Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Familia și Viața" nr. 3/2012

Numărul trei al revistei "Familia și Viața" se deschide cu răspunsul dat de pr. Felician Tiba la întrebarea pusă de o cititoare a revistei noastre, și anume: "Suntem o familie care, deși își dorește foarte mult copii, acest dar al lui Dumnezeu, copilul, întârzie să vină și în familia noastră. La un control de specialitate medicul mi-a propus inseminarea artificială. Pentru că noi suntem creștini practicanți, vrem să știm care este învățătura Bisericii despre procreația prin alte metode decât cele naturale".

În editorial pr. Iosif Enășoae ne arată că sacramentele divine au capacitatea de a-l transforma radical pe om, de a-l vindeca de egoismul său și de iubirea exagerată de sine.

În pagina dedicată actualității din Biserică, pr. Andrei Dumitrescu prelucrează impresiile și trăirile unei tinere familie din Comănești care a fost prezentă la cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor de la Milano, iar evenimentul de actualitate din Biserica locală, Ziua Copilului la nivel diecezan, este prezentat de Aurelian Herciu. Întâlnirea copiilor de anul acesta, care a avut ca temă "Isus e bucuria mea" a adunat 3.500 de copii, aproximativ 500 de animatori și 90 de preoți din dieceză. Pr. Gabriel Iulian Robu ne împărtășește mărturia unei mame de familie din Huși despre cum a înțeles împreună cu familie sa să contribuie prin rugăciune la sfințirea preoților, a viitorilor preoți astfel ca ei să aibă parte toate harurile de care au nevoie în misiunea lor nobilă și sfântă.

Interviul lunii este realizat de pr. Tamaș Petru care are ca interlocutori familia Mihăluțe Petrea și Maricica, familie ce a reprezentat Romanul la Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Milano, din perioada 29 mai - 3 iunie 2012.

Știrile din Biserica locală sunt culese de Liviu Matieș, iar cele din Biserica universală de Cosmin Cimpoeșu.

În paginile dedicate soților și părinților veți putea găsi articolul scris de Iuliana Petruț și intitulat: "A îngriji fertilitatea respectând demnitatea umană" și articolul "Masa-prilej de sărbătoare în familie" scris de psih. Izabela Antonică. Adresându-se logodnicilor, Asociația "Familia și Viața" îi îndeamnă pe aceștia să facă un popas în iureșul pregătirilor pentru nuntă și să discute pe îndelete cu persoane pregătite despre reglementarea creștină a sarcinilor, cât și despre mijloacele contraceptive pentru a nu regreta mai târziu și a spune: "Mie nu mi-a zis nimeni". Apoi prof. Petru Gălățeanu li se adresează tinerilor, cărora le transmite că, dacă vor să aibă un drum sigur în viață trebuie să se străduiască să învețe cât mai bine în școală. Patricia Ghiuzan, o tânără de 18 ani, ne spune realitatea despre sine cât și despre tineri, așa cum o vede ea, iar copiii vor găsi la pagina dedicată lor o ghicitoare cât și un desen de colorat și de oferit mamelor lor. Prof. Vicențiu Ciocan în articolul "Fericiți cei ce plâng, căci ei se vor bucura" le spune celor suferinzi că nici o suferință nu este inutilă, fără sens, dacă este unită cu suferința lui Cristos, iar prof. Angela Dumea le propune celor înscriși în "cursa înarmărilor" cu bunuri materiale, cu bani, să spună stop, pentru a le putea oferi copiilor mai degrabă, un tată, o mamă, o familie.

La pagina dedicată vieții organizațiilor, pr. Tiberio Scorrano, priorul Comunității Ordinului Carmelitan în România, în dialog cu pr. Sebastian Benchea, la zece ani de prezență în țara noastră, ne prezintă etapele prezenței acestui ordin în Dieceza de Iași, identitatea și carisma carmelită.

În cuprinsul paginilor despre scoală și educație creștină prof. Cristian Scripcaru ne aduce în prim-plan trei evenimente: Olimpiada Diecezană de Religie, etapa diecezană a concursului de eseuri și etapa națională a concursului de desene "Să trecem pragul speranței!", ce s-au desfășurat la Onești. Tot aici veți putea găsi informații despre admiterea în instituțiile catolice de învățământ de tip liceal și universitar.

Sora Gabriela Cibotariu, la pagina dedicată solidarității creștine ne amintește care este preocuparea principală a Căminului pentru Persoane Vârstnice din Gherăești, din cadrul Asociației Caritas Roman, instituție care asigură asistența și îngrijirea persoanelor vârstnice, acordă ajutor și îi însoțește în traversarea celei mai dificile etape ale vieții, apoi pagina de voluntariat cuprinde articolul scris de Pascal Adlauer și Oana Romila despre perioada de voluntariat realizată de studentul german Pascal în România la Asociația Caritas Iași.

În pagina medicală, Delia Pogor, medic de familie ne semnalează în cadrul paginii medicale aspectele importante ale celor două boli virale: rujeola și rubeola, iar articolul "Aplicații religioase pentru telefoanele mobile" scris de pr. Cristian Vacaru îl veți putea găsi în cadrul paginii de comunicare media.

Prof. Mihaela Ciobanu, în articolul "Familia și timpul liber", ne semnalează cum trebuie văzut și trăit timpul liber în familie, în cadrul paginilor cu același nume, iar pentru a înțelege mai bine limbajul florilor ing. Silvia Tamaș ne prezintă articolul "De ce dăruim flori? Limbajul florilor", în cadrul paginii de grădinărit.

În cuprinsul paginii de curier juridic, jr. Rafila Covasan ne atrage atenția nouă, dar și guvernanților, asupra fenomenului divorțului generat de plecarea familiilor la muncă în străinătate.

Spre final, copiii ne încântă cu rugăciunile lor inedite adresate lui Dumnezeu, le-am cules de pe internet pentru cititorii revistei, în pagina de divertisment.

Câteva pagini ale revistei pot fi citite pe site-ul asociației. Vă dorim lectură plăcută și așteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa redacției revistei.

Revista este scoasă prin colaborarea dintre Asociația "Familia și Viața" și Editura "Sapientia" și poate fi solicitată la adresa editurii: Str. Th. Văscăuțeanu nr. 6, Iași - 700462, tel: 0232/225228; 211476 sau Asociația "Familia și Viața", Str. Ștefan cel Mare, 228, 611040-Roman, Neamț, tel/fax: 0233/742505, e-mail: afav_roman@hotmail.com, www.familiasiviata.ro.

Un exemplar al revistei "Familia și Viața" costă 4 lei, abonamentul individual costa 20 lei, iar abonamentele colective prin parohie, 18 lei. Banii pot fi achitați prin bancă în contul Institutului Teologic Romano-Catolic Iași, RO92BRDE240SV04360212400, cont în lei, deschis la BRD Iași, CIF 4541769 cu mențiunea: Pentru revista "Familia și viața" sau prin poștă pe numele Iuliana Petruț la adresa asociației mai sus menționate.

Asociația "Familia și Viața" și Editura "Sapientia"


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat