Târgu Ocna: Partea a doua a campusului "În slujirea vieții"
Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma din Târgu Ocna au găzduit în perioada 23-25 septembrie 2011, partea a doua a campusului vocațional "În slujirea vieții", la care au participat 30 de tinere din opt parohii ale Diecezei de Iași, tinere dornice de a descoperi lucruri noi în viața lor.
În prima zi, la deschiderea campusului, tinerelor li s-a prezentat un trandafir, deoarece fiecare dintre noi reprezintă o floare în mâinile Domnului, însă acești trandafiri au spini ce reprezintă păcatul care rănește mâna lui. Lucrul cel mai plăcut lui Dumnezeu prin care noi putem să-i vindecăm rănile este rugăciunea făcută din inimă, după cum a spus îndrumătorul spiritual pr. Ciprian Bejan-Piser: "Rugăciunea nu este o tehnică, ea este un har".
Prin meditațiile sale, pr. Ciprian ne-a explicat că este necesar să înțelegem care este specificul rugăciunii creștine și ce anume o deosebește de alte căi spirituale.
Cea de-a doua zi a început cu laudele care le-au introdus pe tinere în rugăciune și a continuat cu a doua meditație pe parcursul căreia au fost prezentate fundamentele rugăciunii: credința, încrederea, fidelitatea și perseverența, puritatea intenției, umilința, sărăcia inimii și hotărârea de a persevera.
În cadrul sfintei Liturghii celebrată de pr. Ciprian și pr. Cătălin Rotăraș, una dintre surorile congregației și-a reînnoit voturile pentru un an. Pentru tinere a fost o bucurie și o surpriză să poată participa la un asemenea eveniment important din viața unei surori. Bucuria a continuat când sr. Maria Monica Butacu a împărtășit chemarea ei la viața consacrată.
În decursul unei noi meditații pr. Ciprian a prezentat mai multe modele de chemări ale persoanelor consacrate. Pentru a înțelege mai profund rostul rugăciunii în viața omului, tinerele au fost împărțite în trei grupuri animate de surori, unde s-a discutat despre Cine suntem noi în ochii omului și în ai lui Dumnezeu și despre bucuria vieții consacrate. În grupul plen s-a dezbătut și problema greutății de a ne ruga la care părintele a adăugat că și greutatea este o modalitate de a te ruga: "Sfântul se roagă cu speranța sa, păcătosul cu păcatul său".
Momentul culminant al zilei a fost adorația euharistică unde fiecare dintre tinere a reușit să se apropie cât mai mult de Isus prezent în tabernacol prin diferite rugăciuni și simboluri: pâine, spice de grâu, vin, apă, Biblie, lumânare, cheie, flori, cruce și sfântul Rozariu. Fiecare dintre tinere a avut ocazia să-și exprime dorințele în fața Preasfântului Sacrament prin rugăciuni personale. După aceea tinerele au participat și la un moment recreativ.
În ultima zi, tinerele au luat parte la sfânta Liturghie celebrată de pr. Ciprian Bejan-Piser în comunitatea parohială "Schimbarea la Față", după care întorcându-se la mănăstire au avut ocazia să-și exprime prin bilețele anonime gândurile despre acest campus. Cităm câteva dintre acestea:
Câteva gânduri ale tinerelor participante:
- "Plec de la campus cu acest gând: Trebuie să-i permit lui Dumnezeu să privească în abisul sufletului meu".
- "O să îmi fie dor de surorile Dana și Daniela și le mulțumesc că m-au ajutat în aceste campusuri să-mi pot găsi drumul spre viața consacrată".
- "Mi-a plăcut că părintele a accentuat cuvintele: Cum poți pretinde ca Dumnezeu să te asculte dacă tu nu te asculți pe tine însuți".
- "Noi, fetele Acțiunii Catolice din Târgu Ocna mulțumim surorilor că se gândesc la noi tinerii și la drumul nostru în viață și ne oferă ocazii pentru a ne gândi la viitor, pentru a ne întâlni cu Cuvântul lui Dumnezeu și a ne crea noi prietenii. Fie ca Dumnezeu să răsplătească munca și activitatea lor".
Tinerii Acțiunii Catolice din Târgu Ocna
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto.
lecturi: 13.