![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
După zile de intense pregătiri, comunitatea din Parohia "Sfânta Fecioară Regină" din Tămășeni, în perioada 9-12 februarie 2012, a avut parte de o triplă bucurie: vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica, hramul secundar (Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes) și misiuni populare. Predicile tematice din cadrul misiunilor au fost ținute de pr. Cristinel Fodor, în care a subliniat importanța căsătoriei și a familie în planul lui Dumnezeu. Joi, 9 februarie, la ora 16.30, în ciuda vremii neprielnice, comunitatea din Tămășeni, adunată cu mic cu mare în curtea bisericii, în frunte cu părintele paroh și un mare număr de preoți, a ieșit în întâmpinarea Icoanei Maicii Domnului de la Cacica. Imediat după primire, s-a celebrat sfânta Liturghie de începere a misiunilor, în care părintele Cristinel Fodor ne-a prezentat tema zilelor de misiuni: "Familia și Căsătoria". În predicile sale, ideea centrală, după cum spune chiar părintele, a fost: "Căsnicia este ceva conceput de Dumnezeu. Și dacă ea este concepută de Dumnezeu, funcționează bine numai în unire cu Dumnezeu și numai dacă sunt respectate în ea legile fixate ei de Dumnezeu". Alte idei menționate:
Au urmat apoi zilele binecuvântate de vineri și sâmbătă, în care întreaga comunitate s-a adunat în jurul altarului și a icoanei Maicii Domnului în rugăciune, în cadrul sfintelor Liturghii de la orele 10.00 și 17.00, sau la programul special de rugăciune de dimineața de la ora 6 până la ora 23, împărțit pe grupe și sectoare. În tot acest interval de ore, grupuri de copii, tineri, adulți, bătrâni, AC, persoane consacrate, au înălțat rugi fierbinți către Maica Domnului. Sâmbătă, 11 februarie, la ora 17.00 s-a celebrat Liturghia hramului secundar, Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, în altar fiind un grup de 13 preoți, printre care și părintele decan Toma Encuță; după care, pe un ger năprasnic, a urmat procesiunea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica pe străzile satului, lăudându-l și preamărindu-l pe Dumnezeu prin cântările către Fecioara Maria. Duminică, 12 februarie, la Liturghia de încheiere a misiunilor de la ora 11.00, l-am avut alături de noi, pe lângă mulți alți preoți, și pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. După sfânta Liturghie, la ora 14.30, icoana miraculoasă și-a încheiat pelerinajul la Tămășeni, luând din nou drumul diecezei pentru a vizita și alte comunități. Impresii și mulțumiri:
Pr. Mihai Savin * * * Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 februarie: Tămășeni: Peregrinatio Mariae, hramul secundar și misiuni populare
* * * Impresie trimisă prin email la redacția Ercis.ro, la 17 februarie 2012: "Sunt o enoriașă ce aparține de Parohia «Adormirea Maicii Domnului din Iași» și care lucrează, momentan, în Praga. Am fost impresionată de fotografiile, cuvintele și momentele trăite de comunitatea din Tămășeni. Prin acest mesaj vreau să transmit gândurile mele de respect pentru bucuria ce a fost trăită acolo. În pelerinajul său prin localitățile Moldovei, Icoana Maicii Domnului de la Cacica ne-a arătat că putem fi mai buni și tari în credință. Fiecare comunitate a oferit Mamei noastre cerești valorile sale creștine încununate de sincere rugăciuni. Așa a fost și la Tămășeni. Florile de la altar, armonia de glasuri cu sunetele de orgă, vioară și violoncel, copilașii cu florile în mână, tinerii îmbrăcați în istorie și care purtau icoana, mulțimea adunată cu smerenie în rugăciune, dăruirea preoților de la altar, toate acestea și nu numai ele au fost oferite ca mulțumire Sfintei Fecioare. Fie ca prin rugăciuni să reușim să punem în practică ceea ce a cuvântat părintele Cristinel Fodor despre familie și căsătorie. Avem nevoie de ele acum mai mult ca oricând. Fie ca Sfânta Fecioară să mijlocească pentru noi astfel ca la vizitele sale ulterioare să-I putem oferi rodul acestor misiuni populare de la hramul secundar al Parohiei «Sfânta Fecioară Regină» din Tămășeni, însoțite de armonia de culori, muzică și fapte de mai sus. Frumoase și înălțătoare momente pentru Tămășeni. Nu am fost participantă la misiuni, însă articolul, ca de altfel majoritatea anunțurilor de pe acest sit, a fost bine prezentat și m-a introdus în atmosfera de acolo, iar fotografiile au fost excepționale. Aici, în Praga, sunt două generații nebotezate din cauza comunismului și au mai rămas puțini creștini catolici care nu își pot manifesta atât de amplu credința. Ei sunt mai rezervați, ușor îmbătrâniți, însă știu cum să spună foarte frumos rugăciunea «Tatăl nostru». Acestea toate m-au determinat să vă scriu". Simona-Grațiela Pîrțac lecturi: 32.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |