Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna octombrie 2011

"Inima Diecezei de Iași și inima inimii noastre" este titlul celei mai recente scrisori pastorale semnate de PS Petru Gherghel, publicată în deschiderea revistei Lumina creștinului, nr. 10 (262) - octombrie 2011. Scrisoarea pastorală este prilejuită de jubileul de 125 de ani de la întemeierea Seminarului diecezan "Sfântul Iosif" din Iași, instituție fanion a Bisericii noastre locale și o "bogăție inestimabilă", pe care au ocrotit-o în egală măsură toți episcopii de Iași.

Pentru a marca cum se cuvine acest moment istoric, PS Petru Gherghel a declarat anul academic 2011-2012, "An jubiliar al Seminarului", stabilind în același timp mai multe manifestări oficiale prezentate pe larg în cuprinsul scrisorii pastorale.

Aceluiași eveniment îi este dedicat și articolul semnat de pr. Alois Moraru din cadrul rubricii "Istorie". Recent, pr. Alois Moraru a publicat lucrarea "125 de ani de la înființarea Seminarului catolic din Iași", prezentată în cadrul Liturghiei pontificale de joi, 29 septembrie 2011, din catedrala din Iași, dedicată aceluiași jubileu.

Un alt eveniment istoric prezentat în paginile revistei - comemorarea a 180 de ani de la răscoala catolicilor din Săbăoani din 1831 - este tema articolului semnat de pr. Cornel Cadar. În memoria celor căzuți în lupta de la Săbăoani din 24 aprilie 1831, între trupele țariste aflate la Roman și sătenii catolici (31 de morți din Săbăoani, Gherăești, Prăjești și Iugani), la Săbăoani a fost dezvelit un monument comemorativ și a fost săvârșită o Liturghie cu slujbă de pomenire de către un sobor de preoți în frunte cu PS Aurel Percă, originar din Săbăoani.

Așa cum este cunoscut, Episcopia Romano-Catolică Iași a organizat în luna septembrie 2011 la Institutul Teologic din Iași cursuri de formare teologică, pastorală și spirituală pentru toți preoții angajați în activitatea pastorală. La pagina 5 a revistei sunt prezentate impresiile a doi dintre participanți: pr. Pavel Chelaru și pr. Alois Moraru.

Luna septembrie a consemnat și alte evenimente din viața diecezei. Astfel, la 16 septembrie, la Barticești a fost inaugurat Centrul de Balneologie și Recuperare Medicală, sfințit și inaugurat în prezența PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Anton Coșa. Evenimentul respectiv a fost prezentat într-un articol semnat de pr. Mihai Budău.

La 17 septembrie a avut loc întâlnirea terezinelor la Centrul Divinei Îndurări și biserica "Sfântul Anton de Padova" din Huși, eveniment semnalat de Teodora Pantazi, precum și începutul anului de noviciat pentru șapte tineri intrați în Ordinul Fraților Minori Capucini, eveniment prezentat de fr. Petre-Marian Ianoș.

De asemenea, la 10 septembrie, 14 frați franciscani au depus la Institutul Teologic Franciscan din Roman, profesiunea solemnă, eveniment semnalat de fr. Cristian Aiojoaei, iar la 8 septembrie, la Traian, doi frați verbiți au depus voturile perpetue, în timp ce un al treilea a reînnoit voturile temporare, eveniment prezentat de pr. Gianfranco Maronese.

Rubrica "externe" este susținută de articolul dedicat vizitei papei Benedict al XVI-lea în Germania, în perioada 22-25 septembrie, precum și de partea a doua a articolului "Pelerini la Madrid", semnat de Anamaria Dănilă și Ana-Maria Doboș.

Recomandăm și articolele "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului", în cadrul rubricii Mesajul sfinților (autor Diana Gal); "Sanctuarul La Salette", în cadrul rubricii Sanctuare (autor pr. Iosif Dorcu); "Când idealul e nobil...", în cadrul rubricii Pentru familii (autor pr. Felician Tiba); "Urcușul iubirii" în cadrul rubricii Pentru tineri (autor pr. Felix Roca); "Dialog anacronic", în cadrul rubricii Tablete spirituale (autor pr. Cristian Chinez); "Așa cum m-a trimis Tatăl...", în cadrul rubricii Misiuni (autor pr. Valentin Aenoaei); "Noul cod civil" în cadrul rubricii Legea și dreptul tău (autor av. Mihaela Ciobanu); "Adevărata iubire față de ai săi" în cadrul rubricii Mesaj terezian, respectiv episodul IX al serialului "Apostolul iubirii", ambele semnate de pr. dr. Anton Despinescu.

În sfârșit, sr. Monica Fabian prezintă câteva răspunsuri năstrușnice ale copiilor despre sfânta Tereza a Pruncului Isus (pag. 16) și tot copiilor le este dedicat un nou episod din povestioara morală "Micul pustnic" scrisă de Christophor v. Schmid.

Revista cuprinde la sfârșit rubricele clasice: Știri, Poșta redacției și Rebus, ultima rubrică fiind susținută de pr. Emanuel Imbrea.

Ca de obicei, revista este ilustrată cu fotografii recente din viața Bisericii.

Dr. Dănuț Duboș


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat