Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Triplă inaugurare la biserica "Sfânta Tereza"

Duminică, 30 octombrie 2011, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, un mare număr de credincioși s-au adunat pentru a fi părtași la sfințirea celor două imagini în mozaic, a grotei Sfintei Tereza de Lisieaux și a spațiului destinat librăriei.

Această dublă sărbătoare a început cu o procesiune din casa parohială până la altar, deschisă de crucea procesională, "micuța Tereză" reprezentată de Ana-Maria, ministranții, seminariștii, preoții și Preasfințitul Aurel Percă.

Cele două mozaicuri amplasate pe peretele altarului completează și încadrează tabernacolul într-un buchet de imagini, care invită la meditație și interiorizare.

Primul mozaic, așezat în partea stângă, reprezintă o scenă din Vechiul Testament, în care Abraham stă la masă cu cei trei îngeri (trimiși ai lui Dumnezeu) și ne invită pe toți, fără deosebire, să-i urmăm exemplul. Numai punându-ne viața sub semnul credinței nelimitate în Dumnezeu, vom putea să-l descoperim pe Isus Înviat, care este reprezentat în vitraliul central, deasupra tabernacolului. Plini de bucurie și recunoștință pentru tot ce a făcut Dumnezeu pentru noi, coborâm ochii într-un imn tăcut de mulțumire spre tabernacol; "Eu sunt cu voi, până la sfârșitul veacurilor". Ochii noștri întâlnesc ochii lui. El este prezent mereu, ne așteaptă, ne strigă, ne iartă și ne iubește necondiționat chiar și atunci când ochii noștri, deși larg deschiși, nu-l recunosc pe Dumnezeu în evenimentele acestei lumi, în cei care merg alături de noi, asemenea celor doi ucenici care călătoreau spre Emaus împreună cu Isus, dar cuprinși de vâltoarea evenimentelor nu-l recunosc, deși Isus le vorbește și le explică scripturile. L-au recunoscut doar la frângerea pâinii, scenă reprezentată în al doilea mozaic pe partea dreaptă.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, împreună cu pr. decan Iosif Dorcu, pr. Isidor Mocanu, pr. Petru Sescu, parohul nostru, și pr. Marcelin Blaj, unul dintre vicarii noștri.

La începutul sfintei Liturghii, "mica Tereză" a recitat o scurtă poezie pentru a-i transmite un bun venit Preasfințitului și pentru a explica evenimentul ce avea să se desfășoare:

Bine-ați venit, Excelență
Pe nava plină de lumină.
De Duhul Sfânt, de Providență,
La Emaus la Sfânta Cină.
 
Sunteți la fel ca Abraham,
Îl imitați ca-n Sfânta Carte:
În credință, în umilință,
Și în ospitalitate.
 
Fiindcă sunteți atât de bun,
Vă rog sfințiți a mea rulotă,
Ce stă la umbra templului
Și care se numește grotă.
 
Din cer am coborât aici
Și-am străjuit ani mulți altarul...
Azi sunt cu voi, cu mari cu mici,
V-ajut ca să urcați Calvarul.
 
Vă mulțumesc din suflet tuturor
Binefăcători și vouă nași,
Pentru cântările din cor
Și că-mi urmați micuții pași.
 
Domnul să vă răsplătească
Cu haruri multe, ani o mie,
Ca fiecare să citească
și cărțile din librărie.

La predică, PS Aurel Percă ne-a amintit că nu este suficient să ascultăm în fiecare zi sfânta Liturghie sau să folosim vorbe alese explicând evangheliile. Important este să o facem să răsune în sufletul nostru și apoi fiecare dintre noi să o pună în practică, în viața de zi cu zi. Biserica are astăzi nevoie, mai mult ca oricând, de fiecare dintre noi, de implicarea noastră pentru a da mărturie credibilă celor din jur, urmând exemplul lui Isus. Textul sfintei Evanghelii, spunea Preasfințitul, uimește mai ales în ultima parte în care noi toți suntem chemați să ne recunoaștem frați și slujitori unii pentru alții, pentru că numai unul singur este Învățătorul și Tatăl tuturor! A fi "martor credibil", spunea Preasfințitul, nu înseamnă a fi persoana perfectă ci o persoană care-și recunoaște limitele, imperfecțiunile, care este umilă și recunoaște că fără Dumnezeu nimic nu este cu putință, care a învățat în timp să dăruiască celor din jur iubirea necondiționată a lui Dumnezeu, care se străduiește să transmită pasiunea față de învățăturile lui Dumnezeu recunoscând dificultatea și luptele zilnice.

După sfânta Împărtășanie, Preasfințitul împreună cu preoții prezenți a procedat la sfințirea celor două imagini de la altar după care și-au îndreptat pașii spre grotă.

Pentru a-și arăta cinstirea și iubirea față de sfânta Tereza, la sfârșitul sfintei Liturghii mai multe persoane au avut bucuria de a fi nași, martori la aceste evenimente, creând un culoar viu, de la ieșirea din biserică și până la grotă, respectiv librărie, prin care Preasfințitul Aurel Percă, împreună cu toți preoții prezenți, l-au parcurs pentru a sfinți grota sfintei Tereza a pruncului Isus, și spațiul destinat pentru librărie.

La finalul celebrării părintele Petru Sescu, parohul comunității, a ținut să mulțumească tuturor celor care, cu bunăvoință, s-au implicat în construirea acestui edificiu și familiei Urziceanu, care a permis ca grota și librăria să fie atât de aproape de proprietatea lor.

Întreaga sărbătoare a stat sub semnul bucuriei și a recunoștinței pentru Providența divină, care a inspirat și a făcut posibilă realizarea mozaicurilor, a grotei și a spațiului destinat librăriei într-un timp atât de scurt. Mulțumirile se îndreaptă și spre patroana parohiei noastre, care susține de acolo de sus, toate proiectele preoților noștri și veghează cu grijă la binele credincioșilor și al binefăcătorilor bisericii noastre.

Mariana Ifrim

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 octombrie: Iași: Triplă inaugurare la biserica "Sfânta Tereza"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat