Reflecție: Crucea albă
Nimic nu e întâmplare sub cer, nimic nu se petrece întâmplător.
Sfânta Evanghelie menționează că "unii dintre grecii veniți la Ierusalim să se închine de sărbătoarea Paștelui, 21 s-au apropiat de Filip, care era din Betsaida Galileii, și l-au rugat, zicându-i: «Domnule, am vrea să-l vedem pe Isus»" (In 12.20-21).
De ce oare, dintre toate națiunile care urcau spre Ierusalim în ziua Paștelui, sfântul Ioan îi amintește în mod special pe greci?
Poate fiindcă sfântul Ioan, deși evreu, se afla la vremea când scria evanghelia în mediu elenistic, scria în limba greacă (pe care o stăpânea elegant și perfect) și se adresa în special grecilor, iar în modul acesta urmărea să le atragă atenția?
E posibil. Dar poate exista și un alt răspuns.
În toată cultura lor, grecii glorifică omul. Nu omul ajuns sau făcut rege, nu omul cu o anumită virtute, ci omul obișnuit, înțelept, pașnic și bun, omul adevărat. E ceea ce se simte pe Acropole: Parthenonul îți arată măreția omului - nu împotriva lui Dumnezeu sau luptându-se cu vreun zeu, sau omul zeificat, ci omul ca atare, în frumusețea, armonia, bunătatea și înțelepciunea lui. Și mai ales, în libertatea lui - fiindcă, sub cerul atât de senin, atât de albastru încât pare bleumarin, în aerul cu mireasmă de portocal sau lămâi sau frunze de măslin sau șiruri de flori ale căror nume nu-l mai știi și care se face el însuși balsam unduios și dulce pentru orice suferință - ei bine, acolo, în zare, strălucește lumina albastră a Mării Egee - libertatea însăși. Poate de aceea grecii au cele mai umane statui. Frumoase sunt, ce-i drept, și colosalele statui ale Egiptului, dar la greci, măsura tuturor lucrurilor e omul.
Și atunci e firesc să fi dorit să-l vadă pe Isus, om adevărat și Dumnezeu adevărat.
Așa cum am dori fiecare dintre noi.
Fiindcă, văzându-l pe el, îl vedem pe Tatăl.
Isus le oferă însă adevăratul său chip: acela al misiunii sale. Și cum dorința fiecăruia este să ne asemănăm modelului nostru, astfel încât, după un timp, ajungem să semănăm și fizic cu cei pe care îi iubim (a se vedea soții cărora Dumnezeu le-a dăruit viață lungă și bună împreună), atunci Isus ne îndeamnă să-l urmăm. Isus oferă chipul său pământean, cu tulburarea sa (In 12,27-28), dar și cu hotărârea sa. De fapt, sunt cele trei aspecte pe care Fiul Lui Dumnezeu le propune dintotdeauna omului: misiunea, sacrificiul și preamărirea în slujire.
Cuvintele sale trebuie să le fi părut dure grecilor, oameni prin excelență liberi și drepți. Libertatea și dreptatea lui Dumnezeu aveau să fie înțelese mult mai târziu și cu dificultate (a se vedea discursul sfântului Paul pe Areopag) - dar întotdeauna ceea ce se înfăptuiește cu greu, durează.
Acum, pe Acropole, se înalță drapelul albastru al Greciei. Pe care e o cruce albă. Iar ziua națională a Greciei e astăzi. De fapt, de Buna Vestire - fiindcă tot ce poate fi mai frumos e Vestea care aduce libertatea adevărată și dreptatea adevărată, adică bucuria și viața în slujirea plină de iubire a lui Dumnezeu.
Și atunci când spunem "La mulți ani, Grecia", mulțumim leagănului în care s-a născut civilizația noastră și amintim Europei că acele 12 stele ale sale s-au născut din crucea albă a tuturor inimilor, fiindcă Mântuitorul a făcut să se nască pe cea care l-a născut.
Dr. Ecaterina Hanganu
lecturi: 14.