Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"În Biserică trăim dinamica evanghelică a disponibilității"

Cardinalul Antonio Maria Vegliò povestește vocația sa și experiența sa pastorală

De Luca Marcolivio

Vocația născută într-o familie de provincie, simplă și bogată în evlavie. O experiență lungă în Curie, culminată cu numirea ca președinte al Consiliului Pontifical pentru Migranți. Experiența pastorală a cardinalului Antonio Maria Vegliò este foarte densă și semnificativă. În ajunul Consistoriului, în cursul căruia va primi bereta roșie din mâinile papei Benedict al XVI-lea, Vegliò a dat un interviu la agenția Zenit, în care reies numeroase idei interesante cu privire la natura Bisericii și a Noii Evanghelizări.

Eminență, dumneavoastră aveți o funcție foarte importantă în cadrul Curiei Romane. Cât schimbă primirea beretei de cardinal exercitarea episcopatului și a misiunii dumneavoastră?

Vegliò: La 6 ianuarie, când Sfântul Părinte a anunțat Consistoriul, a afirmat cu claritate: "cardinalii au misiunea de a-l ajuta pe Succesorul lui Petru în desfășurarea Ministeriului său de a-i întări pe frați în credință și de a fi principiu și fundament al unității și al comuniunii Bisericii".

Și acest lucru comportă o dedicare și mai mare care adaugă o conotație diferită la ceea ce realizam până acum.

Apoi, citesc în acest gest al Papei un semn de recunoaștere față de misiunea acestui Consiliu Pontifical și văd grija sa față de bărbații și femeile implicați în mobilitatea umană, care influențează în mod considerabil asupra vieții lumii moderne și asupra vieții Bisericii. Prin urmare, în acest domeniu pastoral în care Sfântul Părinte mi-a cerut să fiu colaboratorul său, trebui să fie în fiecare zi mai fidel și generos.

Trăiți această numire mai mult ca o onoare sau ca o datorie?

Vegliò: În Biserică trăim dinamica evanghelică a disponibilității. Omilia Papei la Consistoriul din 2010 era foarte clară. Pentru Dumnezeu, criteriul de măreție se află în slujire. Cel care vrea să fie creștin trebuie să trăiască asemenea lui Cristos, trebuie să-și însușească stilul de viață al lui Cristos, care "nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească". Și dacă acest lucru este valabil pentru toți creștinii, este și mai valabil pentru cel care are misiunea de a conduce poporul lui Dumnezeu.

Apoi Papa afirma că "nu logica dominării, a puterii conform criteriilor umane, ci logica aplecării pentru a spăla picioarele, logica slujirii, logica Crucii este la baza oricărei exercitări a autorității". Numai așa vom putea revela adevărata față a lui Dumnezeu.

Vreți să ne povestiți cu s-a născut vocația dumneavoastră sacerdotală?

Vegliò: Vocația mea s-a născut într-un loc foarte senin, în familie și în parohie. De mic îl iubeam mult pe părintele Achille Sanchioni, un preot din Fano, prieten de familie, un om sfânt. Frecventam cu asiduitate și parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Pesaro, ținută de părinții capucini și eram printre ministranții cei mai prezenți, pe care îi iubeau toți.

Într-o bună zi a decis să intru în Seminarul diecezan din Pesaro. Nu au fost ușoare primele timpuri departe de familie de care eram foarte legat, așa încât la un moment dat - era luna aprilie - chiar aș fi voit să mă întorc acasă. Însă mama, care suferea și ea datorită lipsei mele, mi-a cerut să aștept câteva luni pentru a termina anul școlar cu examenele. După ce le-am trecut, mama mea mi-a spus că puteam să mă întorc acasă. I-am răspuns, încă îmi amintesc: "nu, mamă, vreau să devin preot!". N-aș ști să spun ce anume s-a întâmplat în acea scurtă perioadă de timp, dar cu siguranță am fost mereu mulțumit de alegerea mea. Îmi amintesc cu plăcere de anii în care eram capelanul tinerilor, dorind să conjug prietenia și gluma cu datoria, mereu gata să ascult pentru a înțelege și, dacă era posibil, pentru a ajuta. Și este tocmai ceea ce cere Papa Benedict al XVI-lea atunci când spune: autoritatea pentru creștin este slujire și iubire.

Vocația tânără, născută într-un loc profund catolic, s-a forjat de-a lungul anilor, fidelă față de angajamentul luat de consacrare Domnului și așa de bine exprimat în versetul 4 al Psalmului 26: "Un lucru am cerut de la Domnul și pe acesta îl caut: să locuiesc în casa Domnului în toate zilele vieții mele". Acest concept foarte frumos l-am imprimat pe iconița de la hirotonirea mea sacerdotală, la 18 martie 1962 și chiar pe aceea de la consacrarea mea episcopală, la 6 octombrie 1985, și acum în amintirea alegerii mele la demnitatea de cardinal, la 18 februarie 2012.

În Biserica de astăzi un principiu considerat de unii cam învechit este ascultarea față de Sfântul Părinte. Cum ar trebui trăită de un succesor al apostolilor în secolul al XXI-lea această condiție de care nu se poate face abstracție?

Vegliò: Dacă mai înainte am făcut referință la sensul autorității în Biserică, pe aceeași linie trebuie să înțelegem și ascultarea. Cred că este important a sublinia că ascultarea nu este un obiectiv în sine, ci un mijloc.

Înainte de toate, noi trebuie să fim ascultători față de voința lui Dumnezeu Tatăl și pentru aceasta trebuie să ne întrebăm în fiecare zi, la nivel personal și comunitar, cum să facem pentru ca să se realizeze ceea ce cerem în rugăciunea duminicală: "Facă-se voia ta precum în cer așa și pe pământ".

Autoritatea Sfântului Părinte este tocmai în slujba acestei căutări a voinței lui Dumnezeu, în așa fel încât aceasta să aibă loc în unitate și în adevăr.

Sunt desigur iluminante cuvintele pe care Papa Benedict al XVI-lea le-a rostit în omilia de la începutul ministeriului său, atunci când a afirmat: "Adevăratul meu program de conducere este acela de a nu face voința mea, de a nu urmări ideile mele, ci de a fi, cu toată Biserica, în atitudine de ascultare a cuvântului și a voinței Domnului și să mă las condus de El, așa încât El însuși să conducă Biserica în această oră a istoriei noastre".

Este fundamental pentru Biserică a recunoaște și a valoriza ministeriul petrin, principiu și fundament perpetuu și vizibil al unității, care a fost explicat în mod fericit de Sfântul Părinte în una din catehezele sale, atunci când a afirmat: "Petru, pentru toate timpurile, trebuie să fie păzitorul comuniunii cu Cristos; trebuie să conducă la comuniunea cu Cristos; trebuie să se preocupe ca năvodul să nu se rupă și astfel să poată dura comuniunea universală. Numai împreună putem să fim cu Cristos, care este Domnul tuturor" (Audiența generală, 7 iunie 2006).

Dumneavoastră i-ați definit pe migranți "purtători de speranță": în ce măsură pot fi așa?

Vegliò: Depinde de fiecare dintre ei și de posibilitățile care le sunt oferite lor. Așa cum afirma Conciliul al II-lea din Vatican, "toate popoarele constituie o singură comunitate", adică "o singură familie umană", conform cuvintelor lui Benedict al XVI-lea. Migrațiile care caracterizează lumea noastră globalizată, pot să ne facă să sperăm în realizarea acestei familii mondiale "de frați și surori, în societăți care devin tot mai multietnice și interculturale". Însă acest lucru presupune niște pași de făcut și un drum care trebuie întreprins de deschidere față de celălalt. Este necesar, de exemplu, o angajare pentru integrarea noului sosit, atât din partea migrantului cât și a societății care îl primește. Acest lucru cere de la ambii respect reciproc față de valorile, obiceiurile și tradițiile fiecăruia; apoi presupune primire fraternă și solidaritate din partea populației locale, iar din partea migrantului respectarea legilor și obiceiurilor din țara în care ajunge, cu un efort de a învăța limba locală, etc. Până la iubirea ca într-o familie.

Migranții catolici, la care mă refeream, pot să fie "purtători de speranță", în locurile în care credința pare că nu mai are sens în viața persoanelor și a pierdut valoarea sa pentru societate. De fapt, în aceste situații dispare acea bucurie de a trăi și acel optimism în viață care se nasc din certitudinea că destinul persoanei umane nu este să se termine pe acest pământ, într-o vale de lacrimi, ci să depășească granița morții pentru o viață care nu are sfârșit. Iată că migrantul catolic, dacă este format și însoțit în mod adecvat, poate să fie lumină în întunericul lipsei de sens, prin mărturia unei vieți de fericire în pofida dificultăților.

Prezența multor străini necreștini, adesea cu greu integrabili cu cultura noastră, este o provocare pentru evanghelizare. Cum poate un catolic să înfrunte această provocare?

Vegliò: Pentru necreștini nu e vorba de nouă evanghelizare, ci eventual de o primă vestire a mesajului creștin, de o primă evanghelizare. Însă este nevoie din partea noastră de disponibilitatea la ascultare. Trebuie început cu dialogul, căutând să găsim ceea ce ne unește, găsind lucrurile pe care deja le avem în comun și nu să subliniem ceea ce ne desparte. Regula de aur este prezentă practic în toate religiile și cred că poate să fie împărtășită și de cel care nu are un crez religios: "Nu fă altora ceea ce nu ai vrea să ți se facă ție" sau, versiunea pozitivă, "Tot ce vreți ca oamenii să facă pentru voi, faceți și voi pentru ei" (Mt 7,12), scrisă în Evanghelie. Cartea noastră sacră conține Cuvântul lui Dumnezeu, dar în celelalte religii există ceea ce numim "semințele Cuvântului". Pe acestea trebuie să le căutăm pentru a găsi un punct de întâlnire, pentru a ne putea înțelege și a trăi împreună în armonie și pace. Dacă îi ascultăm pe frații noștri necreștini cu inima și încercăm să vedem cu ochii lor, reușim să-i înțelegem mai profund. Prin urmare ei vor fi dispuși să audă ceea ce avem în suflet, adică mesajul evanghelic, oferit ca un dar.

(După Zenit, 17 februarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat