Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozion marian-kolbian

Institutul Teologic Franciscan din Roman a găzduit, la 18 octombrie 2011, simpozionul marian-kolbian internațional cu tema "70 de ani de la sacrificiul suprem al părintelui Maximilian Maria Kolbe la Auschwitz: 1941-2011", eveniment organizat de Facultatea de Teologie Pastorală din cadrul institutului și Asociația "Armata Maicii Domnului" (AMD) din România, în colaborare cu Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus", Postulandatul și Liceul Romano-Catolic Franciscan.

Un prim moment al acestui eveniment l-a reprezentat ora de rugăciune mariană și adorația euharistică care s-a desfășurat în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman.

După cuvântul de deschidere adresat de către moderatorii simpozionului pr. lect. univ. dr. Bernadin Duma, OFMConv., și pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, OFMConv., decanul Facultății de Teologie Pastorală, precum și salutul introductiv al pr. Pavel Bulai, OFMConv., asistent național AMD, a urmat, în amfiteatrul institutului, susținerea unor conferințe pornind de la tema propusă pentru acest simpozion internațional aniversar.

Prin materialul pregătit: "Maximilian Maria Kolbe (1894-1941). Prezentare istorică", pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, OFMConv., a prezentat câteva aspecte esențiale referitoare la viața și misiunea sfântului Maximilian, baze ale vieții și mișcării pe care acesta a întemeiat-o, printre care se numără devoțiunea față de Maica Domnului, interesul pentru cultura timpului său, admirația față de sfântul Francisc și nu în ultimul rând o mare iubire față de Dumnezeu. Toate acestea l-au condus pe sfântul Maximilian la răspândirea devoțiunii fervente față de Maica Domnului prin intermediul culturii și al mijloacelor de comunicare, iar în final la sacrificiul suprem al martiriului.

Sr. Raffaella Aguzzoni, președinte internațional MI, în prezentarea intitulată "Milizia dell'Immacolata. Attualità e quadro generale" a evidențiat radicalitatea fascinantă a spiritualității mariane-misionare care constă în consacrarea necondiționată în mâinile Maicii Domnului, consacrare propusă pentru toate categoriile de credincioși. Proiectul activității AMD are în vedere trei dimensiuni: sfințenia după propriile capacități, dinamismul vieții și actualizarea. "Inima" Armatei Maicii Domnului este tocmai consacrarea la Sfânta Fecioară Maria, ceea ce presupune o continuă convertire personală.

"Aspecte mariologice în gândirea kolbiană" constituie titlul conferinței susținute de pr. lect. univ. dr. Mihai Gal, OFMConv., care a reliefat cele trei mari iubiri ale sfântului Maximilian, iubiri care au stat la baza idealului său: Biserica, Neprihănita și omul. Atitudini importante legate de aceste trei iubiri le reprezintă înainte de toate ascultarea, munca și teologia sfântului Maximilian aflate în slujba Bisericii, apoi admirația, iubirea și consacrarea continuă față de Maica Domnului, iar în al treilea rând iubirea față de om.

În momentele care au urmat, pr. lect. univ. dr. Bernadin Duma, OFMConv., prin intermediul conferinței intitulate "Rolul Sfintei Fecioare Maria în reflecția teologiei morale" a prezentat importanța și locul Sfintei Fecioare în reflecția morală pre și post conciliară, precum și contribuția ei în calitate de femeie a credinței, a misterului, a teologiei și a practicii în contextul actual al eticii creștine. Viziunea personalistă a conștiinței în raport cu figura Mariei, prezentă în Noul Testament, ne ajută să facem un pas înainte în definirea personalismului marian.

Pr. Raffaelle di Muro, OFMConv., asistent internațional M.I., prin conferința prezentată, "La consacrazione all'Immacolata nella spiritualità kolbiana", a dorit să ofere câteva clarificări privitoare la conceptul de consacrare față de Neprihănita, conform gândirii și spiritualității sfântului Maximilian M. Kolbe. A fost subliniat rolul central al încrederii față de Maria în spiritualitatea lui și cum aceasta este strâns legată de mărturia sa de viață evanghelică și de martiriul său, de la care anul acesta se împlinesc 70 de ani. S-a luat în considerare formula de consacrare redată de sfântul martir polonez și totodată au fost exprimate urmările pe care ea le are în trăirea vieții interioare, fie în ceea ce privește rugăciunea, fie în ceea ce privește apostolatul. Pr. Raffaelle a încercat oferirea unor reflecții provocatoare care să îmbogățească drumul de credință în Cristos al fiecărui militant din Armata Maicii Domnului.

În cadrul intervenției sale cu titlul "Armata Maicii Domnului din România. Aspecte general-pastorale", pr. Pavel Bulai, OFMConv., a prezentat o serie de informații referitoare la istoria recentă a AMD în România. A subliniat importanța implicării fiecăruia în parte în această mișcare pe care sfântul Maximilian M. Kolbe a inițiat-o, a promovat-o și a transmis-o generațiilor următoare. Așa cum a lucrat prin pr. Maximilian Kolbe, Neprihănita continuă să lucreze și prin intermediul nostru. Acolo unde ne trăim existența zilnic putem fi o mărturie vie a iubirii Maicii Domnului față de orice om.

Programul acestui simpozion internațional a continuat în capela institutului unde toți cei prezenți au participat la sfânta Liturghie prezidată de către părintele vicar provincial Marius Vătămănelu, OFMConv., alături de care au concelebrat preoți din cadrul institutului și al provinciei.

La acest deosebit eveniment aniversar au participat studenții, postulanții, și elevii de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, preoți din Provincie și Dieceza de Iași, precum și numeroși credincioși militanți ai Armatei Maicii Domnului din mai multe parohii.

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

* * *

Lucrările simpozionului s-au desfășurat după următorul program:

  • 13.15: Ora mariană și adorație euharistică (capela institutului)

  • 14.30: Pauză

  • 15.00: Cuvânt de deschidere: Pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, decan; pr. Paul Bulai, asistent național AMD

  • 15.10: Maximilian Maria Kolbe (1894-1941). Prezentare istorică: pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu

  • 15.35: Milizia dell'Immacolata. Attualità e quadro generale (Armata Maicii Domnului. Actualitate și cadru general): sr. Raffaella Aguzzoni, președinte internațional AMD

  • 16.00: Aspecte mariologice în gândirea kolbiană: pr. lect. univ. dr. Mihai Gal

  • 16.20: Pauză

  • 16.35: Rolul Sfintei Fecioare Maria în reflecția teologiei morale: pr. lect. univ. dr. Bernadin Duma

  • 16.55: La consacrazione all'Immacolata nella spiritualità kolbiana (Consacrarea către Neprihănita în spiritualitatea kolbiană): pr. Raffaelle Di Muro

  • 17.15: Armata Maicii Domnului - România. Aspecte general-pastorale: pr. Pavel Bulai, asistent național AMD

  • 17.35: Dezbateri

  • 18.00: Pauză

  • 18.30: Sfânta Liturghie (capela Institutului)

"După ce i-au dezbrăcat, i-au așezat în rând, unul în spatele celuilalt, și i-au escortat către buncăr. Părintele Kolbe era ultimul din rând: cu capul ușor înclinat spre spate în partea stângă, în timp ce buzele se mișcau murmurul rugăciunii: «Regina mea, Doamna mea, Maica mea! O Măicuță te-ai ținut de cuvânt. Pentru această oră m-am născut». Soarele brăzda orizontul. «A fost un apus magnific, un apus nemaivăzut», vor povesti mai târziu puținii martori care au supraviețuit acelei seri de vară din 1941. Au fost conduși în buncăr. De partea cealaltă a pereților alți 20 de oameni, condamnați să moară de foame și de sete cu câteva zile înainte, se plângeau în agonia lor îngrozitoare. Pentru cei 10 care intrau acum în buncăr începea ultima stațiune a calvarului lor. Se spune că în același timp, pe o stradă din Cracovia, o bătrânică îmbrăcată în negru, a căzut pe trotuar. Puținii trecători care au fugit în grabă să o ridice au putut-o auzi murmurând: «Fiul meu...». Era Maria Dabrowska, mama părintelui Maximilian. Și-a văzut fiul închis într-un beci și imediat a înțeles că era condamnat să moară prin înfometare. De aceea s-a simțit rău. Dar în viziune el i-a zâmbit. Cânta liniștit și senin Mariei, și o îndemna și pe ea să-i cânte imnuri Neprihănitei. După 14 zile de înfometare, mai rămăseseră doar patru persoane în viață, printre care și părintele Kolbe. Deoarece agonia lui se prelungea, naziștii au decis să-i injecteze acid fenic și astfel să-i cauzeze moartea. Părintele Maximilian și-a întins brațul, care i-a fost injectat, murmurând ultimele sale cuvinte: «Ave Maria!». Era 14 august 1941, ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului".

Aceasta este o săracă descriere a "orei" sfântului Maximilian Maria Kolbe, care s-a consumat la 14 august 1941.

Și-a oferit viața ca să salveze viața unui tată de familie. "Gestul său eroic de iubire - spunea papa Benedict al XVI-lea, la 14 august 2011 - este un semn al prezenței victorioase a lui Dumnezeu, în drama umană a urii, a suferinței și a morții".

Simpozionul organizat la Roman a îmbinat, în omagiul adus părintelui Kolbe, memoria istorică a celui care a fost numit de fericitul Ioan Paul al II-lea "patronul timpurilor noastre dificile", cu mesajul marian atât de semnificativ, lăsat Bisericii întregi de acest sfânt, prin scrierile, operele și munca sa apostolică, toate impregnate de iubirea arzătoare pe care a avut-o pentru Neprihănita și care, în final, au fost pecetluite cu sacrificiul suprem al vieții.

În deschiderea simpozionului, pr. Sebastian Diacu, după ce a salutat pe cei prezenți, a făcut o scurtă prezentare a desfășurării programului. Pr. Pavel Bulai în calitate de asistent național al Armatei Maicii Domnului, a specificat câteva din motivațiile organizării acestui eveniment, după care a dat cuvântul moderatorului, pr. Bernadin Duma.

A urmat prezentarea conferințelor, după programul stabilit. Mai întâi, pr. Sebastian Diacu, a prezentat un profil istoric al sfântului Maximilian, accentuând cele mai importante etape din viața sa, după care președinta internațională a AMD, sr. Raffaella Aguzzoni, cu ajutorul unui material electronic care a fost proiectat, a făcut o prezentare a principalelor elemente ale spiritualității kolbiene și a modului în care sunt ele asumate și promovate astăzi în întreaga lume de către membrii AMD. A urmat o scurtă prezentare de către pr. Mihai Gal, a câtorva din aspectele mariologice care străbat întreaga gândire a sfântului Maximilian, continuate de o reflecție a pr. Bernadin Duma asupra rolului Sfintei Fecioare Maria în teologia morală și a implicațiilor ce decurg din el pentru viața noastră morală. Pr. Raffaelle Di Muro a făcut o expunere a conținutului teologic și spiritual al actualei rugăciuni de consacrare la Neprihănita Zămislire. În încheiere, pr. Pavel Bulai a descris parcursul istoric al Armatei Maicii Domnului în România de la înființare până în zilele noastre. Părintele a evocat cu multă bucurie formele concrete în care Neprihănita își continuă și astăzi, prin concursul colaboratorilor ei, grija maternă de a-i apropia pe toți oameni de Fiul ei, Isus. Expunerea s-a încheiat cu un mesaj adresat tuturor celor prezenți, de a continua mai departe, cu mult curaj, fervoare și creativitate, "opera Neprihănitei", după exemplul sfântului Maximilian Maria Kolbe. Iar cel mai la îndemână mod de a face acest lucru pentru fiecare om este rugăciunea, mai ales rugăciunea rozariului.

Programul s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii în cinstea Neprihănitei Zămisliri.

Fericitul Ioan Paul al II-lea în omilia de canonizare a părintelui Kolbe, care a avut loc la 10 octombrie 1982, a spus: "Sfântul Maximilian nu a murit, ci și-a dăruit viața". Această viață a devenit "bobul căzut în pământ" care a generat arborele măreț al spiritualității și operelor kolbiene, adânc impregnate de dragostea față de Maica Domnului, Neprihănit Zămislită.

La simpozion pe lângă oaspeții din străinătate au participat seminariștii de la Roman și mulți credincioși, majoritatea membri AMD din parohiile unde această Asociație trăiește și duce mai departe idealul de evlavie și sfințenie promovat de sfântul Maximilian Maria Kolbe. Toți participanții s-au putut întoarce acasă mai edificați și întăriți în credință și mult mai convinși de cuvintele Mântuitorului: "Cine ține la viață, o va pierde, iar cine își pierde viața pentru mine, o va regăsi (Mt 10,39)".

Astăzi în lume sunt peste 3 milioane de membri AMD, răspândiți în 48 de țări (vezi situl oficial: www.mi-international.org). În România sunt peste 6.000 de membri AMD.

Moderatori: pr. lect. univ. dr. Bernadin Duma; pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu

Director de proiect: pr. lect. univ.dr. Sebastian Diacu

Comitet organizatoric: pr. lect. univ.dr. Sebastian Diacu; pr. Pavel Bulai

Fr. Virgil Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Roman: Simpozion marian-kolbian


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat