Solonețu Nou: Întâlnire decanală a preoților din Bucovina
Luni, 21 noiembrie 2011, în Parohia Solonețu Nou din județul Suceava a avut loc întâlnirea decanală a preoților din Bucovina. La această întâlnire au participat toți preoții din decanat.
După rugăciunea de început, pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, a prezentat ordinea de zi. Pentru început pr. Marius-Stanislav Bucevski, vicedecan și paroh al comunității din Solonețu Nou, a citit din Evanghelia după Sfântul Ioan fragmentul cu Isus umblând pe apă. Făcând referire la această lectură, mai precis la scufundarea lui Petru în apă, Mons. Grigore Duma a expus două exemple în care a scos în evidență cât de importantă este credința în viața omului, când, după multe novene și rugăciuni insistente, Dumnezeu a intervenit și a rezolvat două cazuri teribile.
În al doilea moment, pr. Cristinel Gal a făcut o scurtă prezentare a scrisorii apostolice Porta Fidei a Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea. Prin semnarea acestei scrisori Sfântul Părinte a proclamat începerea din 11 octombrie 2012 a unui nou an bisericesc, Anul Credinței, care va dura până la 24 noiembrie 2013. Această dorință și exigență pentru un an al credinței este motivată în special de o profundă criză de credință prin care trec multe persoane astăzi. Spre finalul scrisorii, Sfântul Părinte ne invită "să nu devenim leneși în credință".
Părintele decan Iosif Păuleț a trecut în revistă, în fața preoților participanți, temele dezbătute la Consiliul Prezbiteral care s-a desfășurat la Iași, la 16 noiembrie, și anume: un nou An al Familiei, corelat cu Anul Credinței anunțat de Sfântul Părinte; întâlnirea națională a tineretului catolic de la Iași (25-29 iulie 2012); revizuirea calendarului romano-catolic, începând cu anul 2013; posibilitatea și oportunitatea deschiderii unei "firme" proprii de asigurări pentru clădiri și mașini; susținerea activităților misionare prin procurarea de lumânări de la Centrul Misionar din Roman; analiza taxelor stolare; controlul sănătății și analizele medicale obligatorii pentru preoții și persoanele angajate în cadrul Diecezei de Iași.
La capitolul "Diverse", s-a propus susținerea orfelinatului de la Barați prin "adopții la distanță" sugerate credincioșilor noștri care ar avea posibilitate și bunăvoință; trimiterea la timp a colectelor speciale din timpul anului; o evidență cât mai clară și exactă a catolicilor din toate parohiile Diecezei de Iași; o evidență periodică a frecvenței catolicilor la Liturghia duminicală și la sfintele sacramente; trimiterea la centrul diecezan a "binatelor", "dispenselor" și a Liturghiilor celebrate după intenția episcopului etc.
S-au discutat și o serie de probleme cu care se confruntă unele comunități din Bucuvina și s-au oferit soluții.
Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea, în biserică, a Orei Medii și Angelus, iar apoi, în casa parohială, părintele vicedecan sărbătorit, Marius-Stanislav Bucevski, a oferit preoților o agapă frățească.
Pr. Cristinel Gal
lecturi: 10.