Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Anton Coșa: Biserica trebuie să devină o școală a carității

Interviu cu PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, la Prima Săptămână Socială a Catolicilor din Republica Moldova

• Suntem la Chișinău, la Prima Săptămână Socială Catolică, 11-14 octombrie 2011. Stăm de vorbă cu PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. De ce o Săptămână Socială Catolică la Chișinău?

Această idee a apărut cu doi ani în urmă, atunci când am participat la Prima Săptămână Socială Europeană, care a avut loc în Polonia, în orașul Gdansk. Acolo, observând o atenție deosebită care s-a acordat Moldovei, considerată ultima țară ca venit pe cap de locuitor, deci cu o mare trebuință de ajutor, am înțeles că și noi, Biserica, avem ceva de spus în acest sens, astfel că am încercat să abordăm problemele în felul următor: în primul rând, trebuie să insistăm asupra cunoașterii situației locale și să înțelegem de ce o țară atât de bogată ca Moldova, cu oameni harnici, cu un pământ roditor, nu poate să se ridice și să-și asigure minimul necesar de existență. Am înțeles că e mult de lucru și am reunit o comisie în acest sens, formată din reprezentanții diferitelor instituții de caritate care acționează pe teritoriul acestei episcopii, delimitând, împreună cu aceștia, un traseu pe care să-l parcurgem împreună în crearea unei astfel de structuri: Săptămâna Socială. Această structură s-a concretizat la începutul acestui an, când am început să punem pe hârtie un program cu teme diferite și diverse contribuții pe care doream să le prezentăm. Am studiat experiența Bisericii din Italia pentru că ne era mai accesibilă această experiență, pentru că în mijlocul nostru se află un preot italian care lucrează cu noi și se implică foarte mult în acest domeniu.

• Care sunt așteptările de la această întâlnire?

Am vrea să vedem aceste zile ca un punct de referință. Conștientizăm că prin tot ce am făcut până acum s-au rezolvat probleme curente, care necesitau o urgență. Am înțeles că știm să facem caritate mai ales atunci când sunt calamități naturale, în acest caz oamenii fiind foarte prompți în a ne oferi ajutorul, însă, pe de altă parte, știm că acest lucru nu ajunge. Trebuie să ne regrupăm și să încercăm să construim o nouă mentalitate despre caritate, aceasta pornind de la mesajul Evangheliei, de la cuvântul lui Dumnezeu. De aceea, am spus-o și în aceste zile unor colaboratori, să nu creadă nimeni că după aceste zile punem punct unor activități desfășurate până acum. Da, vom termina unele acțiuni, dar vom deschide multe alte inițiative. În acest sens, Biserica trebuie să devină o școală a carității, iar instituțiile noastre de caritate să manifeste un interes deosebit, adică să pună suflet în tot ceea ce realizează. Orice proiect pe care l-ar implementa, care vine din partea unor beneficiari sau colaboratori laici, trebuie realizat cu suflet de creștin.

• Anul 2011 înseamnă zece ani de când a fost ridicată realitatea de aici, din Republica Moldova, la rang de dieceză, Preasfinția voastră fiind numit episcop de Chișinău. Cum se prezintă Dieceza de Chișinău la zece ani?

Nu vom celebra cu mare solemnitate această dată, însă peste doi ani vom celebra 20 de ani de când s-a organizat prima formă a Bisericii Catolice din Moldova, anume Administratura Apostolică de Moldova, iar în acest sens trasăm un alt proiect: implicarea noastră în viața societății și direcția în care avem posibilitatea de a ne dezvolta. Avem deja un program, iar la ora actuală, după ce am realizat foarte mult pe planul structural, acela al implementării unor proiecte de construcții, de instituții, avem timp acum să ne ocupăm mai mult de oameni. De aceea, vom insista pe formarea laicilor, vom încerca să ne gândim și la alte forme de prezență a Bisericii în societate, de ce nu în școli, deși avem puțini copii în raport cu majoritatea ortodoxă, simțim necesitatea prezenței noastre în școli, mai ales în cele care aparțin statului. Am fost prezent la discuții cu privire la introducerea unui curs de religie în școlile publice, pentru că în acest moment suntem puțin prezenți în acest cadru, exceptând anumite grupuri pe criterii lingvistice, de exemplu copiii polonezi.

• În cei zece ani, respectiv 20 de ani, cu siguranță că Dieceza de Chișinău a crescut, aveți un număr de parohii, un număr de preoți. De câți preoți vorbim astăzi și de câte parohii și congregații?

Dacă ar fi să facem o statistică, cred că cifrele sunt foarte concludente. Dacă în anul 2001, când a fost creată Dieceza de Chișinău, aveam 11 parohii, iată că astăzi sunt 17. De la 24 de preoți am ajuns la 32 de preoți, de la doi preoți locali am ajuns la cinci preoți autohtoni. Persoanele consacrate sunt cam în același număr. Sunt 12 congregații și au apărut câteva surori și din localitățile noastre. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că în acești zece ani am crescut într-o nouă conștiință, ceea ce suntem astăzi. Anii care trec lasă o amprentă asupra noastră; pe măsură ce ai mai multă experiență, îți dai seama că trebuie să îmbunătățești ceva în modul tău de a lucra, de a exista, iar în acest sens eu cred că am crescut. Simt că Biserica noastră trebuie să continue munca de evanghelizare, colaborând cu laici bine formați, creând programe și oportunități pentru acest lucru.

• De câți credincioși catolici vorbim în Republica Moldova?

Cred că numărul este puțin semnificativ. La recensământul realizat în anul 2004, erau aproximativ 5.000 de credincioși în partea aceasta a Nistrului, pentru că din partea cealaltă nu avem date. Însă acest recensământ nu a fost exact, pentru că atunci s-a voit sublinierea unei prezențe anume. Catolicii din Moldova, potențial vorbind, sunt mulți. Vorbim de zeci de mii. Fără îndoială, sunt peste 20.000 de catolici.

• Așadar, 2011 este aniversar, peste doi ani iarăși aniversare. Ce își dorește episcopul de Chișinău la acest ceas aniversar?

Fiecare zi are greutatea ei. Îmi doresc să pot realiza ceea ce am început aici și să mă organizez tot mai mult pentru ceea ce mă așteaptă. Dacă e să-mi doresc ceva pentru ziua de mâine, mă refer în primul rând la câteva vocații în plus, la câțiva preoți fidei donum în plus, care să ne ajute în dezvoltarea micilor noastre comunități din sud sau din Transnistria.

• Vă mulțumesc mult și Dumnezeu să vă ajute!

Mulțumesc și eu.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Chișinău: S-a încheiat Săptămâna Socială a Bisericii

Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (II)

Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)

Chișinău: Angajarea cu pasiune

Chișinău: Prima Săptămână Socială a Bisericii Catolice din Republica Moldova (text introductiv)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 octombrie: Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat