Iași: Chemarea pelerinilor. Pelerinaj prin Dieceza de Iași și până la Șumuleu Ciuc
În perioada 18-20 octombrie 2012, un grup de 43 de pelerini din Iași au pornit, conduși de părintele Iosif Dorcu, parohul catedralei ieșene, pe urmele sfinților, până la sanctuarul "Fericitul Ieremia" de la Onești, dar, mai ales, pe urmele Măicuței noastre, Regina Sfântului Rozariu, până la sanctuarele de la Șumuleu Ciuc și Luncani.
Suntem chemați în viață de multe ori și în multe feluri. Chemări ce obligă și chemări ce fac plăcere. Chemări ce răscolesc și chemări ce creează drum nou, cărare în urcare. Chemări și chemări...
Cei 43 de pelerini au auzit cu ceva timp în urmă o altă chemare și un îndemn cristic: "Veniți și vedeți!" Ce să facă? Un singur lucru i-a unit: hotărârea de a nu mai întârzia la chemare. Și au plecat. Au ieșit din ei înșiși mai întâi, au ieșit din rutina zilnică, din grădina inimii lor, au deschis poarta și au plecat cu bucuria în suflet și speranța în inimă.
A fost mai întâi sanctuarul din Onești unde i-a primit cu multă căldură... fericitul Ieremia. Au recitat împreună un Rozariu, au participat la sfânta Liturghie, au fost și întâlniri particulare din partea fiecăruia. Intimitatea și iubirea cu care ne-a primit fericitul Ieremia vor rămâne momente de referință, pentru toți care au fost în vizită la sanctuarul din Onești.
A urmat marele sanctuar al Măicuței noastre de la Șumuleu Ciuc. Chemarea Mariei nu putea să rămână fără rezultate. Bucuria întâlnirii a generat rugăciune, sfântă Liturghie, momente personale de comuniune încheiate cu recitarea împreună a sfântului Rozariu. Și pentru că lumina mai era stăpână peste sanctuar, am urcat muntele din spatele bisericii și am cântat, ne-am rugat, ne-am bucurat de comuniunea cu natura și prezența cerului.
Ultimul "vârf"al pelerinajului a fost la un alt sanctuar marian: cel de la Luncani. Într-o mare de verdeață, de liniște, de lumină și pace, Maica Domnului ne aștepta cu Pruncul Isus în brațe, protejată și întărită de mâna Tatălui ceresc. Fratele Tiberiu, superiorul sanctuarului, ne-a strecurat în suflet la toți, sămânță de bucurie interioară, simplitate de cuvinte ce ating absolutul. A fost sfânta Liturghie, au fost rugăciuni particulare, a fost din partea fiecăruia, înălțare spirituală.
De-a lungul pelerinajului, au fost șu multe alte biserici, noi sau mai puțin noi, toate însă au în comun frumusețea ce izvorăște din echilibru, din cuvântul ziditor coborât în inima unor semeni ai noștri ce au înțeles la un moment din viața lor, chemarea...
Emil Bejan
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
18-20 octombrie: Iași: Chemarea pelerinilor. Pelerinaj prin Dieceza de Iași și până la Șumuleu Ciuc
lecturi: 6.