Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Dieceza de Iași în timpul păstoririi episcopului Dominique Jaquet

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Dieceza de Iași în timpul păstoririi episcopului Dominique Jaquet OFMConv (1895-1903), scrisă de Fabian Doboș și tradusă în limba română de Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Disertații doctorale", în formatul 17x24 cm, are 432 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 35 lei.

Pentru a face mai accesibilă istoria prezentată în cartea "La Diocesi de Jassy (Romania) durante l'episcopato del vescovo Domenico Jaquet O.F.M. Conv. (1895-1903)", apărută la Editura "Sapientia" în anul 2008, aceeași editură publică traducerea acestei cărți, "Dieceza de Iași în timpul păstoririi episcopului Dominique Jaquet OFMConv (1895-1903)". Această muncă de traducere a fost îndeplinită de Petru Ciobanu, student la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Reamintim că această carte este disertația doctorală cu care pr. Fabian Doboș a fost promovat doctor în Facultatea de Istorie din cadrul Universității Gregoriana din Roma (Italia).

Cartea este structurată în trei părți. Prima parte cuprinde două capitole în care este expusă istoria catolicilor din Moldova, de la origini până la începutul episcopatului Mons. Dominic Jaquet. Un eveniment important din această perioadă prezentată în prima parte este înființarea Diecezei de Iași, în 1884.

Partea a doua, în care sunt cuprinse opt capitole prezintă și descrie aspectele pastorale, culturale și sociale ale Diecezei de Iași, în perioada păstoririi episcopului Dominic Jaquet. Printre aceste activități se enumeră: înființarea Provinciei franciscane Sfântul Iosif, Seminarul din Iași, activitatea pastorală a episcopului Jaquet, înființarea Seminarului franciscan și a Școlii de dascăli din Hălăucești, instituțiile de învățământ.

Partea a treia este o analiză a activității Mons. Dominic Jaquet în afara Diecezei de Iași, ca administrator apostolic al Arhidiecezei de București, având și rolul de mediator între România și Sfântul Scaun. De asemenea, această secțiune cuprinde și un subcapitol dedicat "moștenirii culturale lăsate de către Dominic Jaquet".

La sfârșitul acestei munci de cercetare, autorul ajunge la concluzia că "situația religioasă, culturală și socială a catolicilor din Moldova în perioada episcopatului Mons. Dominic Jaquet a cunoscut o dezvoltare relevantă".

La sfârșitul cărții se găsesc o serie de anexe: mai întâi cea cu documente, apoi cu fotografii, iar în cele din urmă o anexă cu hărți semnificative, care vin în sprijinul cititorului.

După cum se poate observa din descrierea cărții, "fiecare capitol prezintă un fapt istoric legat de personalitatea Mons. Dominic Jaquet sau de catolicismul din Moldova".

Argumentată și susținută prin documente și materiale citate, cartea de față despre activitatea episcopului Dominic Jaquet are un caracter original, întrucât perioada istorică tratată nu a mai fost abordată de nimeni din lipsă de documente și mărturii în arhivele ecleziastice și statale ale Moldovei.

"Cercetarea de față se prezintă ca o continuare a cercetării istorice referitoare la activitatea primului episcop de Iași, Mons. Nicolae Iosif Camilli (1884-1894), înfăptuită de Anton Despinescu, preot al aceleiași dieceze. În anul 1980, el a susținut, la Universitatea Pontificală Urbaniana, teza de doctorat cu titlul: Activitatea pastorală a lui Nicolae Iosif Camilli, 1840-1915, primul episcop de Iași-România, 1884-1894 și 1904-1915".

*

Dieceza de Iași în timpul păstoririi episcopului Dominique Jaquet OFMCOnv (1895-1903)
Fabian Doboș, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-019-4, 17x24 cm, 432 p., 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat