe care Europa îl poate lua ca exemplu", au precizat reprezentanții Primăriei Cacica înainte de începerea slujbei religioase. Momentele solemne din lăcașul de cult au fost urmate de o procesiune religioasă. Preoții și credincioșii au mers mai întâi la statuia papei Ioan Paul al II-lea, unde Ghervazen Longher, deputat în Parlamentul României, și Piotr Wysocki, secretarul Ambasadei Poloniei la București, au depus flori și au aprins o candelă. De aici, s-a plecat în pelerinaj spre mina de sare, acolo unde au lucrat primii mineri polonezi veniți din Kałusz, Bochnia și Wieliczka, în urmă cu 220 de ani. Președintele Uniunii Polonezilor din România și secretarul Ambasadei Poloniei la București au îngenunchiat în fața altarului din sare, pe care au depus ulterior flori și candele aprinse în memoria minerilor care au muncit în această mină. Toți cei prezenți s-au rugat pentru sufletele minerilor care nu mai sunt printre noi.
Manifestările dedicate împlinirii celor 220 de ani de la venirea primilor polonezi la Cacica s-au terminat cu un spectacol susținut de două formații artistice venite din Polonia: Ansamblul Folcloric "Dolina Soły" din Oświęcim și Ansamblul Regional "Serdocki" din Podszkla, precum și ansamblul "Sołonczanka" din Solonețu Nou.
Cu același prilej, deputatul Ghervazen Longher i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al comunei Cacica. Distincția i-a fost oferită de Elena Boloca, primarul comunei Cacica, care a ținut să sublinieze implicarea președintelui Uniunii Polonezilor din România în viața comunităților locale din Bucovina, și în special a localităților cu etnici polonezi.
Redacția "Polonus" a Uniunii Polonezilor din România
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
22 octombrie: Roman: Bucuria de a crede urmând două modele de credință
lecturi: 8.