Șumuleu Ciuc: Întâlnire despre pastorația migranților
Lucrările celei de-a II-a Întâlniri Naționale a Responsabililor Diecezani și Eparhiali cu Pastorația Migranților s-au desfășurat la Centrul de spiritualitate "Jakab Antal" din Șumuleu Ciuc între 10 și 12 noiembrie 2011.
Întâlnirea a avut loc la inițiativa Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România.
Lucrările au debutat în seara zilei de 10 noiembrie cu o prezentare de ansamblu a problemei migranților făcută de Preasfințitul Petru Gherghel, o preocuparea permanentă și urgentă a întregii Biserici Catolice, cât și a Bisericii locale din România. Au urmat prezentările participanților: pr. Iosif Dorcu (Episcopia Romano-Catolică de Iași, secretarul comisiei), pr. Pavel Butnariu (Arhiepiscopia Romano-Catolică de București), pr. Anton Jitaru (Episcopia Romano-Catolică de Oradea), pr. Ioan Mătieș (Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla), pr. Iulian Filip (Episcopia Romano-Catolică de Timișoara), pr. Márkus András (Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia), pr. Borota Ottó și pr. Jakab Norbert (Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare) și pr. Robert Trubiansky (Eparhia Greco-Catolică de Lugoj). Au fost absenți reprezentanții Arhiepiscopiei Majoră de Blaj, ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și ai Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș. Prima ședință a întâlnirii s-a încheiat cu celebrarea Vesperelor în limba latină din sărbătoarea Sfântului Leon cel Mare.
A doua zi a debutat cu cântarea Laudelor de dimineață, în capela aceluiași așezământ. La ora 9.00 a avut loc prima ședință a zilei. La început, pr. Iosif Dorcu a dat citire procesului verbal încheiat la prima întâlnire, care s-a desfășurat la Traian (Neamț), în noiembrie 2009. A urmat o scurtă reflecție, în care s-a făcut o evaluare a pelerinajului religios, în special a pelerinajului în Țara Sfântă.
PS Petru Gherghel a prezentat mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Ziua Migrantului și Itinerantului 2012, cu titlul "Migrațiile și noua evanghelizare". Episcopul a subliniat rolul pe care îl pot avea migranții în vestirea evangheliei în țara în care ajung.
La ora 11.00 a fost prezent pr. Cesare Lodeserto, un preot italian din Dieceza de Lecce, care actualmente lucrează în Republica Moldova, fiind implicat încă din anul 1997 în diferite opere sociale. Disertația sa a arătat clar necesitatea implicării Bisericii Catolice în noile realități care privesc migrația persoanelor din est spre vest. Discursul părintelui a fost apreciat de toți cei prezenți și a fost urmat de nenumărate întrebări.
La ora 12.30, participanții au celebrat sfânta Liturghie în sanctuarul Maicii Domnului din Șumuleu Ciuc.
După-amiază s-au reluat lucrările. Mai mulți participanți au expus diferite teme și preocupări. O preocupare cu totul aparte a fost prezentată de pr. Márkus András, care este parohul unei comunități de la periferia orașului Sfântu Gheorghe, constituită din peste 5.000 de persoane, toate de etnie rromă. Pr. Márkus a prezentat diferite probleme, dar și specificul pastorației acestei comunități. O situație aproape identică, cu o prezență mare de credincioși ai acestei etnii (peste 500 de persoane), a fost prezentată și de pr. Borota Otto, paroh la Carei, în Dieceza de Satu Mare.
Au urmat discuții și propuneri: o atenție pentru imigranții chinezi (Iași și Timișoara), o mai adecvată pastorație pentru studenții străini, problema copiilor străzii, apariția unei capele în aeroportul din Cluj-Napoca.
Drept concluzii ale acestei întâlniri, s-ar putea sublinia:
continuarea prezentării mesajului Sfântului Părinte, în propriile dieceze și eparhii, și celebrarea celei de-a 98-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului (15 ianuarie 2012);
o mai mare atenție pentru cei plecați la muncă în afara țării, prin prezența în mijlocul lor a multor preoți responsabili cu pastorația migranților;
o grijă deosebită pentru asistența pastorală pentru etnicii romi sau țigani, prezenți în diferite dieceze și eparhii din țară;
căutarea unor noi modalități de evanghelizare adecvate pentru alte grupuri de migranți, cum ar fi transportatorii internaționali;
grija pentru păstrarea unității în cadrul familiilor afectate de fenomenul migrator, familia fiind școala, prin excelență, a credinței;
o intensificare a grijii pentru pastorația studenților din diferite centre universitare din România;
promovarea pelerinajelor religioase ca metode de evanghelizare;
participarea, din partea Bisericii din țara noastră, la diferite congrese și simpozioane internaționale destinate intensificării și lărgirii metodelor de promovare a noii evanghelizări.
o pregătire adecvată pentru persoanele care intenționează să emigreze în diferitele țări ale Europei și o grijă deosebită pentru tinerii emigranți.
S-a preconizat o nouă întâlnire pentru toamna anului 2012.
Pr. Iosif Dorcu
lecturi: 16.