Iași: FIAC la hramul noii catedrale, "Sfânta Fecioară Maria, Regină"
În prezența participanților, din aproximativ 35 de țări, la Forumul Internațional al Acțiunii Catolice ce se desfășoară la Iași, s-a celebrat miercuri, 22 august 2012, la ora 18.30, hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Liturghia solemnă pontificală a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în prezența PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, cel care a ținut și predica, și alți șapte episcopi. Au fost prezenți 41 de preoți de la Episcopie, din parohiile învecinate, de la Seminar și participanți la adunarea generală a FIAC.
Sub privirile Mariei, care se află vizibil atât în mozaicul de deasupra altarului, cât și prin statuia din partea dreaptă a altarului, pregătită de sărbătoare, însoțiți de cântarea corului care intona cântecul Tu peste cer regină ești, în procesiune, cei 10 episcopi și 41 de preoți au înaintat spre altar, pe care l-au venerat sărutându-l.
Înainte de Liturghie, pr. Felix Roca, responsabil al AC și cu organizarea întâlnirii FIAC de la Iași, i-a prezentat pe ceilalți episcopi și preoți prezenți la concelebrare, printre aceștia fiind: PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla; PS Luis Armando Collazuol și PS Eduardo Horacio Garcia, din Argentina; IPS Felix Anthony Machado, din India; PS Sotero Phamo, episcop de Loikaw în Myanmar; PS Venant Bacinoni, din Burundi; PS Domenico Sigalini, episcop de Palestrina, asistent eclezial general al Acțiunii Catolice Italiene și FIAC Italia; Mons. Antonio Grappone, delegat din partea Consiliului Pontifical pentru Laici, din Italia.
În cuvântul de salut, de la începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a urat bun venit oaspeților, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru toți prietenii adunați din toată lumea în orașul Iași, la evenimentul de la Institutul Teologic, pentru a da o mărturie de credință și pentru a căuta noi posibilități de a ajuta Biserica în drumul noii evanghelizări. Preasfințitul a spus că "Sfânta Fecioară, mama noastră, a tuturor, ne privește și ne protejează. Sfânta Fecioară, după ce a trăit pe pământ, a fost primită în cer și acum stă la dreapta regelui nostru care a învins moartea și este în glorie, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Cu iubirea noastră, voim astăzi să privim spre cer pentru a ne bucura și a o admira, împreună cu îngerii și cu sfinții, pe cea care și-a oferit întreaga sa viață pentru Fiul ei și pentru noi toți, și astăzi poartă coroana răscumpărătorului nostru și regele universului". Apoi a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toată Biserica și în mod particular pentru cei care s-au reunit în fericita sărbătoare de la catedrală.
După ce pr. Iosif Dorcu, decan de Iași și paroh al catedralei, a proclamat Evanghelia în limba română și latină, în cadrul omiliei, PS Virgil Bercea a scos în evidență importanța pe care o dă Biserica sfintei Fecioare Maria; acest lucru este evident în Bisericile orientale chiar privind la anul bisericesc, care începe la 1 septembrie (pentru că există tradiția că în această zi a început creația lumii și chiar Mântuitorul și-ar fi început viața publică), apoi prima sărbătoare a anului liturgic bizantin este Nașterea Maicii Domnului, la 8 septembrie, iar a doua este Înălțarea Sfintei Cruci. Preasfinția sa a arătat astfel că Biserica trăiește cu Maria, prin cruce la Isus, iar anul liturgic bizantin se încheie tot cu o sărbătoare în cinstea Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului, la 15 august.
În continuare, folosindu-se de imnul acatist închinat maicii Domnului, care se pare că ar fi modelul după care s-a compus Litania Lauretană, a subliniat că "o lăudăm pe Maica Domnului pentru că ea ni-l oferă mereu pe Fiul ei... o lăudăm în catedrala închinată sfintei Fecioare Maria, Regină plini de Spirit Sfânt și de bucurie pentru că-n aceste zile Iașiul, Episcopia Romano-Catolică, găzduiește întâlnirea Acțiunii Catolice din lumea întreagă. Ea, Maria, sfânta Fecioară Regină a purtat pașii tuturor către Iași... și-i vom cânta Sfintei Fecioare: "Bucură-te, mireasă, pururea fecioară". PS Virgil a încheiat predica prin rostirea primei strofe a Rugăciunii lui Mihai Eminescu, care, la fel o cheamă și el pe Maria, Regină: Crăiasă alegându-te/ Îngenunchem rugându-te,/ Înalță-ne, ne mântuie/ Din valul ce ne bântuie;/ Fii scut de întărire/ Și zid de mântuire,/ Privirea-ți adorată/ Asupra-ne coboară,/ O, maică prea curată/ Și pururea fecioară,/ Marie!
La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare, spunând: "Este o bucurie pentru noi să o putem lăuda împreună pa Mama noastră, mai ales noi care suntem chemați să proclamăm Evanghelia". După ce i-a invitat pe toți cei prezenți la Liturghia de încheiere a Forumului Acțiunii Catolice (duminică, 26 august, la ora 11.00, în prezența cardinalului Salvatore de Giorgi, arhiepiscop emerit de Palermo), PS Gherghel a împărțit binecuvântarea pontificală avându-i alături pe ceilalți episcopi.
Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei, condus de pr. dr. Florin Spătariu, care a interpretat Missa de Angelis împreună cu alte cântări mariane.
Pr. Adrian Blăjuță
* * *
Intervențiile rostite de pr. Felix Roca și PS Petru Gherghel și predica rostită de PS Virgil Bercea, la Liturghia hramului catedralei noi