Cuvintele Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea la transmisia televizată "Wort zum Sonntag" în ajunul călătoriei apostolice în Germania
În ajunul călătoriei apostolice pe care o va face în Germania între 22-25 septembrie 2011, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a înregistrat, la 18 septembrie 2011, la Castel Gandolfo o intervenție pentru emisiunea "Wort zum Sonntag" a televiziunii publice germane ARD, care a fost transmisă ieri seara. Prezentăm în continuare traducerea intervenției papei.
Doamnelor și Domnilor,
Dragi conaționali!
Peste câteva zile voi pleca în călătoria mea în Germania și sunt foarte mulțumit de asta. Mă gândesc cu bucurie îndeosebi la Berlin unde vor fi multe întâlniri și, desigur, la discursul pe care îl voi ține la Bundestag și la marea Liturghie pe care o vom putea celebra la stadionul olimpic.
Unul din momentele importante ale vizitei va fi Erfurt: în acea mănăstire augustiniană, în acea biserică augustiniană, unde Luter a început drumul său, voi putea să-i întâlnesc pe reprezentanții Bisericii evanghelice din Germania. Acolo ne vom ruga împreună, vom asculta Cuvântul lui Dumnezeu, ne vom gândi și vom vorbi împreună. Nu așteptăm nici un eveniment senzațional: de fapt, adevărata măreție a evenimentului constă tocmai în asta, că în acest loc împreună putem să gândim, să ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu și să ne rugăm și astfel vom fi intim apropiați și se va manifesta un adevărat ecumenism.
Ceva deosebit pentru mine este întâlnirea cu Eichsfeld, această mică fâșie de pământ care, deși a trecut prin toate peripețiile istoriei, a rămas catolică; apoi sud-vestul Germaniei, cu Freiburg, marele oraș, cu multe întâlniri care se vor desfășura acolo, mai ales veghea cu tinerii și marea Liturghie care va încheia călătoria.
Toate acestea nu sunt turism religios și cu atât mai puțin un "show". Despre ce este vorba o spune motoul din aceste zile: "Unde este Dumnezeu, acolo este viitor". Ar trebui să fie vorba de faptul ca Dumnezeu să revină în orizontul nostru, acest Dumnezeu așa de des absent totalmente, însă de care avem atâta nevoie.
Poate mă veți întreba: "Dar Dumnezeu există? Și dacă există, se ocupă cu adevărat de noi? Putem noi ajunge până la El?". Desigur, este adevărat: nu-l putem pune pe Dumnezeu pe masă, nu-l putem atinge ca pe o unealtă sau să-l luăm în mână ca pe oricare obiect. Trebuie să dezvoltăm din nou capacitatea de percepere a lui Dumnezeu, capacitate care există în noi. Putem intui ceva din măreția lui Dumnezeu în măreția cosmosului. Putem utiliza lumea prin tehnică, pentru că ea este construită în manieră rațională. În marea raționalitate a lumii putem intui spiritul creator de la care ea provine și în frumusețea creației putem intui ceva din frumusețea, din măreția și chiar din bunătatea lui Dumnezeu. În Cuvântul din Sfintele Scripturi putem auzi cuvinte de viață veșnică ce nu vin pur și simplu de la oameni, ci vin de la El și în ele auzim glasul său. Și în sfârșit aproape îl vedem pe Dumnezeu și în întâlnirea cu persoanele care au fost atinse de El. Nu mă gândesc numai la cei mari: de la Paul la Francisc de Assisi până la Maica Tereza; ci mă gândesc la multele persoane simple despre care nimeni nu vorbește. Și totuși, atunci când le întâlnim din ele emană ceva bunătate, sinceritate și bucurie și noi știm că acolo este Dumnezeu și că El ne atinge și pe noi. De aceea, în aceste zile vrem să ne angajăm pentru a-l vedea din nou pe Dumnezeu, pentru a fi din nou noi înșine persoane din care să intre în lume o lumină a speranței, care este lumină ce vine de la Dumnezeu și care ne ajută să trăim.
Benedictus pp. XVI
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 18.