Valea Mică: Tineri carmeliți în tabără
Entuziasmul tinerilor carmeliți a ajutat la buna desfășurare a taberei din Valea Mică, organizată în perioada 13-19 august 2012, la care au fost 15 de animatori și aproximativ 105 de copii. Prin modul lor de a fi, tinerii carmeliți au descoperit în copii calități nebănuite. Coordonator al taberei a fost pr. Iosif Agiurgioaei, parohul locului, iar pr. Stefano Conotter, OCD, a fost animatorul principal.
După o săptămână petrecută în tabăra din Valea Mică am realizat că pentru împlinirea personală este nevoie de dăruire; o dăruire realizată prin implicare totală și menținerea unei bune dispoziții.
Noi, animatorii, atât români, cât și italieni veniți din Trento și Brescia, am avut parte de o primire călduroasă, așteptați de doi copii îmbrăcați în porturile populare specifice, la această primire nelipsind tradiționalul colac cu sare.
Am cunoscut aici în Valea Mică mulți copii entuziasmați și dornici de a lua parte la toate activitățile desfășurate în cadrul taberei.
Fiecare zi de tabără începea la ora 8.15 cu rugăciunea Laudelor, aceasta având un rol important în înțelegerea misiunii noastre ca animator creștin. Pentru a ne intra în ritm, la ora 9 startul era dat de intonarea imnului taberei care era strict legat de tema acesteia "Cine m-a învățat să înot?", având ca personaj principal peștișorul Nemo.
Urmau jocurile și laboratoarele unde imaginația micilor artiști era pusă în valoare, prin care reușeau să dezvolte micile pasiuni, activitățile desfășurându-se până la ora 12.
Tinerii animatori, foarte ingenioși și creativi, au folosit tema acestei tabere în realizarea unor scenete amuzante: au folosit ca și balenă o mașină, peștișorul Nemo era interpretat de un tânăr voinic, costumația acestora era originală, ș.a.
Programul copiilor se încheia în aceeași manieră în care și începea, alături de Isus, prietenul copiilor: Mulțumirile copiilor pentru minunata zi de tabără erau exprimate prin participarea activă la sfânta Liturghie.
Programul tinerilor animatori carmeliți nu se termina aici, ci continua prin diversele și distractivele momente care aveau ca principal scop dezvoltarea atât personală, cât și relațională: fantasticele serate animate de multă bună dispoziție, dans, cântece, vizionarea unor filme, ieșirile la râul Siret cu căruța, campionatul de fotbal, focul de tabăra și altele.
Carisma carmelită ne învață să trăim cu intensitate viața și să iubim pe toți în mod egal. Cunoscându-i pe acești tineri, îl poți vedea pe Isus în fiecare din ei, Mișcarea Eclezială Carmelită (MEC) continuă să ne învețe ce înseamnă a trăi cu adevărat atât creștinismul, cât și spiritul Carmelului.
Pr. Antonio Maria Sicari spunea: "Ceea ce veți fi în viată depinde și de ceea ce veți face astăzi", de aceea consider că este important că, pentru a putea fi cu adevărat plăcuți în fața Domnului, trebuie ca fiecare experiență să fie însoțită de dorința de a fi mai buni și de a dărui. Viața fiecăruia dintre noi este ca un mozaic, format din multe pietricele, fiecare unică în felul ei, de aceea, ca mozaicul nostru să fie bine realizat, trebuie să avem grijă cum așezăm aceste pietricele, fiecare zi trebuie dedicată pentru realizarea lucrurilor mărețe".
Experiența zilelor de tabără la Valea Mică ne-a ajutat pe toți să descoperim ce înseamnă să trăiești cu adevărat ca animator creștin în prezența copiilor.
Eliza Adina Mititelu
lecturi: 10.