Iași (FIAC): "Credința este cea care construiește coresponsabilitatea". Interviu cu Mons. Domenico Sigalini
Adunarea Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) cu tema: Laici din Acțiunea Catolică - coresponsabilitate eclezială și socială, și motoul: "...în același ceas, s-au ridicat și s-au întors la Ierusalim" (Lc 24,33) se desfășoară în perioada 22-26 august 2012, în Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Participanți din 35 de țări din Europa, Asia, America și Africa, țări unde sunt prezente asociații de acțiune catolică, s-au reunit pentru a reflecta asupra rolului și importanței coresponsabilității laicilor în Biserică și societate.
Printre responsabilii acestui eveniment se află și Monseniorul Domenico Sigalini, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice din Italia și asistent ecleziastic al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), care ne-a răspuns la câteva întrebări în cadrul unui interviu din 22 august 2012.
Preasfințite, ne puteți spune care sunt așteptările Excelenței voastre de la cea de-a VI-a Adunare Generală a FIAC?
Prima și cea mai mare așteptare este ca acest Forum să înceapă să dialogheze din ce în ce mai mult cu toate țările în care există Acțiune Catolică, prin intermediul celor care fac parte deja din FIAC. Prin urmare, suntem un grup convins acum care are nevoie să se exprime și să ajute celelalte națiuni să redescopere darul pe care Conciliul al II-lea din Vatican ni l-a dat, adică Acțiunea Catolică.
Vorbind despre tema acestei adunări - ce vrea să însemne astăzi pentru laicii din Acțiunea Catolică a fi coresponsabili în Biserică și în societate?
Pentru început, trebuie să înțelegem cuvântul coresponsabili, ceea ce nu înseamnă că laicii sunt chemați numai când este nevoie de ei, ci că sunt în Biserică printr-un drept absolut care le revine prin Botez. Coresponsabilitatea înseamnă că ei au aceleași drepturi și îndatoriri ca oricare creștin de a anunța Evanghelia și de a construi împărăția lui Dumnezeu și deci de a se angaja ca laici în cadrul instituțiilor.
Ce ați dori să le transmiteți participanților?
Le urez tuturor participanților să crească în credință, mai ales pentru că este cea care construiește coresponsabilitatea noastră, să crească în coresponsabilitate și, aș spune, să nu le fie teamă să propună acest mod de angajare care este atât de necesar în Biserica de azi și lumea de azi.
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat