Zaragoza: Români catolici în pelerinaj la Santiago de Compostela
În perioada 28-30 aprilie 2012, un grup de credincioși români din comunitatea romano-catolică din Zaragoza (Spania), a făcut un pelerinaj la locurile sfinte unde a predicat sfântul Iacob și unde acum se află osemintele sale, anume la Santiago de Compostela.
Ca încheiere a Anului familiei, și ca o mulțumire a Domnului pentru ajutorul ce l-au primit familiile din comunitatea noastră, acum în aceste momente de criză, nu numai materială, ci și morală și spirituală, fiecare a vrut să-i ofere Domnului o rugăciune de mulțumire pentru darul unității familiei.
Cu toții, dis-de-dimineață, am pornit de la bazilica "Pilar" din Zaragoza cu o dorință puternică de a vedea locul unde foarte mulți pelerini din toată lumea se îndreaptă pe jos spre catedrala din Santiago.
Noi am plecat cu autocarul și pentru faptul că distanța până acolo e cam de 850 de km, iar timpul nostru era foarte limitat.
Pe drum ne-am oprit la Logrono, un oraș la 150 km de Zaragoza, unde am și celebrat sfânta Liturghie în capela seminarului din acel oraș. Deși seminarul era construit cu 100 de ani urma și este o clădire cu trei corpuri care ar putea găzdui 700-800 persoane, astăzi sunt doar șase seminariști care au un corp separat, iar celelalte corpuri sunt ocupate de curia diecezană și de casa de reculegere.
Timpul se scurgea încet și cu toții eram dornici să ajungem cât mai repede la destinație. Parcă ne atrăgea o putere spirituală ce se simțea în aerul din autocar și în momentele de rugăciune și de admirare a priveliștilor ce ni se ofereau în orice clipă. Așa am reușit să vedem pe câțiva temerari pelerini care cu rucsacul pe spate, încet, încet se îndreptau și ei cu pasul lin spre vestitul oraș Compostela.
Spre seară am ajuns cu bine la Santiago în ciuda timpului ploios și spre mulțumirea noastră ploaia a încetat chiar la sosirea noastră acolo si așa am reușit să străbatem câțiva kilometri pe jos până la bazilica "Sfântul Iacob".
A doua zi, după celebrările din bazilică, după-amiaza, am putut să celebrăm o Liturghie în limba română într-o capelă, unde fiecare a adăugat la intenții și pe cei care nu au reușit să vină, dar și pe cei dragi din țară. Emoțiile pe care le trăiești ajungând în acele locuri te copleșesc și-ți oferă o stare de euforie spirituală. Am admirat cu toții bazilica și mormântul sfântului Iacob, iar ceea ce se simte e ceva de nedescris. O bucurie îți umple sufletul când pătrunzi în acel sfânt lăcaș și o teamă plină de reverență față de toți cei care au trecut acel prag al bazilicii: regi, prinți, împărați, papi, episcopi, preoți și mai ales mulți, foarte mulți oameni simpli care veneau să ceară un favor special sfântului. Ceea ce îți încântă privirea e să te minunezi că și astăzi sunt foarte mulți pelerini care se îndreaptă pe jos în acel loc, iar unii dintre ei nici nu sunt de religie catolică sau nu știu nimic de religia noastră sau și mai frumos, se convertesc pe drum. Dacă ai timp să asculți un pic relatările ghidului, rămâi uimit câte minuni se întâmplă și-n ziua de azi.
Drumul spre întoarcere ne-a trezit la realitate și, deși am fi vrut să mai rămânem o zi, a trebuit să plecăm de dimineață, pentru a ajunge seara la casele noastre. Pe drum am putut să admirăm o catedrală foarte frumoasă la Astorga, care se află cam la 300 km de Santiago; apoi am oprit în Burgos, un oraș unde se află o altă catedrală, care este declarat ca patrimoniu al umanității prin stilul său și prin mărimea sa.
Pelerinajul nostru s-a încheiat, dar inimile noastre au fost umplute cu atâtea haruri, încât au reușit să transmită și celorlalți din jur experiența trăită pe urmele sfântului Iacob.
Cristos a înviat!
Pr. Ionel Jicmon
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
28-30 aprilie: Zaragoza: Români catolici în pelerinaj la Santiago de Compostela
lecturi: 10.