Moinești: Prima sfântă Împărtășanie
Duminică, 24 iunie 2012, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30, pr. paroh Ludovic Butnărașu a acordat sacramentul sfintei Euharistii celor zece copii care s-au pregătit pentru acest eveniment unic din viața lor.
Pe parcursul pregătirilor, copiii au fost instruiți și de pr. vicar Pavel ajutat de animatoarea Ana-Maria Chiricheș. La Liturgie a participat întreagă comunitate rugându-se pentru cei care cu emoții l-au primit pentru prima dată pe Isus în sacramentul Euharistiei. Celebrantul principal a fost pr. paroh Ludovic, însoțit de pr. vicar Pavel, iar la spovezi a fost pr. Ioan Purcaru.
La fiecare Liturghie, Domnul Isus, Învățătorul, ne oferă cuvântul său, ne face să-i auzim glasul. Are loc ceea ce Isus a prevestit în discursul după ultima cină (In 16,14): Duhul sfânt ia ceea ce a spus Isus și ne vestește nouă. Duhul sfânt este glasul lui Isus. Într-adevăr nu vorbește de la sine, ci ne spune ceea ce a auzit.
În liturgia cuvântului credinciosul îl întâlnește pe Cristos care îi vorbește, își cunoaște propria vocație, se deschide iubirii Tatălui și planului de mântuire.
Dar liturgia cuvântului, premisă indispensabilă a sacramentului, își găsește plinătatea sa în sacrament, înțelegerea sa cea mai profundă, realizarea sa cea mai deplină. Euharistia este sacramentul dăruirii lui Isus, care a avut loc o dată pentru totdeauna și fără apus pe Calvar. Dăruire de sine totală și definitivă Tatălui pentru mântuirea tuturor oamenilor.
Euharistia este, astfel, sacramentul trupului dat și al sângelui vărsat, sacramentul actualului medicament mântuitor al lui Isus, marele preot al noii și veșnicei alianțe (Evr 8,1.6).
Euharistia ne introduce în iubirea lui Cristos, care s-a dat pe sine pentru noi până la jertfirea de sine. În mod analog, întăriți de aceeași iubire a sa, trebuie să ne dăruim pe noi înșine fraților. Și tocmai de acest supliment de iubire generoasă are nevoie societatea noastră... Atunci când este primit darul unei iubiri duse până la limita extremă, se simte că e prea frumos pentru a-l păstra într-un intimism gelos. În această forte experiență se înrădăcinează misiunea bisericii. Legată de euharistie, misiunea este primită în dimensiunea sa exactă: nu mergi să duci ceva ce-ți aparține, ci să comunici iubirea primită, prin forța Duhului pe care euharistia o împărtășește prin trupul celui înviat.
"Rodul fundamental al Euharistiei este iubirea: capacitatea de a ne da viața așa cum și-a dat-o Isus" (Card. Martini).
"Dacă nu-l puteți vedea pe Isus în ochii aproapelui, nu-l puteți vedea nici în euharistie" (Maica Tereza de Calcutta).
"Euharistia devine în noi marele izvor al iubirii fraterne, ba mai mult al carității sociale. Noi, care cinstim euharistia, ar trebui să demonstrăm, în sentimente, în gândire, în practică, faptul că știm să-l iubim pe aproapele nostru cu adevărat... chiar și pe acela căruia îi lipsește ceva necesar vieții: demnitate, apărare, asistență, educație, serviciu, pâine, optimism, prietenie"... (Paul VI).
Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm că am trezit în inima copiilor această iubire față de Euharistie. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei sărbători comunitare.
Pr. Pavel Beșleagă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
24 iunie: Moinești: Prima sfântă Împărtășanie
lecturi: 9.