O femeie cu suflet mare
Când aștepți trenul în gara Roman nu ai cum să nu vezi statuia și placa de marmură care amintesc de Viorica Agarici. Nu mulți știu de ce anume i s a ridicat tocmai în gara Roman o statuie.
Totul a pornit de la cele întâmplate în ziua de 3 iulie 1941. În acea zi, în gara Roman a intrat un tren cu oameni îngrămădiți în vagoane de marfă. Era "trenul morții" care transporta evrei adunați din zona Iașiului spre lagărul de la Călărași. Prin zăbrelele vagoanelor, mulți strigau: "Apă, apă". Santinelele îi alungau pe toți cei care se apropiau cu dorința de a i ajuta. Viorica Agarici, președinta filialei de Cruce Roșie Roman, a intervenit cu mult curaj. S a pus în fața locomotivei și a cerut să se deschidă vagoanele. Unui militar care o amenința cu arma i a răspuns în germană: "Dacă mă împuști pe mine, o împuști pe maică ta!". A luat apoi legătura imediat cu comandantul militar al gării, cu comandantul garnizoanei Roman și cu generalul de la Cercul Militar, cerând ca nefericiții să fie tratați conform convențiilor internaționale în vigoare, pe timp de război. A reușit astfel să primească învoirea de a împărți apă oamenilor și de a se îngriji de ei. Când au deschis vagoanele, imaginea a devenit dezolantă. Viorica Agarici s a cutremurat: "Într un strat gros de murdărie de om și de sânge [zăceau] zeci și zeci de oameni în fiecare vagon, goi, înnebuniți, lipiți între ei ca sardelele, morți, muribunzi și vii [împreună]... Duhnea îngrozitor...".
Supraviețuitorilor li s a dat primul ajutor. Oamenii au primit apă și zahăr. Vagoanele au fost spălate și dezinfectate. Un supraviețuitor avea să declare: "Ajutat de alții, m am dat jos din tren. Eram gol pușcă. Tot ajutat de alții am fost pus să fac un duș cald. Mi a făcut bine, foarte bine. După aceea o doamnă de la Crucea Roșie ne a adus bucăți de zahăr și căni cu apă curată, am revenit la viață. Mai târziu am aflat că numele ei era doamna Agarici. O femeie simplă, dar autoritară. Un nume care merită să fie binecuvântat mereu și mereu. Un om de bine! O femeie cu suflet mare!"
Pentru curajul ei, la 8 iunie 1983, Institutul "Yad Vashem" din Ierusalim i a acordat, post mortem, diploma și titlul de "Drept între popoare". După 1989, în Roman, numele ei a fost atribuit unei străzi, iar în 2011 a fost declarată cetățean de onoare. În anul 2001 în gara Roman i s a ridicat un bustul (opera sculptorului Florin Mircea Zaharescu). Pe placa de sub statuie este notat: "Viorica Agarici: 1886 1979. Pe timpul războiului, la iulie 1941, fiind președinta filialei de Cruce Roșie Roman, și a expus viața oprind «trenul morții» cu evrei deportați spre lagărele de concentrare, astfel salvând mii de vieți. Societatea Culturală «Roman Mușat»".
Dar cine a fost Viorica Agarici? Se naște la 24 februarie 1886 în Dămienești (Bacău), într o familie de boieri. Studiază la Paris. Din căsătoria cu Ion C. Agarici, inginer agronom, rezultă trei copii. Rămasă văduvă în anul 1927, Viorica se va dedica activităților sociale și caritative.
În anul 1928 preia președinția Filialei Societății Naționale de Cruce Roșie din Roman, slujire în care va rămâne 15 ani. Face parte din Comitetul de Sprijin al Orfelinatului din Roman, și timp de 23 de ani este președinta Comitetului de Sprijin al Școlii nr. 1 de fete din același oraș. Contribuie cu bani pentru construcția de școli în mai multe sate.
În anul 1943 este nevoită să se mută la București, la fiul ei Gheorghe. Între timp comuniștii se instalează la putere. În anul 1949, doi dintre copii ei sunt condamnați la 25 de ani de închisoare. Ea este expropriată, dată afară din casă și trimisă cu domiciliu obligatoriu la Roman. Va găsi adăpost la o cunoștință și va supraviețui oferind lecții de limbi străine. După eliberarea celor doi fii, în 1964, pleacă din nou la București, la fiul ei cel mare. Ca recunoștință, Federația Comunităților Evreiești de la București îi oferă o rentă viageră. La 18 februarie 1979, la vârsta de 93 de ani, Domnul o chemă la el. Este înmormântată, două zile mai târziu, în Cimitirul Bellu din București.
Despre unii oameni se spune că nu au trăit degeaba. M am despărțit de gara Roman cu sentimentul că am fost onorat că am călcat pe acolo pe unde a trecut una dintre ființele care a pus mai mult preț pe viața altora decât pe viața proprie. Ea a făcut cinste Mântuitorului și Bisericii în care s a născut și a murit.
Pr. Cornel Cadar
lecturi: 16.