Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua mondială a surorilor de viață contemplativă - 21 noiembrie

Amintind ziua Pro Orantibus din data de 21 noiembrie, dedicată comunităților călugărești de viață claustrală sau de clauzură, în comemorarea "Prezentării la templu a Preasfintei Fecioare Maria", Benedict al XVI-lea a spus că acestea, prin viața lor ascunsă de rugăciune și de convertire a inimii, sunt o prezență indispensabilă în Biserică și în lume și a implorat pentru ele noi vocații îndemnând la susținerea acestor mănăstiri.

Cunoaștem că cea mai antică formă de viață contemplativă, ce poate fi întâlnită și astăzi, este cea inițiată de sfântul Benedict, întemeietor al monahismului occidental, care a adus monahismul apărut în Orient, împreună cu sfinții Pahomie, Anton Abate și alții. Astăzi, orice mănăstire constituie în lume un centru de spiritualitate pentru cel ce dorește o întâlnire mai profundă cu Dumnezeu. Timid și anevoios, comunitățile de viață contemplativă încep să ia naștere și la noi, în România.

Sora de viață contemplativă este o persoană normală, pătrunsă și învinsă de iubirea lui Cristos. Nedorind nimic și pe nimeni altcineva în afară de el, îl caută asiduu în simplitatea vieții cotidiene, contemplându-l în tot și în toți sub aparențe diverse și contradictorii. A trăi în singurătatea mănăstirii, dar unită cu toți prin rugăciune și prin respectarea unei reguli monastice împreună cu celelalte surori, pe care aceeași iubire a lui Cristos le-a chemat înseamnă a avea privirea îndreptată spre realitățile veșnice, în ciuda limitelor impuse de fragilitatea umană. Prin lectura constantă a Cuvântului lui Dumnezeu, ea devine mai capabilă să interpreteze semnele timpului și să primească în rugăciunile ei durerile și necesitățile celor ce pășesc pragul mănăstirii.

Sora de viață contemplativă, veghind permanent în rugăciune, grăbește pentru toți frații aurora unei lumi noi în care, după cunoscuta expresie a papei Paul al VI-lea, "civilizația iubirii" va triumfa într-o societate în care pare să prevaleze violența și ura, deoarece Cristos a spus: "Nu vă temeți! Eu am învins lumea!". Prin însăși existența lor consumată în liniște pentru Cristos, persoanele chemate la viața contemplativă pot fi motiv de consolare, de iertare, de pace, și de comuniune pentru umanitatea rătăcită, răscolită de războaie, de terorism și de răul care se prezintă sub varii forme, din ce în ce mai tentată de o cultură a morții.

Ziua surorilor este în mod armonios scandată de două principale ocupații: rugăciunea și munca (Ora et labora). Preeminența este dată lui Dumnezeu care dorește ca rugăciunea - Opus Dei - să aibă locul privilegiat în viața călugărului. Cu toate acestea, nu este neglijată nici importanța muncii făcută în spirit de slujire, cu seriozitate și responsabilitate.

Prin vocația ei, sora de viață contemplativă a înțeles și dorește tot mai mult să proclame primatul lui Dumnezeu în lume. Aceasta se demonstrează prin darul pe care îl face prin ea însăși, lăsând totul, dezlipindu-se de toate formele lumești ale vieții pentru a căuta absolutul, esențialul. Ea este în așa fel prinsă de iubirea lui Cristos, încât nu mai dorește nimic altceva. Aceasta echivalează cu o mărturie de credință care spune lumii, tuturor, că Dumnezeu singur este suficient, că doar Cristos este totul. Iată utilitatea monahismului: se spune de multe ori că viața monastică nu este utilă, în sensul că nu realizează opere concrete. Însă datorită gratuității specifice este de maximă utilitate, pentru că viața unei surori de viață contemplativă devine un exemplu viu pentru omul de astăzi. Le spune de fapt tuturor cât valorează viața sa, în relație cu scopul său final: Dumnezeu. Viața în Cristos fiind idealul cel mai profund de atins, cine trăiește numai pentru el atinge maximul de perfecțiune. Pe scurt, sora de viață contemplativă vrea să amintească tuturor oamenilor că, dedicându-se lucrurilor vremelnice, nu trebuie să uite scopul ultim al vieții.

În încheiere dorim să ne rugăm pentru tinerii de astăzi, care, supuși fiind ritmurilor frenetice și stresante ale vieții, solicitați de atâtea atracții necreștine, să poată simți pe de altă parte și atracția unei vieți dăruite total lui Cristos, viață aparent inutilă deoarece este ascunsă, dar nu mai puțin prețioasă.

Surorile Benedictine,
Mănăstirea "Maica Unității" din Viișoara


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat