Iași: Constatări de la cursurile de formare pentru preoți -
seria a II-a
Încă din anii școlii generale, am învățat că sunetul ajunge ceva mai repede decât imaginea. Nu așa s-a întâmplat cu transmiterea impresiilor și imaginilor de la cea de-a doua serie de formare permanentă a preoților care activează în parohiile Diecezei de Iași. Încă din a doua zi a cursurilor au apărut pe acest sit câteva fotografii surprinse în timpul întâlnirilor, iar acum - la final - ajung și câteva constatări. Ele ar putea fi foarte multe, dar doresc să mă limitez doar la câteva.
Cele aproape 100 de ore petrecute de aproximativ 75 de preoți, diecezani și franciscani, în Seminarul din Iași, în perioada 12-16 septembrie 2011, au fost caracterizate nu doar de emoția retrăirii atmosferei din anii de formare seminarială, ci mai ales de bucuria revederii cu colegii de clasă, dar și cu cei mai mici sau mari, alături de care a avut loc instruirea în drumul spre Preoție. Tema cursului a fost: "Preotul și familia creștină: colaboratori în ogorul Bisericii și martori ai împărăției lui Dumnezeu în lume".
Chiar dacă în popor se zice că lunea nici iarba nu crește, după ce unii preoți au participat la diverse momente liturgice în parohiile unde activează, sunetul clopoțelului s-a auzit și pentru ei, luni - 12 septembrie, atât la momentele de rugăciune, cât și la prima întrevedere cu episcopii Petru și Aurel, cu pr. Eduard Soare - responsabilul Oficiului pentru Cler, dar și cu unii dintre profesorii din Institutul Teologic. Aceasta a fost ziua întâi.
A doua zi a cursurilor a fost dedicată analizei preoției comune și ministeriale, precum și misiunii de evanghelizare pe care o au preoții și familiile creștine. Expunerea pr. Ștefan Lupu ne-a amintit de anii de formare teologică, căutând să înțelegem că toți preoții acționează în persoana lui Cristos, care este fundamentul sacramental al misiunii sacerdotale, dar și al familiei creștine. Analiza contextului cultural al misiunii preotului și a familiei creștine, redescoperirea preoției comune a credincioșilor, spiritualitatea de comuniune ca formă a acțiunii pastorale... au fost câteva din temele prezentate în această primă oră de curs (exact 50 de minute). După o așteptată pauză, a urmat conferința pr. Cristinel Fodor: "Sacramentalizare versus evanghelizare". Pornind de la unele date scripturistice și nuanțând cu câteva fragmente magisteriale, vicarul episcopal pentru Evanghelizare, Sacramente și Pastorație ne-a ajutat să înțelegem că înțelegem noutatea pastorației cotidiene: evanghelizarea prin și la primirea sacramentelor, într-un mod particular la celebrarea Căsătoriei. Aceasta nu trebuie să se limiteze la sacrament, ci trebuie să continue în viața de familie. Una dintre componentele ei, planificarea familială, a fost subiectul de analiză a reprezentantelor Asociației "Familia și Viața" din Roman, Maria Gherghel și Iuliana Petruț, care au prezentat în forumul de după-amiază conferința "Promovarea reglării naturale a sarcinilor - o exigență pastorală actuală, de mare folos familiei de azi". După lungi discuții și comentarii, am parcurs programul de seară într-un climat de liniște interioară și exuberanță deosebită.
După o noapte petrecută în clădirile Seminarului, străjuite de falnicii arbuști plantați de unii dintre noi în timpul formării sacerdotale, a urmat ziua a treia a cursurilor, în care am fost provocați de preoții Eduard Soare și Felician Tiba să aprofundăm teme legate de educație. Pornind de la principiile pedagogiei creștine, parcurgând aspectele care influențează astăzi procesul educativ și observând modul în care acționează agenții educativi (familia, școala, comunitatea creștină, locul de muncă), s-a ajuns la creionarea fizionomiei educatorului, care trebuie să-l aibă drept model pe Isus Cristos. Astfel, preotul și familia creștină sunt formatori prin vocație sacră. Această educație este orientată în zilele noastre și spre unele aspecte de bioetică, așa cum a încercat să ne convingă dr. Florin Ardelean. Analizând situația alarmantă din țara noastră și invocând cerințele Magisteriului Bisericii, s-au abordat câteva aspecte care vizează și familiile Diecezei de Iași: planificarea familială, avortul, eutanasia, transplantul de organe, fertilizarea in vitro, folosirea celulelor stem etc. Ca în fiecare seară, după discuțiile și comentariile în plen, am recitat Rozariul și Vesperele, fiind binecuvântați cu preasfântul sacrament la încheierea adorației euharistice.
Abordarea relațiilor dintre preoți și familiile creștine nu putea face abstracție de unele domenii socio-caritative. De aceea, în ziua a patra a cursurilor, pr. Lucian Farcaș ne-a arătat că și la noi se poate aplica un proverb clasic ce a fost transformat în: "Nici familie fără preot..., nici preot fără familie". Făcând o retrospectivă a stării familiei în evul mediu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Universitară a tras câteva concluzii în urma periplului efectuat în Europa pe tărâm politic, social, cultural și religios. Pornind de la realitățile constatate la familiile din dieceza noastră, pr. Egidiu Condac ne-a conștientizat în vederea implicării caritative la nivelul comunităților în care activăm, fiind încurajați de ultimele documente cu caracter social ale papei Benedict al XVI-lea. După celebrarea sfintei Liturghii și parcurgerea orelor de odihnă sau sport, am abordat o sumedenie de aspecte juridice, împreună cu pr. Mihai Pătrașcu, vicarul judecătoresc al Tribunalului Bisericesc al Diecezei de Iași.
Ultima zi a cursurilor de formare permanentă pentru preoții din pastorație, a cincea, a cuprins o conferință despre fenomenul emigrării, susținută de pr. Daniel Mărtinaș, fost responsabil cu pastorația credincioșilor catolici români din zona Verona - Italia, și elaborarea concluziilor finale. Acestea au fost presărate cu numeroase intervenții din partea participanților, punând în comun "experiența și pregătirea noastră..., pentru ca parohiile noastre să aibă familii bune, de care să depindă viitorul Bisericii și al lumii", așa cum a conchis episcopul Petru Gherghel. Preasfinția sa a prezidat apoi sfânta Liturghie de final, când i-am mulțumit lui Dumnezeu și organizatorilor pentru zilele frumoase și utile petrecute în Seminarul din Iași, care va aniversa peste câteva zile, 125 de ani de la înființare.
Pr. Alois Moraru
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
12-16 septembrie: Iași: Cursuri de formare pentru preoți - seria a II-a
lecturi: 12.