Mircești: Ecouri după înmormântarea părintelui Sebastian Vârgă
Sâmbătă, 31 decembrie 2011, în Parohia Romano-Catolică Mircești, jud. Iași, PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, împreună cu 30 de preoți, a oficiat sfânta Liturghie și funeraliile părintelui Sebastian Vârgă, în vârstă de 47 de ani, un fiu al satului, care a muncit ca preot și a murit la 26 decembrie 2011, în Parohia Leopoldsdorf, o parohie cu șapte biserici și cu șase filiale, din Arhidieceza de Viena, în Austria.
După celebrarea sfintei Liturghii din sărbătoarea Sfântului Ștefan, în Parohia Leopoldsdorf, părintele Sebastian Vârgă a mers împreună cu parohul său ca să binecuvânteze o casă. Acolo i s-a făcut rău și în scurt timp a decedat. Sau, altfel spus, acolo împreună cu sfântul Ștefan, în cărui sărbătoare a murit, "a văzut cerurile deschise și pe Isus stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu" (Fap 7,56).
Un dicton creștin spune: "Repentina mors, sacerdotum sors" - Moartea grabnică este soarta preoților. Părintele Sebastian Vârgă ne-a dovedit prin moartea sa timpurie că acest dicton este valabil încă, așa cum valabil a fost mai întâi pentru Isus, Marele Preot, și apoi pentru mulți alții dintre preoții săi.
Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Aurel Percă s-a bazat pe textele biblice: Lc 12,35-40; Inț 3,1-9 și Ps 22.
Pornind de la cuvântul evanghelic: "Fiți și voi pregătiți pentru că Fiul Omului va veni la ora la care nu vă așteptați", episcopul Aurel Percă a spus că moartea nu l-a putut surprinde nepregătit pe pr. Sebastian Vârgă, pentru că Sfinția sa a început să moară deja începând cu botezul, când a murit pentru prima oară împreună cu Isus, și apoi a continuat să moară tot mai mult împreună cu el, odată cu primirea tainei Preoției, pentru a învia apoi împreună cu el în ziua de pe urmă. La acest moment al predicii, Preasfințitul Aurel a amintit de multele jertfe și de îndelungatele sacrificii pe care părintele Sebastian Vârgă le-a făcut, pentru a-și împlini chemarea și visul de a ajunge preot. Deci moartea pe care a îndurat-o acum câteva zile n-a fost decât o completare a morții începute prin Botez și desăvârșite prin Preoție.
Am citit odată despre un misionar american, William Borden, care terminând liceul, a făcut o călătorie prin Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Și văzând mulți oameni necăjiți, s-a decis să se facă misionar. Când s-a hotărât pentru asta, a scris la finele Bibliei sale, două cuvinte: "Fără rezerve". Când a absolvit Seminarul și Universitatea Yale, a mai scris încă două cuvinte: "Fără retractări". Când a fost repartizat misionar în China, unde a murit la scurt timp, datorită unei meningite cerebrale, a mai scris alte două cuvinte: "Fără regrete". Cred că aceleași cuvinte le-a spus și părintele Sebastian Vârgă, atunci când a pornit pe drumul misiunii preoțești:"Fără rezerve. Fără retractări. Fără regrete!" Iar din aceste cuvinte trebuie să învețe orice preot, și chiar orice botezat.
Apoi moartea nu l-a surprins nepregătit pe pr. Sebastian Vârgă, pentru că Sfinția sa zilnic a fost unit cu Cristos prin cuvântul pe care îl medita și-l predica și tot zilnic a fost unit cu Isus prin sfânta Euharistie, pe care o celebra, o primea și o împărțea.
Și iarăși, moartea nu l-a surprins nepregătit pe pr. Sebastian Vârgă, pentru că Sfinția sa avea o mare iubire față de sfânta Fecioară Maria, mama tuturor preoților. Atunci când părintele Sebastian a fost răpus de infarct, părintele lui paroh, care era lângă el, după ce i-a dat dezlegarea sacramentală în caz de urgență, i-a pus în mână un Rozariu. Iar Părintele Sebastian primind Rozariul, l-a strâns la piept cu putere și cu lacrimi. Era semnul unei mari iubiri pe care a avut-o în viață, alături de sfânta Liturghie și de munca apostolică.
Putem spune că moartea pr. Sebastian Vârgă a fost ultimul și cel mai rodnic act al ministerului său sacerdotal. El, asemenea lui Isus, și-a iubit turma încredințată, până la sfârșit, până la sacrificiul vieții. (cf. In 13,1).
Având în vedere cele spuse mai sus, la înmormântarea părintelui Sebastian Vârgă, putem spune, în loc de "a murit", că el "a fost strămutat" de la cele de pe pământ la cele veșnice, pentru că el a fost mereu "una cu Cristos" prin Botez, și în același timp "Un alt Cristos", prin Preoție. De aceea moartea, oricât de grabnică i-a fost, ea nu l-a surprins, deoarece a acceptat-o și chiar a dorit-o de mai înainte.
Spre finalul predicii sale, Preasfințitul Aurel Percă a reluat o asemănare pe care a folosit-o și un preot român, tot misionar în Austria, părintele Pavel Balint, asemănare rostită la Liturghia de adio din parohia unde a activat părintele Sebastian, și în care spune așa: moartea omului credincios este asemenea cu urcarea unui om la bordul unui vapor. Vaporul pornește, iar noi după un anumit timp îl pierdem din vedere, dar el își continuă drumul spre un alt port. Tot astfel părintele Sebastian s-a urcat pe vaporul veșniciei, din locul unde a murit, și apoi a pornit în larg, spre un alt port, spre un alt tărâm mai bun, spre tărâmul paradisului. Noi nu-l mai vedem, dar el se îndreaptă în siguranță spre portul veșniciei, acolo unde îl așteaptă Dumnezeu cel întreit și unic, împreună cu sfânta Fecioară Maria, cu toți îngerii și sfinții.
Deci părintele Sebastian a plecat din portul Pământ, cu destinația portul Paradis. Îl însoțim în acest drum spre Tatăl ceresc cu rugăciunile și ofrandele noastre. Rugăciunea noastră pentru părintele Sebastian este: "Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina fără de sfârșit să-i strălucească! Să se odihnească în pace! Amin."
Pr. Ioan Lungu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
31 decembrie: Mircești: Funeraliile pr. Sebastian Vârgă
lecturi: 19.