Iași și Roman: Exerciții spirituale pentru catolicii cercetași
Aspirațiile catolicilor cercetași care au participat la exercițiile spirituale s-au unit în dezideratul clar de a trăi o experiență mai profundă cu Dumnezeu. Aceste exerciții s-au desfășurat între 13-16 aprilie 2012, în două locații: în Iași la "Casa Providenței" unde "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" au dovedit în multe feluri că Providența este mereu bună, generoasă și iubitoare pentru cei 16 participanți, și în Roman la centrul social "Sfântul Anton" unde frații franciscani au oferit o adevărată ospitalitate plină de caritate.
Îndrumătorii care au oferit hrana spirituală și sacramentală au fost: pr. dr. Șerban Tarciziu și pr. Augustin Folner, iar organizatori au fost Olimpia Dămoc, Gabriela Chihalău, pr. Cristian Cherecheș, fr. Jesus Sagredo și pr. Alois Hîrja.
Trăind cu intensitate activitățile din cele patru zile am reușit că de apropiem mai mult de Dumnezeu, să conștientizăm pe ce treaptă am plasat credința noastră și cât de multă importanță am acordat până cum vieții noastre spirituale.
Am înțeles mai bine că întâlnirea cu Dumnezeu schimbă totul. Poate că nu toți ne-am gândit la acest lucru când am decis să participăm la exercițiile spirituale, însă cu toții am ajuns la această concluzie după cele patru zile de har: întâlnirea cu Dumnezeu schimbă totul.
Întrucât am reușit în aceste zile să-l întâlnim pe Dumnezeu mai profund decât cu alte ocazii, sperăm ca viața noastră de creștin să se schimbe radical, să ne apropiem mai mult de Isus, credința să devină mai vie și mai rodnică. Teme, precum religia ca întâlnire cu Dumnezeu, convertirea, pilda Tatălui iertător, valoarea sacramentelor și mai ales redescoperirea Euharistiei ca "cină cu Domnul", ca hrană și ca prezentă a lui Isus ce se dăruiește, cu siguranță ne vor face să fim mai atenți și să participăm cu mai multă iubire la sfânta Liturghie și la sfintele sacramente. Mai ales că, așa cum ne-a propus ultima meditație, deși suntem sclavi vrem să devenim liberi cu ajutorul lui Dumnezeu, vrem să luptăm întrucât adevărata libertate este esențială pentru creștinii autentici și provocare pentru cercetași conștiincioși.
Sfintele Liturghii, rugăciunile, cântările, vizita la bătrâni, filmele vizionate și comentate, chiar jocurile și activitățile cercetășești au fost tot atâtea momente care au întărit credința noastră. S-a evidențiat ca moment emoționant, care ne-a impresionat foarte mult, adorația de duminică, numită de noi Calea luminii. Fiecare din noi a împărtășit Domnului și celorlalți în mod liber ceea ce a simțit pe parcursul celor trei zile. Eram doar noi și Dumnezeu. Sinceritatea unora în fața lui Dumnezeu a trezit lacrimi pe fețele celor prezenți, a mișcat sufletele împietrite ale multora.
A fost o experiență minunată care ne-a apropiat de Dumnezeu și ne-a apropiat unii de alții.
Din impresiile participanților culegem câteva mărturii:
- "A trăi aproape de tine, Domne, a te simți aproape în fiecare clipă și a te înțelege reprezintă pentru mine o adevărată experiență de viață. Ajută-mă ca pe viitor experiența începută în aceste zile să evolueze!" (Participant).
- "Au fost foarte frumoase aceste zile, m-am regăsit pe mine, l-am cunoscut mai bine pe Domnul și am învățat ce înseamnă iubirea pentru el și aproapele. Ajută-mă, Doamne ca prin aceste meditații să luminez și pe alții pe calea luminii!"
- "Întărirea credinței și îmbunătățirea dialogului cu Dumnezeu, dar și stabilirea unor noi valori, unor noi căi de urmat, sunt câteva din darurile cu care m-am îmbogățit. Doamne, ajută-mă să nu mă pierd în lucrurile pământești, ci să mă cufund în cele spirituale!"
Maria Chelariu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
13-16 aprilie: Iași și Roman: Exerciții spirituale pentru catolicii cercetași
lecturi: 17.