Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: România între Calea Aurului și Calea Cerului

Omule, pomule... glăsuiesc cântecele străbune.

Poate ca să ne (re)amintească adevărul pe care orice copil îl știe: copacul moare fără rădăcini, omul nu poate trăi dacă-și taie rădăcinile.

Iar noi exact asta facem: ne tăiem rădăcinile în fel și chip - și nu e vorba aici de cei care, goniți de sărăcia de acasă (săraci în țară bogată!) merg în străini să asigure traiul familiei, ci de noi, ceilalți, care nu ne cunoaștem nici istoria, nici jertfele de sânge ale martirilor noștri și nu ne pasă nici de ce s-a întâmplat în trecut și nici de ce se întâmplă acum - cu bune și rele laolaltă. În plus, ne raliem opiniei copleșitoare prin dispreț a celor care consideră că "salutul românesc" e gestul cerșetorului - și că noi înșine am fi, de fapt, tolerați pe pământul nostru. Și dacă cei care ne ponegresc astfel uită că ei există numai fiindcă noi stăm dintotdeauna aici, în poarta furtunilor istoriei apărându-i pe ei, cei care azi ne mânjesc cu nume de ocară, nu e drept în fața lui Dumnezeu ca și noi să ne uităm martirii. Fiindcă noi nu am martirizat purtătorii credinței, ci am fost noi înșine martirizați pentru credința în Dumnezeu, în neamul și în pământul nostru.

Ziua Națională a României aniversează Adunarea Națională de la Alba Iulia (1 decembrie 1918), constituită din 1228 delegați și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, care a adoptat Rezoluția consfințind unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) cu România.

Și nu întâmplător, Ziua Națională a României se celebrează a doua zi după sărbătoarea sfântului apostol Andrei, "cel dintâi chemat", fratele sfântului apostol Petru: el, Andrei, este cel care ne-a creștinat (potrivit tradiției) și tot el este patronul spiritual al României. Dacii serbau în această zi anul nou, astfel încât, firesc, cel care a adus viața cea nouă pe pământul nostru trebuia serbat în aceeași zi. Și cum stindardul reprezintă sufletul unei națiuni, această zi își mai păstrează în folclor numele de "Ziua lupului" (după simbolul dacic al lupului), iar în unele regiuni ale țării sărbătoarea se numește "Luparia", fiindcă în noaptea de 30 noiembrie lupii se adună, iar sfântul Andrei - supranumit "patronul lupilor", împarte prada pentru iarna care vine, pentru ca nimeni să nu fie lipsit de toate cele trebuincioase pe pământul bogat pe care-l stăpânește.

Omule, pomule!...

Dar dacii sunt un neam relativ tânăr - pământul țării a fost locuit de vreo 50.000 de ani, arată studii recente, iar urmele acelei civilizații străvechi, cea dintâi cunoscută pe suprafața pământului, sunt megaliții din munții noștri.

Numai că pe noi nu ne interesează! Și nici nu auzim glasul acelora care ne atrag atenția asupra incredibilei noastre bogății.

Profesorul peruan Daniel Ruzo (1900-1991) - doctor, arhitect, filosof, istoric, s-a străduit să descopere mesajele încifrate în piatră ale civilizației de dinainte de potop. Pornind de la fotografia unei stânci cu chip maiestuos uman aflată pe platoul Marcahuasi, din Peru (la peste 3.600 m altitudine), el a identificat urme ale civilizației antediluviene în Peru și Egipt.

Daniel Ruzo considera Sfinxul din Bucegi reprezentant al celei mai vechi civilizații.

În 1968, dr. Ruzo a sosit în România, pentru a cerceta Platoul Bucegilor: "Am cercetat munții din cinci continente", scria el, "dar în Carpați am găsit monumente unice dovedind că în aceste locuri a existat o civilizație măreață, constituind centrul celei mai vechi civilizații cunoscute astăzi". El a recunoscut că sculpturile din Bucegi au legătura cu cele din Platoul Marcahuasi și a îndemnat cercetătorii români să cartografieze sculpturile și rețelele de galerii și tuneluri subterane. Mai ales că toate aceste repere eterne constituie, conform demonstrațiilor arhitectului peruan, și o "cale a aurului și a mirului. Linia comună care unește toate monumentele acestei civilizații străvechi este amplasarea lor pe munți sacri, temple ale unei omeniri pierite, dar amplasate astfel încât să nu dea voie urmașilor să o uite și poate aceste puncte de geografie sacră vor purifica și salva cândva sâmburii umanității de cine știe ce cataclism major, cum a fost în trecut potopul", concluziona Daniel Ruzo.

Omule, pomule!...

În munții noștri sunt numeroși "moși" și "babe", o "scară a cerului" (numită "Columna Ceriului") și 6 sfincși: Marele Sfinx din Bucegi, Sfinxul de la Topleț (Herculane), Sfinxul de la Piatra Arsă (platoul Bucegilor), Sfinxul din Bratocea (masivul Ciucaș), Sfinxul de la Stănișoara - Cozia și Sfinxul de la Pietrele lui Solomon (cf. Silviu N. Dragomir, Enigme în jurul nostru, Ed. Enmar, 1998).

Pe teritoriul țării noastre a fost descoperită cea mai veche scriere (înaintea Sumerului), iar cultura Cucuteni, care a precedat cu câteva sute de ani civilizația Sumerului, era cea mai evoluată la vremea respectivă.

Dar când un istoric român de așa-zis renume a găsit cu cale să-și prăjească mielul pe altarul-calendar Soarele de Andezit de la Sarmisegetuza Regia, alții să scoată fraudulos din țară brățările dacice..., iar siturile arheologice rămase fără pază din lipsă de fonduri sunt la discreția tuturor și sub construcții hâde se îngroapă furibund vestigiile istoriei în orașele noastre, rămân doar munții să-și strige adevărul de dincolo de timp.

Aceiași munți care au arătat pe cine așteptăm noi, aici, dintotdeauna.

În luna august, Ceahlăul ne arată Calea Cerului: un drum de culoarea safirului care apare în direcția soarelui, la ora 4.30 dimineața, mărginit de două parapete luminoase, la capătul căruia pare să aștepte un personaj uman înconjurat de o aureolă în culorile curcubeului. Era Cel pe care-l așteptau locuitorii acestui pământ - și care a fost adus de apostolul Andrei, ca semn de speranță, curaj și încredere în viața nesfârșită și biruitoare pe acest pământ.

Și care rămâne de-a pururi aici!

De aceea, noi nu i-am martirizat pe cei care ne-au adus credința.

Și din același motiv, noi am fost cei martirizați pentru credință.

Omule, pomule!...

Dar faptul că sfântul Andrei este patronul spiritual al României, mai înseamnă în ordinea divină și speranța unirii: a unirii cu fratele său, apostolul Petru și Biserica sa, pentru ca Împărăția Tatălui să fie una, în împlinirea iubirii - precum în cer, așa și pe pământ.

La mulți ani, România!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat